Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

Z zdravim koreninskim sistemom do donosnejšega pridelka

Homogena zelena barva, zdravi cvetovi, močne veje ... to je tisto, kar bi morali pričakovati od zdravih rastlin. Da bi prišli do te točke, si je treba zapomniti pomemben, vendar skoraj neviden element. Ja, govorimo o koreninskem sistemu.

Korenine določajo značaj rastline, saj ji zagotovijo količino vode in bistvene minerale, ki jih potrebuje. Zahvaljujoč milijonom majhnih dlačic, ki jih pokrivajo, so odgovorne za preoblikovanje takšnih mineralov v škrob, ki ga rastlina uporablja za hrano.

Koreninski sistem je morda najbolj podcenjeni element rastline, kljub temu, da je ta sistem začetek in konec življenja vseh rastlin. Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na rast korenin: temperatura, vlaga, kisik ... vse to je treba ohraniti pod nadzorom, če želimo, da koreninski sistem rastlin ustrezno absorbira vodo in minerale ter jih lahko pošlje naprej v svoje "telo". In, da bi to naredili, ni ničesar, kot je "zračna vaza", ki nudi odlično prezračevanje za koreninsko območje.

Izvor življenja: kako korenine delujejo
Brez korenin, brez rastlin. Po kaljenju korenine začnejo absorbirati hranila in vodo iz okolice. Bolje, kot koreninski sistem opravlja svoje delo, večja in bolj zdrava postaja rastlina. Če tega nebi storili, bi se rastline lahko odzvale, kot da bi jih prizadela kuga: njeni listi in veje bi se začeli obarvati rumeno in naenkrat bi odpadli.
 
Nasveti za močne in zdrave korenine
Obstajajo številni dejavniki, ki vplivajo na zdravje in rast koreninskega sistema: temperatura, kisik, nivo vlage ... Zato je za korenine najprej pomembno izbrati najboljšo posodo, vazo, lonec,...
 
1 - Kisik
Zelo pomembno je vedeti, da korenine "vdihavajo" kisik, medtem ko ostali deli rastline potrebujejo ogljikov dioksid (CO2). Koreninski sistem uporablja kisik za pretvorbo škroba v energijo. To energijo uporablja za pošiljanje hranil do rastline, da bi ustvarila še več škroba. Tako deluje ta krog življenja.
 
In ker korenine hranijo kisik, moramo izbrati vazo ali sistem, ki omogoča odlično prezračevanje. Pomanjkanje kisika poveča verjetnost, da bo to negativno vplivalo na ves koreninski sistem. Glede tega, pa ne pozabite, da bo čist prostor z ustreznim prezračevanjem (ventilacijo) preprečil nastanek rastlinskih bolezni.
 
 
Fabric Pot vaza

Te vaze so primerne za uporabo v zaprtih prostorih in na prostem. Podjetje Gronest je izdelalo tehnično napreden izdelek z zaščitno plastjo "Aqua Breathe"S tem visoko kakovostnim izdelkom so dosegli optimalno vzdržljivost, prezračevanje in zadrževanje vlage v enem izdelku. Gronest vaze se lahko operejo in so razgradljive.

 

Air Rap vaza

Plastična vaza, ki jo je mogoče reciklirati, aktivno izboljša kakovost koreninskega sistema rastline. Ta revolucionarni pristop proizvaja čudovite, ne-spiralne koreninske sisteme, ki jih ni mogoče razviti v nobeni drugi razpoložljivi posodi. Narejen je iz recikliranega HDPE v Veliki Britaniji, Air-Pot je okrogle oblike s perforirano steno. Zaradi navadnih in navzven usmerjenih stožcev ni ploskih površin, kar odpravlja vsako možnost za ustvarjanje spiral in dramatično poveča stopnjo rasti. Zaradi strukture lonca bodo korenine usmerjene v zračne luknje na koncu stožcev, kjer bodo dehidrirale in odmrle. Rastlina se bo odzvala s proizvodnjo več korenin, da bi nadomestila izgubo. Hitra izgradnja močnega in gostega koreninskega sistema daje pridelovalcu veliko prednosti, kot so krajše obdobje rasti, zmanjšanje izgub in boljša zmogljivost rastlin.

 

Tu si preberite več o Air Rap vazh

 

2 - Prostor
Če začnete gojenje rastlin v vazah, ne uporabite ogromnih posod, ker s tako veliko površino, bi se korenine verjetno "utopile". Presaditev je preprosto neizogibna. Zato je najbolje, da začnete z majhno vazo in presadite v večjo, ko koreninskemu sistemu zmanjka prostora. Na voljo so različne vrste vaz, nekatere celo z bočnimi luknjami, da bi lahko korenine rastle prosto.

