Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

Ojoj! Kaj pa ti rumeni listi?

Mislite, da rastline nimajo kaj za povedati, ko gre nekaj v njihovem okolju ali prehrani iz ravnotežja? Včasih kar kričijo v tišini. Zelo pomembno je vedeti, kako bi morala izgledati zdrava rastlina.

 

Dejansko ime za rumeno listje je "kloroza". Pri gojenju na prostem ali v zaprtih prostorih lahko rumenenje listov povzroča suha zemlja. V hidroponiki pa to običajno pomeni, da je nekaj narobe s hranilno raztopino.  

 

S tem, ko rečemo, da so listi rumeni, ni dovolj, da bi natančno ugotovili kaj je lahko narobe s hranilno raztopino. Kakšna je ta rumena barva in kje tej listi rastejo na rastlini? Lahko le upamo, da se je sprememba barve pojavila šele pred kratkim, ker so taki simptomi lahko posledica resnejših težav z vašimi rastlinami.

 

Pomankanje dušika (N)

Gladki rumeni listi so pogosto posledica pomanjkanja dušika (N), vendar se prvi znaki tega pomanjkanja pojavijo, ko postane rastlina bolj svetlejše zelene barve, kot bi morala biti. Takrat začne rastlina kazati bujno rast bolj v zgornjem delu in v stranskih vejah. Prav tako bodo listi tanki in krhki. Primanjkljaj dušika opazimo pri starejših nižje rastočih listih, ki postopoma začnejo odpadati. Podobne težave nastajajo tudi pri preveč izsušenih koreninah.

 

Simptomi pomanjkanja dušika:

Pomankanje kalija (K)

Kot smo že omenili je rumenenje pojav pri pomanjkanju dušika, saj listi začnejo spreminjati barvo iz svetlo zelene do rumene barve, to pa je lahko znak pomanjkanja tudi kalija (K). Premajhna raven kalija bo povzročila porumenelost samo na določenem delu lista in to porumenelost bo spremljala ožganost, ki se začne na robu in sčasoma se bo premaknila v notranjost lista. Če take okoliščine trajajo nekaj časa, bodo simptomi prešli na mlajše liste.

 

Simptomi pomanjkanja kalija:

Pomanjkanje železa (Fe)

Tudi pomanjkanje železa (Fe) je pogost pojav rumenih madežev ali lis med listnimi žilami. V primeru hude pomanjkljivosti železa se lahko pojavi popolna odsotnost klorofila in to brez madežev. To se začne na novih listih in zgleda kot sredinski rumeni trak, ki se počasi širi.

 

Simptomi pomanjkanja železa:

Obstajajo tudi drugi vzroki za rumenenje listov, kot so pomanjkanje žvepla (S) in pa zgodnje faze nekaterih bolezni. Vsak vzrok ima svoje edinstvene simptome. Redno preverjajte vse vaše rastline in opazujte kaj se dogaja z njimi. Dobro je, da čim prej ugotovite in odpravite težavo.

 

Ali še bolje, preprosto redno testirajte hranila z ustreznimi merilnimi instrumenti, da dobite natančne meritve vseh bistvenih snovi in mikrohranil.

 

 

 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas