Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

Listne uši - Škodljivci in bolezni

Tehnike gojenja, ki jih je mogoče uporabljati za preprečevanje ali zmanjševanje napadov listnih uši.

 
Listne uši so dolge največ 4 mm, imajo gomoljast abdomen in so lahko različnih barv. So med najbolj uničujočimi škodljivci, ki prizadenejo gojene rastline v območjih z zmernim podnebjem. Za rastline so zlasti nevarne krilate uši, saj rastline uničijo veliko hitreje kot običajne listne uši.
 
Kaj so listne uši?
Ko govorimo o listnih ali rastlinskih ušeh, običajno mislimo na veliko družino žuželk, ki vključuje več kot 4.000 vrst rastlinskih zajedavcev.
 
Aphididae (aka)
 
Kaj lahko vidite?
Listne uši lahko povzročijo upočasnjeno rast, lisaste liste, rumenenje, zadušeno rast, zvito listje, porjavitev, venenje, majhen pridelek in smrt rastlin.
 
Biološki cikel listnih uši;
Listne uši so lahko krilate ali brez kril. Prva generacija, ki se izleže pozimi, je običajno brez kril. Vendar, pa lahko po več generacijah zmanjka prostora na gostiteljski rastlini. To sproži nastanek generacije krilatih uši, ki se lahko selijo na druge rastline gostiteljice. Vse listne uši, izležene iz zimskih jajčec, so samice. Pomladi in poleti se izleže še nekaj generacij samic. Samice lahko živijo 25 dni, v tem času pa vsaka izleže jajčec za še 80 novih uši. Pomladno in poletno razmnoževanje poteka nespolnobrez samcev.
 
Znaki prisotnosti škodljivca;
Listne uši se hranijo s sokom iz ličja, kar rastlino oslabi in povzroči presnovno neravnotežje, zvijanje listov in v skrajnih primerih tudi odpadanje listov. Odpadanje listov slabo vpliva na količino in kakovost končnega pridelka. Listne uši v rastlino tudi sproščajo strupe in tako sistematično spremenijo njihov razvoj.
 
Poleg tega je medena rosa, ki jo izločajo, idealno gojišče za različne glive, ki na listih tvorijo oviro in preprečujejo absorpcijo svetlobe.
 
Najbolj pa je pri listnih ušeh škodljivo prenašanje virusov. Listne uši lahko prenesejo na desetine virusov iz bolnih rastlin na zdrave v vsega nekaj sekundah, zlasti krilate generacije. Največja težava z virusi je, da zanje ni zdravila, zato pri rastlinah, ki nanje niso odporne, neizogibno pride do zmanjšanja končnega pridelka.
 
Kako preprečiti škodljivca?
Obstaja več tehnik gojenja, ki jih je mogoče uporabljati za preprečevanje ali zmanjševanje napadov listnih uši. 
 
Te vključujejo:

 

Cannacure odpravlja škodljivce in plesni
 
Rešitve za zatiranje škodljivca;
Naravni sovražniki listnih uši so med drugim pikapolonice in tenčičarice. Ličinke tenčičaric (Chrysoperla sp.) so nenasitni plenilci listnih uši. 
 
   
 
 
Preberite še:
 
Ojoj! Kaj pa ti rumeni listi?
Mislite, da rastline nimajo kaj za povedati, ko gre nekaj v njihovem okolju ali prehrani iz ravnotežja? Včasih kar kričijo v tišini. Zelo pomembno je vedeti, kako bi morala izgledati zdrava rastlina.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas