Merchandise Novosti Akcije

Katera gnojila uporabljati za gojenje konoplje?

Katera gnojila uporabljati za gojenje konoplje?

Pravega gnojila za gojenje konoplje ni preprosto izbrati, ker je rastlina konoplje občutljiva na hranila in zahteva poseben režim gnojenja, kar pomeni, da lahko zelo enostavno naredimo napako. Majhno odstopanje v količini dodanih hranil se lahko konča katastrofalno.

Zato je pomembno razumeti, kako in kdaj konoplja potrebuje določena hranila. Po vloženem trudu je najhuje izgubiti rastlino zaradi nepravilne uporabe gnojil.

Gnojila: osnovna delitev

Vas zanima nakup? 600+ gnojil na zalogi.
Preverite ponudbo ali nas vprašajte za strokovni nasvet. Kliknite tukaj

Hranila v naravi, ki jih rastlina potrebuje, niso vedno neposredno dostopna, kar lahko privede do pomanjkanja hranil in zastoja v rasti. Da bi rastlina dosegla polno zmogljivost, lahko v prst dodamo različna gnojila, ki vsebujejo določena makro in mikro hranila. Gnojila so lahko organska ali mineralna, lahko pa so tudi organo-mineralna.

Prst, bogata s hranili, bo omogočila hitrejšo rast konoplje in kakovosten cvet z visokimi koncentracijami koristnih kanabinoidov in terpenov.

Makrohranila in mikrohranila

Primarna hranila in osnovna klasifikacija vsakega gnojila, ki ga dodamo rastlinam, je NPK - dušik (nitrogen), fosfor (phosphorus) in kalij (potassium). Ti trije kemični elementi so osnova vsakega sintetičnega in organsko proizvedenega gnojila.

Poleg primarnih makrohranil obstajajo tudi gnojila s sekundarnimi makrohranili in mikrohranili, ki jih konoplja potrebuje v manjših količinah, vendar so enako pomembna za pravilno rast in razvoj ter odpornost na bakterije in bolezni. Primerjamo jih lahko s človeškimi potrebami po dodatkih, kot so minerali in vitamini.

Kalcij - Vpliva na pravilen razvoj celičnih sten. Zmanjša slanost in izboljša hidrofilnost prsti.

Magnezij - Je izjemno pomemben v procesu fotosinteze. Vpliva na stabilizacijo rastlinskih celičnih sten in predelavo ogljikovih hidratov.

Žveplo - Element, ki je zelo pomemben za postopek fotosinteze, brez katerega je tvorba klorofila nemogoča. Je zelo pomemben dejavnik pri proizvodnji beljakovin, aminokislin, razvoju encimov in vitaminov v rastlini. Žveplo konopljo ščiti tudi pred nekaterimi boleznimi.

Ostala koristna mikrohranila za konopljo so bor, klor, baker, železo, mangan, molibden in cink.

Gnojenje. Kako začeti?

Potrebe po različnih hranilih so zlasti odvisne od vrste konoplje gojitvenega medija - zemlje, kokosovih vlaken ali hidroponskega. Za večino tehnik gojenja obstajajo različna posebna hranila, namenjena določenim medijem, oziroma univerzalna gnojila za gojenje konoplje, ki so namenjena vsem gojitvenim medijem.

Potreba po hranilih je odvisna tudi od vsebnosti mineralov v vodi za namakanje in faze rasti (vegetacija ali cvetenje).

Spreminjanje načina gnojenja skozi faze rasti konoplje

Vrsta in količina gnojila se razlikujeta glede na starost rastline in fazo, v kateri je, ker imata zgodnja in pozna vegetativna faza rasti ter zgodnja, srednja in pozna faza cvetenja različne prehranske potrebe oziroma zahtevajo drugačno razmerje hranil.

Gnojenje z različnimi mineralnimi ali organskimi gnojili poteka po določenem načrtu, ki je strogo odvisen od proizvoda in proizvajalca gnojil.

Ne uporabljajte gnojil na začetku faze rasti ali v fazi kalitve semen konoplje. V medij lahko začnete dodajati hranila šele, ko rastlina doseže vegetacijsko fazo rasti, ker vsebnost hranil na začetku zadostuje za rastlino take velikosti.

Gnojenje konoplje v vegetativni fazi

Oglejte si tudi izbrana gnojila z osnovnimi hranili za rast.

V vegetativni fazi je potrebna dodatna količina nekaterih makrohranil, ki zagotavljajo pravilno rast. Vsak pridelovalec ima svoj osebni pristop, vendar je najboljša izbira razmerje 7-5-5 (NPK).

Zaradi nevarnosti pretiranega gojenja jo sprva gnojimo s polovico priporočenega odmerka, pri čemer obvezno opazujemo odzivanje rastline na gnojilo.

Gnojenje konoplje v fazi cvetenja

Oglejte si tudi izbrana gnojila z osnovnimi hranili za cvetenje.

Na splošno je za fazo cvetenja priporočljivo razmerje NPK 3:10:10. Potrebna količina dušika med cvetenjem se zmanjša v primerjavi s fazo rasti, hkrati pa je potrebna veliko večja količina kalija in fosforja.

Višje koncentracije fosforja spodbujajo rast cveta, kalij pa zmanjša kislost, ki jo povzročajo višje koncentracije fosforja v mediju.

Za mineralna in organska gnojila je priporočljivo, da »izperemo hranila« štiri tedne pred žetvijo, da bo rastlina sprostila in uporabila vsa nakopičena hranila.

Katero gnojilo uporabiti za gojenje konoplje?

Hranljive snovi v sestavi se razlikujejo glede na proizvajalca in same izdelke. Na trgu obstajajo različne oblike gnojil, glavne razlike pa najdemo v načinu proizvodnje in razmerju hranil.

Gnojila s počasnim sproščanjem

Organska gnojila običajno zahtevajo manj pozornosti, ker se počasneje sproščajo. Taka hranila naravno »razpadejo« in se spremenijo v obliko, ki se uporablja za absorpcijo, medtem ko je treba h gnojenju z mineralnimi gnojili še vedno pristopiti previdneje, ker se hitro in neposredno sproščajo v prst. Pomembno je omeniti, da obstajajo tudi mineralna gnojila, ki se sproščajo počasi – prevlečena so s polimeri na osnovi smole ali žvepla, ki se počasi razgrajujejo, kar omogoča daljše sproščanje hranil.

Gnojila za začetnike

Za začetnike na področju gojenja konoplje priporočamo cenovno ugodno in kakovostno trikomponentno gnojilo TriPart Starter Kit, ker ne zahteva merjenja, zniževanja ali zviševanja pH, kot je to potrebno pri večini drugih mineralnih gnojil. Zasnovan je na način, da pH vode ostane v optimalnih mejah tudi do enega tedna po gnojenju, kar zmanjša verjetnost spremembe pH v prsti.