Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

Organsko gojenje zelišč

Če radi kuhate in uživate v ekološkem vrtnarstvu, je gojenje zelišč skoraj samoumevna izbira.

 

Doma pridelana zelišča so veliko bolj sveža od tistih, ki jih lahko kupite v trgovini in so odlična izbira za tiste, ki se na novo odločijo za ekološko vrtnarstvo. Na splošno jih je veliko lažje gojiti od drugih vrst rastlin, in ni vam treba biti vrtnarski mojster, le redno morate skrbeti zanje.

Druga pomembna prednost zelišč je, da obstaja veliko različnih sort. Torej,  vaš vrtiček je lahko poln raznolikih zelišč, ki so namenjena predvsem za prisotnost okusa v jedeh, kot so naprimer rožmarin, žajbelj, origano,... Obstajajo tudi zelišča, ki pa so preprosto namenjena k izboljšanju ali spreminjanju okusa jedi. Med njimi so koper, meta in timijan. Zelišča ne zajemajo toliko prostora za rast, tako da lahko uživate v veliko sortah, tudi če nimate dovolj prostora za gojenje.

Ena izmed najbolj priljubljenih in razširjenih zelišč za vaš vrt je lahko bazilika. Verjetno vam bo veliko lažje začeti gojenje s semeni, saj imajo potaknjenci bazilike precej nizko stopnjo preživetja. Če jih začnete gojiti na prostem, jih morate posaditi v vrstah z nekaj razmaka med njimi. Za hidroponično gojenje pa morate biti prepričani, da ima vaša hranilna raztopina veliko fosforja, saj bo to pozitivno vplivalo na okus.

Toda tudi po končanem gojenju, ta še vedno niso pripravljena za uporabo v kulinarične namene. Temeljito jih morate oprati, da odstranite prah in umazanijo, ki je morda ostala na njih. Sledi sušenje tako, da jih izpostavite na sonce. Ko so suha, jih "prezračite" na način, da jih obesite obrnjene na glavo v papirnati vrečki in pustite na sobni temperaturi približno dva tedna. To je najboljša metoda, saj ohranja večino olj, ki dajejo zeliščem svoj okus. Če se vam mudi z uporabo, lahko dobite podoben učinek tako, da postavite zelišča na pekač in jih segrevate na zelo nizki temperaturi približno dve uri.

Tako posušena zelišča lahko takoj začnete uporabljati v svojih specijalitetah, saj dvignejo nivo okusa skoraj za vsako jed.

Pa dober tek!

 

Preberite še:

Spoznajte 5 osnovnih faz, skozi katere se razvijajo vaše rastline

 

 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas