Kakšna je razlika med organskim in mineralnim gnojilom?


V industriji gnojil se pogosto uporabljajo dve vrsti gnojil; mineralna in organska. Kakšna je razlika med njimi? Izvor sestavin igra pomembno vlogo. Kaj se dogaja v zemlji pri uporabi hranil? Ali prispevajo k rasti rastline?

Terminologija za gnojila, kot so organska, naravna, anorganska, kemična, sintetična, umetna ali izdelana, je lahko prava zmeda. Dobra novica je, da se lahko izbira zmanjša na organska ali mineralna gnojila.

Kaj je gnojilo?

Gnojilo je material v tekočem ali trdnem stanju, katerega osnovni namen je priskrbeti hranila rastlinam. V industriji gnojil je NPK najbolj uporabljena terminologija. NPK označuje dušik (N), fosfor (P) in kalij (K). To so osnovne hranilne snovi, ki imajo poseben namen med razvojem rastline. Na primer, nastanek klorofila, korenin in končnega pridelka. Skupaj te osnovne hranilne snovi omogočajo rastlini pravilno rast in cvetenje.

Kaj kupujete?

NPK se pridobiva iz različnih surovin. Vir teh materialov določa, ali je gnojilo organsko ali mineralno. Gnojilo z mineralnim virom je narejeno umetno, medtem ko organsko gnojilo ima rastlinski ali živalski izvor, v katerih najdemo črni gnoj, bat guano, šoto, ribjo moko ali izvlečke alg. Te surovine so pridobljene iz narave. V nekaterih primerih so kombinirane mineralne in organske surovine, ki se imenujejo organsko-mineralna gnojila.

Vse se dogaja v zemlji!

Korenine in pa tudi celotno življenje v zemlji absorbira organsko gnojilo. Zemlja vsebuje glive, kvasovke in bakterije ter ohranja stabilno pH vrednost v njej. Korenine zlahka absorbirajo prehrano in jo konzumirajo le toliko, kolikor jo potrebujejo. Zato v 95% organskih kultur ni potrebno meriti in spremljati vrednosti pH pri gojenju. Organsko gojenje pomeni, da v procesu pridelave pozorno spremljate rastlino zaradi lastnosti samoregulacije v zemlji.

Mineralna gnojila

Ko izberete mineralno gnojilo za zalivanje vaših rastlin, so hranila že takoj pripravljena za vnos v korenine rastline. Učinek prehranjevanja na rastlino je viden veliko hitreje, kot pri organskem gnojilu. Hranila, ki jih rastlina ne potrebuje, se bodo sprala skozi zemljo.

Prednosti:
- Večji donos
- Ekonomičnost
- Rastlina absorbira gnojilo neposredno
- Umetno narejeno

Pomankljivosti:
Mineralna gnojila so izdelana predvsem iz neobnovljivih virov, vključno s fosilnimi gorivi. Ne vsebujejo razpadajočega materiala, ki je potreben za izboljšanje strukture zemlje. Ker so hranila takoj po vnosu na voljo rastlini, obstaja nevarnost pregnojitve. To ne škoduje samo rastlinam, temveč bo vznemirilo ves ekosistem. Ponavljajoč vnos mineralnega gnojila lahko povzroči strupen nastanek kemikalij, kot so arzen, kadmij in uran v zemlji. Te strupene kemikalije se lahko sčasoma absorbirajo v vaš končni pridelek.

Dolgotrajna uporaba mineralnih gnojil lahko spremeni pH zemlje, moti koristen mikrobni ekosistem, poveča škodljivce in celo prispeva k sproščanju toplogrednih plinov.

Organska gnojila

Poleg sproščanja hranilnih snovi, ko se organska gnojila razgrajujejo, izboljšajo strukturo zemlje in povečujejo njeno sposobnost zadrževanja vode in hranilnih snovi. Z uporabo organskih gnojil bo vaša zemlja bolj zdrava in močna, kakor tudi sama rastlina.

Prednosti:
- Boljši okus
- Naravna rast z uporabo življenja v zemlji
- Naravne sestavine
- Primerno za organsko pridelovanje

Ker so to gnojila za počasno sproščanje, je zelo težko pregnojiti rastline. Organska gnojila so obnovljiva, biološko razgradljiva, trajnostna in okolju prijazna. Čeprav so precej draga, lahko svoje lastno organsko gnojilo naredite tako, da kompostirate ali poiščete poceni vire - na primer na kmetijah, kjer prodajajo kompostni gnoj.

Pomankljivosti:
Mikroorganizmi
morajo razkrojiti in sprostiti hranila. Ker potrebujejo toploto in vlago za opravljanje svojega dela, je učinkovitost organskega gnojila sezonsko omejena. Dobra stran tega je, da ti mikroorganizmi pridobivajo energijo zaradi razpadanja rastlinskih in živalskih snovi, zato uporaba organskega gnojila zagotavlja popoln paket hranil za vašo zemljo.

Organska gnojila se razgrajujejo v skladu z naravnimi predpisi, zato ne sproščajo hranil takoj, ko jih rastlina potrebuje. Pravzaprav lahko dejansko vidite pomanjkljivosti v vaših rastlinah v prvih nekaj tednih, dokler se prvo apliciranje ne sprosti.