3 - Vlaga
Zelo pomembno je tudi skrbeti za zemljo - podlago. Hranila in vodo, nabrana v spodnjem delu rastline, po potrebi vsrkavajo listi (dokler je koreninski sistem v optimalnih razmerah), zato je zelo priporočljiva "šota", ki lahko zadrži vlago.
 
Čeprav je res, da korenine potrebujejo vlago, bodite previdni s količino vode, ki jo zagotavljate svojim rastlinam: če je substrat preveč vlažen, lahko koreninski sistem dejansko uničite, zato je bolje pustiti, da se posuši. Če substrat ne absorbira vsega in se voda začne nabirati, bi lahko pritegnila žuželke in posledično bolezni, kar bo očitno vplivalo na rast rastlin. Zato je potrebno zagotoviti ustrezno drenažo podlage. Najboljši način, kako vedeti ali ima rastlina pravo količino vode je, da potisnemo prst v zemljo (če je še vlažena, počakajte še malo pred ponovnim zalivanjem) ali pa vse skupaj dvignete, da preverite težo.
 
4 - Temperatura
Na enak način kot temperatura vpliva na listje in cvetove, vpliva tudi na zemljo. Korenine večinoma rastejo ponoči, ko ostali deli počivajo. Zato korenine ljubijo temo in temperaturo med 24°C in 25,5°C. Prepričajte se, da se te spremenljivke ne spremenijo znatno.
 
Prevelika temperatura lahko povzroči veliko težav, zlasti v hidroponiki, saj bi lahko zmanjšala kapaciteto zadrževanja kisika v vodi. Zato je zelo pomembno, da vzdržujemo udobno temperaturo, ki pomaga pri rasti korenin. Če je za to potrebna uporaba klimatskih naprav ali ventilatorjev, bo to pametna naložba.
 
5 - Hranila
Nekatere kemikalije, ki jih najdemo v ne-organskih hranilih, lahko povzročijo poškodbe korenin: v zemlji nastajajo presežki soli in te preprečujejo absorpcijo hranilnih snovi, ki jih potrebuje rastlina. Ko pomanjkanje hranilnih snovi postane očitno (npr. izguba barve ali izguba togosti), priporočamo temeljito čiščenje - "izpiranje" zemlje, da odstranite presežek soli.
 
Za izpiranje korenin zalivajte zemljo z veliko vode, da se odstranijo presežki hranil iz koreninskega območja. Za lažjo predstavo, potrebno je trikrat toliko vode kot kapaciteta posode: za 11 litrski lonec potrebujete 33 L vode. Da bi preprečili prenasičenost z vodo, moramo nadzorovati drenažo tako, da voda, ki smo izpirali z njo, mora tudi odteči ven iz zemlje. Eden od najboljših znakov, da koreninsko izpiranje deluje, je, da morajo biti zadnji litri vode odtekanja praktično čisti.
 
6 - Glivice - Mycorrhiza in Trichoderma
Korenine imajo rade tudi druge vrste hranilnih snovi. "Mycorrhiza in Trichoderma" ščitita korenine in izboljšata razvoj rastline. Te glivice prodrejo v koreninski sistem, ki iščejo hrano. Rastlina absorbira hranljive snovi lažje, glivice pa imajo ogromno koristi od ogljikovih hidratov in vitaminov, ki jih rastlina proizvede med fotosintezo, tako imata obe strani korist od tega simbiotičnega odnosa. Tako "mycorrhiza" pomaga rastlinam pri proizvodnji večjega donosa. 
Glivice "Trichoderma" se nahajajo v skoraj vseh substratih in je znano, da krepijo razvoj rastline. Preživijo lahko temperature v razponu od 5 do 35 stopinj Celzija. Trichoderma zagotavlja dodatno zaščito rastlin pred slabimi glivicami. Rastlina uporablja energijo za rast bolj učinkovito, saj ne potrebuje energije proti obrambi pred zlonamernimi glivami. Mycorriza so v bistvu super glivice, ki dajejo zaščito in dodatno energijo, da se rastlina lahko bolj učinkovito razvije.
 
 
                                                    
                                        Bactrex BioTabs                                                       Piranha Advanced Nutrients
 
Če pri presajanju vidite, da so korenine močne, bele in čiste, si lahko čestitate: vse se razvija popolnoma tako, kot se mora. Če se tudi zgornji del rastline razvija do popolnosti, bodo cvetovi že v nekaj tednih pripravljeni na žetev.
Torej ne pozabite: korenine so bistvenega pomena za pridobivanje bogatega in uspešnega končnega pridelka.
 
 
 
 

 

Preberite še: 8 NASVETOV O GOJENJU RASTLIN

 

 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas