Merchandise Novosti Akcije

Začnite indoor gojenje rastlin. Oprema, nasveti in pripomočki za gojenje v notranjih prostorih.

Začnite indoor gojenje rastlin. Oprema, nasveti in pripomočki za gojenje v notranjih prostorih.

Gojenje rastlin v notranjih prostorih postaja vse bolj priljubljeno tudi v posameznih gospodinjstvih. Kljub temu pa je lahko zelo zapleteno opravilo. Treba je poznati opremo in osnovne tehnike gojenja rastlin. Prav zato smo s pomočjo naših strokovnjakov pripravili komplet in potrebne pripomočke ter nekaj nasvetov, da lahko z indoor gojenjem začnete že danes.

Pripravili smo komplet, s katerim lahko sami gojite rastline v notranjih prostorih. Prepričan sem, da komplet odlikuje najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

ANDREJ (strokovnjak za tehnične pripomočke)

Članek je razdeljen v tri sklope:

  1. Podroben opis vseh komponent in različnih variant v okviru Growbox kompleta. Če vas zanima nakup kompleta, lahko članek preskočite in kliknete tukaj.
  2. Preostali pripomočki, ki jih še potrebujete za gojenje v notranjih prostorih.
  3. Dodatni nasveti v obliki povezav do vsebin z nasveti za gojenje rastlin v notranjih prostorih.

Šotor za gojenje rastlin v notranjih prostorih Če vas zanima le nakup Growbox kompleta lahko preskočite branje in kliknite tukaj!

1. Growbox komplet

V Growbox kompletu so vse osnovne komponente, ki jih potrebujete, da začnete z indoor gojenjem. Določeno opremo lahko tudi izbirate, tako da ustreza vašim željam in/ali finančnim zmožnostim.

Growbox komplet vsebuje dušilko (analogna ali digitalna), reflektor (krilni ali zračno hlajeni), žarnico, šotor za gojenje, ventilator, filter za vonjave in cevi za prezračevanje. V nadaljevanju je več informacij o posameznih komponentah.

Dušilka

Namen dušilke je uravnavanje električnega toka, ki teče skozi sijalko. Premočan tok lahko negativno vpliva na življenjsko dobo žarnice. Dušilka zagotavlja, da svetilka sprejema samo tok, ki ga potrebuje. Poznamo analogne in digitalne dušilke. Slednje so dražje, a običajno bolj kakovostne. V našem kompletu lahko izbirate med obema vrstama dušilk.

 

Analogna dušilka Green Power

Dušilka Green Power 600W

Primerna je za natrijeve (HPS) in metalhalogene (MH) sijalke. Profesionalna, okolju prijazna dušilka za notranjo uporabo. Green Power 600W je izdelana iz najkakovostnejšega bakra, zato se dušilka bistveno manj segreva. Ima elektronski vžigalni sistem, kar jo uvršča med tako imenovane »hibridne dušilke«. To je popolna enota za visokotlačne sijalke.

Poiščite dušilke v spletni trgovini

Digitalna dušilka Elektrox Ultimate

Digitalna dušilka Elektrox Ultimate 600 W dimmable

Digitalna dušilka iz čvrstega in lahkega aluminija z napajalnim kablom. Primerna je za HPS in MH sijalke. Elektronska dušilka ima nameščen kabel za napajanje ter kabel za priklop E-dušilke in sijalke. Na dušilko lahko priklopimo sijalke 250W, 400W in 600W. Elektronske dušilke proizvedejo 30 % več lumnov v primerjavi z navadno dušilko.

Poiščite dušilke v spletni trgovini

Reflektor oziroma odsevnik

Odsevniku v žargonu pravimo reflektor. Naloga reflektorja pri indoor gojenju je, da razporedi in/ali poveča razpoložljivo svetlobo v prostoru. Rastlina bo tako svetlobo »prejela« bolj učinkovito. To pa pomeni večji in/ali boljši pridelek. Poznamo več vrst odsevnikov:

Growbox komplet ponuja dve možnosti – krilni ali zračno hlajeni reflektor.

Odsevnik Stucco

Krilni reflektor Stucco 500 x 500 mm

Primeren je za 250W, 400W, 600W in 1000W sijalke. Reflektor je namenjen za sijalke z visoko jakostjo. Vijaki, nosilec ter okovje E40 so priloženi. Reflektorji eksponentno povečajo razpoložljivo svetlobo. Odsevne površine lahko razpoložljivo svetlobo povečajo za več kot 30 %. Primerna odsevna površina in razporejeni odsevni zidovi vplivajo na velikost osvetljene obdelovalne površine in jo lahko povečajo tudi do dvakrat ali trikrat.

Več o tem izdelku

Zračno hlajeni reflektor oz. odsevnik

Zračno hlajeni reflektor Cool Tube 125 x 490mm

Zračno hlajeni reflektor je primeren za 400W in 600W sijalke. Sestavljen je iz steklene cevi z reflektorjem, ki je nameščen v njegovi notranjosti. Njegova oblika omogoča neposreden priklop na ventilacijski sistem. Tako lahko izsesamo zrak neposredno v zunanji prostor in nenehno ohlajamo luč. S tem sistemom so lahko rastline bližje sijalki, izkoristek luči pa je bistveno večji. Življenjska doba sijalke je daljša, saj je nenehno hlajena. Vsebuje tudi grlo E40. Cool Tube reflektor je izdelan iz prvovrstnih sodobnih materialov, ki omogočajo visoko raven odsevnosti. Največja prednost izdelka je sistem za hlajenje. Učinkovita in enostavna rešitev omogoča priročno postavitev reflektorja neposredno nad rastlino oziroma blizu nje.

Več o tem izdelku.

Žarnica oz sijalka

Žarnica zagotavlja umetno svetlobo, ki pomaga rastlinam rasti. Žarnice poskušajo zagotoviti svetlobni spekter, podoben sončnemu (posnemajo delovanje sonca v naravnem okolju), ali spekter, ki je bolj prilagojen specifičnim potrebam pri gojenju rastlin v notranjih prostorih.

Poznamo različne vrste sijalk. Razlikujejo se po tem, kakšno tehnologijo uporabljajo in kakšen spekter svetlobe ponujajo (in s tem povezano fazo razvoja rastline). Najbolj uporabljane žarnice so tako imenovane HPS in MH:

Sijalka Sylvania GROXPRESS 600 W

Primerna je za rast in cvetenje. Natrijeva sijalka Sylvania HPS 600W GroXpress proizvaja 90.000 lumnov. Žarnica je bila razvita posebej za uporabo v rastlinjakih in ima visok faktor fitolumnov. Tej sijalki je bila dodana modra barva, kar jo naredi uporabno v fazi vegetacije in cvetenja. Življenjska doba sijalke Sylvania HPS 600W GroXress je približno 30.000 ur in osvetli površino od 1,8 m².

Več o tem izdelku

Šotor za gojenje v notranjih prostorih (rastlinjak)

Šotori za gojenje rastlin so zaprti sistemi, v katerih ustvarimo primerno mikrookolje (temperatura, vlaga, zračenje itn.) za rastline, tako da lahko rastejo po svojih najboljših močeh. Poznamo šotore različnih materialov in dimenzij, ki zadovoljujejo različne potrebe.

Growbox Pirate Box 120 x 120 x 200 cm

Box s kovinskim ogrodjem. Platno je na notranjem delu odbojne srebrne barve, zunanji del pa je črn. Je ekstra debeline in ne vpija vode ter vlage. Izdelan je iz zelo kvalitetnega materiala, 95-odstotni reflektivni Mylar (hammered effect mylar fabric 210D). V boxu je dodatno dno, kar vas obvaruje pred manjšimi izlitji vode. V kompletu so tudi trakovi za obešanje filtra. Nosilne palice za luči in filtre so v celoti izdelane iz železa.

Več o tem izdelku

 

Sistem za prezračevanje

Če nameravate zgraditi notranji sistem za gojenje rastlin, boste morali namestiti tudi prezračevalni sistem za dovajanje svežega zraka v prostor in odvajanje vročega zraka iz prostora.

Prezračevalni sistem je običajno sestavljen iz ventilatorja, ALU cevi in filtrov (za različne namene).

Ventlilator VK100

VK ventilatorji se uporabljajo za izpušne prezračevalne sisteme v komercialnih, poslovnih in drugih prostorih. Združljivi so s prezračevalnimi cevmi Ø 100 mm, Ø 125 mm, Ø 150 mm, Ø 200 mm, Ø 250 mm in Ø 315 mm. Zaradi trpežnega plastičnega ohišja, odpornega proti koroziji, so ti modeli odlična rešitev za vgradnjo v izpušne prezračevalne sisteme v vlažnih prostorih. Ohišje je izdelano iz kakovostne trpežne plastike ABS. Ventilatorji so opremljeni z vodoodporno stikalno omarico.

Več o tem izdelku

Filter proti vonjamam Primaklima PK100

Karbonski filter ima priključek premera 100 mm. Filter za razliko od cenejših modelov nima oglja v peletih, temveč oglje najvišje kakovosti, 100-odstotni RC-48 Australian virgin carbon. Ima debelejšo plast aktivnega oglja. Idealni pretok zraka je 250 m³/h / Maksimalni pretok zraka je 360 m³/h / Življenjska doba filtra je do 18 mesecev. V kompletu je tudi prefilter, izdelan iz posebnega filca. Dimenzije: priklop 100 mm, premer filtra 200 mm, dolžina 250 mm.

Več o tem izdelku

ALU cev za prezračevanje 100mm

Zelo upogljiva in trpežna aluminijska fleksibilna cev za prezračevanje. Prilagodljive kanale iz aluminija lahko uporabljamo za povezavo vseh prezračevalnih elementov skupaj.

 

NAMIG! Pri nameščanju cevovoda poskrbite, da bo čim manj ovinkov, saj preveč ovinkov močno zmanjša pretok zraka. Aluminijske cevi je mogoče povezati z lepilnim trakom ali s srebrnim odbojnim trakom.

 

Več o tem izdelku

2. Zdaj imate vso glavno opremo. Kaj še potrebujete?

Vse glavne komponente so vključene v GrowBox komplet.

Poleg tega potrebujete še nekaj drugih pripomočkov. Morda jih imate že doma oziroma si jih lahko z malo iznajdljivosti priskrbite kar sami. Prav zato jih nismo vključili v naš Growbox komplet.

Spisek dodatnih pripomočkov in povezave do izdelkov:

 

1. Ventilator za razpihavanje zraka. Ventilator CLIP FAN za šotore (Monkey fan). S tem ventilatorjem mešamo in razpihujemo zrak med rastlinami in lučjo. Išči v spletni trgovini.

2. Vrvi za nameščanje luči. Za nameščanje luči v šotoru priporočamo uporabo praktičnih vrvi ROPE RATCHET. Omogočajo izredno enostavno nastavljanje višine. Luči dvigujemo s potegom vrvice, spuščamo pa jih s pritiskom na gumb. Več o izdelku.

3. Električni kabli. Da komponente priklopimo in povežemo z elektriko, potrebujemo tudi električni kabel od dušilke do svetilke in električni kabel za napajanje z vtikačem od dušilke do vtičnice. Električni kabel poiščite tukaj.

4. Cevni ventilator za vpihovanje svežega zraka. Priporočamo cevni ventilator VKO 125 VENT za vpihovanje svežega zraka. Več o izdelku.

5. Digitalni timer. Če ga nimate priporočamo tega: Timer Safe Easy ali timer Omnirex analogni.

6. Objemke. Dve univerzalni objemki za spoj cevi, ventilatorjev in filtra. Primerne spojke poiščite tukaj.

7. Zemlja. Če zemlje nimate priporočamo naslednje izdelke:

8. Gnojila. V kolikor gnojil še nimate priporočamo uporabo naslednjih izdelkov:

9. Vaza. Priporočamo vaze 25 x 25 – 11l oziroma tudi platnene vaze Fabric pot 19l. Vaze poiščite tukaj.

10. Merilnik vlage in temperature. Priporočamo nakup Trilite thermometer / hygrometer. Ta digitalna naprava oz. merilec prikazuje notranjo in zunanjo temperaturo ter notranjo vlažnost. Povezava do izdelka.

11.  Naprava za regulacijo vlage.  Priporočamo tudi regulator temperature in ventilatorja, ki omogoča nadzor nad dovodom zraka in izpustom zraka (izvlečenje) z neodvisnimi nastavitvami. Povezava do izdelka.

3. Uporabne povezave za indoor vzgojo rastlin

Na našem blogu redno objavljamo uporabne nasvete za gojenje rastlin v notranjih in zunanjih prostorih.

Povezave do uporabnih vsebin na našem blogu:

Uporaben video na Youtube (Opozorilo!  Avtor vsebin ni povezan z našim podjetjem. Izdelki, ki so prikazani niso nujno del naše ponudbe):

Za vsa dodatna vprašanja in informacije smo vam na voljo. Imamo večletne izkušnje na temo vzgoje rastlin v notranjih in zunanjih prostorih.