Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

KALITEV SEMEN

Pripravili smo 4 korake do najuspešnejše metode kaljenja, ki ga zagovarjajo hortikulturni strokovnjaki.

 

Verjetno ste počakali, da se vreme in temperatura prilagodita za začetek gojenja na prostem. Vendar, pa je enako pomembno, kot ustrezni vremenski pogoji, uporabiti pravilno metodo za kalitev semen. Prvi trenutki življenja vaših rastlin so ključnega pomena, in ja, obstaja metoda za kaljenje semen, ki daje najboljše rezultate.


Semena lahko kalite v zaprtih prostorih kot tudi na prostem, čeprav priporočamo, da to opravite v zaprtih prostorih, saj boste imeli večji nadzor nad vsemi dejavniki, ki lahko negativno vplivajo na proces. Pomemben dejavnik za seme je temperatura od 22 do 26°C.

 
1. korak: Zaščitite svoje sadike pred podnebnimi dejavniki in živali.
 
Pravijo, da je preventiva boljša od kurative. Na prostem nikoli ne vemo, kaj nam mati narava nudi. Ko se vaša semena sproščajo, lahko uživajo v ugodnih vremenskih razmerah in soncu, lahko pa pride tudi do neviht in nizkih temperatur. Da ne omenjamo velike raznolikosti ptic, polžev in druge favne, ki uživajo pri hranjenju teh nežnih in okusnih sadik.

Upoštevajte, da vaše rastline v prvih trenutkih življenja niso zaščitene pred številnimi nevarnostmi, ki jim grozijo, zato je vaša naloga, da poskrbite za svoje otročičke in jih shranite na varno. Kako? Pravzaprav je precej preprosto, lahko kupite mini rastlinjak za kalitev ali pa lahko uporabite plastične posode za shranjevanje hrane, čeprav priporočamo prvo možnost. Prezračevanje je pomemben dejavnik za sadike, zato zagotovite zadostno prezračevanje.
 
2. korak: Izberite kakovostne materiale
 
Danes lahko najdete visoko kakovostne izdelke na trgu, posebej zasnovane za kalitev, ki poleg tega niso tako drage. Kaj potrebujete?
 
a) RASTLINJAK / kalilnik / propagator: 
 
 
 
Rastlinjaki so v različnih velikosti, odvisno od količine semen, ki jih želite vzkliti, izberete najbolj primernega. Vodo - nepropustni spodnji pladenj oljša skrbi, da se voda nebi razlila. Skozi pokrov iz prozorne plastike lahko spremljate napredovanje rasti. Na vrhnjem delu pokrova sta zrračnika, ki omgočata optimalen pretok zraka za razvoj rastline.
 
b) GRELNA PODLOGA
Dobra rešitev za spodbujanje kalitve je, da postavite grelno podlogo pod rastlinjak in tako dosežete ustrezno temperaturo. Pomembno je, da sonda, ki meri temperaturo, izračuna temperaturo podloge in ne rastlinjaka, ker sicer lahko prekomerno segrejete seme. Grelna podloga deluje na elektriko.
 
 
Prikaz postavitve grelne podloge pod rastlinjak:
  
 
c) ŠOTNE TABLETE / Jiffy kokos peleti:
Popolnoma naravni peleti so narejeni iz kokosovih vlaken. V vodi se razširijo, tako da nastane gladka košarica iz inertnih kokosovih vlaken, ki zadržuje vlago in je sestavljena iz stisnjenega in dehidriranega rastnega substrata ter je tudi biološko razgradljiva.
 
Šotna tableta / Jiffy  je izdelek, ki bo optimiziral kalivost, ker:
1. Ima idealno strukturo, saj količina zraka in vode v substratu ustrezata kaljenju.
2. Je sterilizirana, kar preprečuje pojav glivic (praškasto plesen, botrytis, itd.)
3. Ima vse potrebne elemente za prehranjevanje vašega semena / kalčka v prvem tednu. Vsebuje idealno količino dušika, fosforja, kalija, kalcija in magnezija. Fosfor in kalcij sta še posebej pomembna za pravilen razvoj korenin.
4. ima že prilagojeno nevtralno pH vrednost, zato je odličen medij za kalitev. 
5. Jiffy šotne tablete ne zahtevajo gnojenja.
 
Sadike dobijo dovolj svetlobe, zato se bo fotosinteza začela prej. Druga prednost je, da takoj, ko se pojavijo korenine, se začno obračati navzdol in absorbirati hranila. S tem načinom pospešujemo proces, in ker ne rabimo presajati, sadika ne doživi presaditvenega šoka.
 
 
3. korak: za uspešno kaljenje sledite metodi

POMEMBNO:

 
4. korak: Priporočamo
Plagron proizvod SEED BOOSTER PLUS je zmogljiv in varen pospeševalnik, ki pospeši kalivostni cikel za 40% z uporabo inovativne tehnologije encimov. Esencialna hranila v Booster Seed Plus zagotavljajo varno kalivost in zdrav razvoj korenin. Tudi starejša semena kalijo hitro in enostavno. Istočasno Seed Booster Plus ščiti rastline pred škodljivimi plesni in bakterijami v času kalitve. Lahko se ga uporablja na vseh substratih in je primeren za vse vrste sistemov za zalivanje.
 
 
Sedaj, ko veste, kako narediti prve korake, ste pripravljeni na začetek letošnje sezone.
Želimo vam obilno in dobro žetev!

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas