Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

Na ta način lahko prepoznate, ali je vaša rastlina zdrava

Rastlinsko listje, njen donos in korenine so pomembni kazalniki za ugotavljanje, ali je vaša rastlina zdrava. Previdno jih preučite in ukrepajte, ko to zahteva situacija.

 

Če ima vaša rastlina dobre pogoje za rast, bodo po vsej logiki tudi njeni listi videti zdravi. Ne smejo se povesiti, zvijati ali razbarvati.
Če je tako, potem je očitno nekaj narobe z vašim rastlinjem. Barva listov vam daje veliko informacij kot gojitelju
.

Zeleni listi
Na primer, če opazimo, da so listi temno zeleni, potem je rastlina morda prejela preveč dušika, zato rastlinske celice rastejo prehitro in njihov razvoj lahko nazaduje. Rezultat tega je, da je rastlina manj odporna na bolezni. Če na rastlini opazimo liste, ki so svetlo zelene do rumene barve, potem je to lahko znak pomanjkanja dušika. Posledica tega je, da rast prične zaostajati, saj tako rastlina absorbira manj svetlobe, kar ima za posledico manj fotosinteze, ki poteka v listih.

Osnovno
Če opazite le list ali dva, ki je spremenil barvo, ni razloga za paniko. Samo, če prihaja do večjega števila listov, ki so spremenili barvo, morate ukrepati. Odstopanje listov lahko kaže na nezadostno količino hranil. Če je razbarvanje prisotno na več listih, potem lahko pride do pomanjkanja hranil. Vendar, pa je tudi možno, da so osnovni problemi razlog za pomanjkljivosti. Pomislite na biotične dejavnike (živali, glive in bakterije) in abiotske dejavnike (temperatura, intenzivnost svetlobe, kislost, količino vlage in moč vetra). Torej, preden ukrepate, premislite dvakrat.
 
Pridelek
Nezdrava rastlina je bolj ranljiva za bolezni, kot pa zdrava rastlina, saj porabi veliko energije za obrambo pred napadi različnih bolezni. Ko je rastlina vitalna, potrebuje manj energije za boj proti tem patogenim mikroorganizmom, tako lahko ostanek energije porabi za razvoj cvetja in sadja. Če je kakovost vašega pridelka slab, potem je morda možno, da ima vaša rastlina težave.
 
Korenine
Običajno ima zdrava rastlina bele korenine. Kaj pa, če postanejo rjave, tanke in če začnejo smrdeti? To lahko pomeni, da vaša rastlina prejema preveč vode ali pa so v substratu prisotni patogeni mikroorganizmi.
 
Nasvet
Ali korenine trpijo zaradi gliv (pythum), ker je substrat preveč moker?
 

 

 

 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas