Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

Kamena volna in drugi inertni substrati

Kamena volna je inertni substrat, ki je najpogosteje uporabljen v vrtnarstvu, saj izmed vseh inertnih substratov zagotavlja hiter razvoj dobrega koreninskega sistema, poleg tega pa ga je preprosto uporabljati in ima tudi dobre podporne lastnosti.

 

Rastline, ki rastejo v kameni volni, ostanejo vzravnane brez dodatne podpore. Poleg kamene volne obstajajo še številni drugi inertni substrati. 

 
IZVOR GOJENJA NA SUBSTRATIH
Čeprav so že prvi kmetje hitro odkrili, da rastline bolje uspevajo na ostankih drugih rastlin in iztrebkih, je preteklo na tisoče let, preden smo ljudje razumeli, zakaj natančno je to tako. Raziskave rastlinskih hranil so se pojavile že dolgo pred našim časom, so pa raziskovalci šele pred približno 150 leti ugotovili, točno katere snovi v iztrebkih hranijo rastline. Zaradi teh odkritij je nastala industrija umetnih gnojil.
 
Tik pred nastankom tega obdobja je Napoleon na Nizozemskem uvedel monokulturo, gojenje ene kulture na posamezni njivi. Kombinacija teh novih sistemov je kmetijski pridelek povečala na nove ravni. Sprva so novosti dale izjemne rezultate, vendar se je ta uspeh kmalu preobrnil. Nihče ni bil seznanjen s temi metodami gojenja in prav gotovo se niso zavedali njihovih pomanjkljivosti. Zlasti je bila opazna škoda v pridelavi zelenjave. Leto za letom so uporabljali prekomerne količine umetnih gnojil in tako povzročili težave s strukturo substrata in plodnostjo tal. Leto za letom so na istih njivah gojili isto monokulturo, zato so monokulture prinesle številne nadloge. Nadloge, povezane s substrati, je posebej težko odpraviti. Nujno so potrebovali dobro rešitev. Gojitelji so začeli kulture gojiti v ločenih predelih in jih pridelovati na rastnih substratih, namesto na prostem, in tako se je začelo gojenje na substratih.
 
Gojenje na substratih se je prvič pojavilo v praksi v prvi polovici 20. stoletja. Napredek je bil viden, ko so bile na voljo plastične posode. Proizvodnjo je bilo mogoče povečati in avtomatizirati. V praksi se je izkazalo, da gojenje na substratih prinese do 25 odstotkov večji pridelek v primerjavi z gojenjem na prostem. To je zato, ker je mogoče pri takšnem gojenju hranila sproti prilagajati dejanskim pogojem.
 
GLINENE KROGLICE 
Glinene kroglice (glinopor) so izdelane z oblikovanjem gline v kroglice, ki jih nato žgejo v vroči peči. Zaradi tega se glina razširi in postane porozna. Glinene kroglice so na voljo v različnih oblikah in velikostih ter z dvema vrstama površine: gladko in grobo. Glinene kroglice se v vrtnarstvu uporabljajo od leta 1936. Njihova prednost je, da jih je mogoče dobro očiščene uporabljati tudi do pet let. Največja slabost glinenih kroglic je, da skoraj ne morejo vpijati vlage, zaradi česar niso primerne za substrate po metodi "drenaža v odpad". Jih pa veliko uporabljamo v hidroponičnih sistemih, v katerih hranila nenehno oblivajo korenine. To je zato, ker imajo glinene kroglice dobre podporne lastnosti, so težje od vode in zato ne plavajo. Poleg tega se glinene kroglice veliko uporabljajo v substratih kot drenažna plast na dnu loncev pri gojenju na kokosovih vlaknih.
 
Visoko kakovostni prečiščen glinopor. 
Plagron Euro Pebbles glinopor je ekspandirana glina najvišje kakovosti! 
Primerna je za hidroponično gojenje rastlin. 
Možno jo je dodati zemlji za boljšo zračnost.
 
PERLIT
Perlit je steklasta vulkanska kamnina, ki jo zmeljejo in nato žgejo pri visoki temperaturi. Je tudi inerten in ga je mogoče uporabiti za izboljšanje substrata, zlasti za povečanje deleža zraka v njem. Dandanes za to sicer obstajajo okolju bolj prijazne metode, na primer dodajanje bele šote.
 
Za bolj zračno podlago in boljšo drenažo!
Pomešan z zemljo, Plagron Perlite, bo občutno izboljšal zračnost in s tem bodo korenine absorbirale veliko več potrebnega kisika.
Perlite je ekspandirana vulkanska kamnina, katera ustvari porozni substrat in boljšo drenažo. 
Uporablja se za izboljšanje strukture prsti.
Je zelo kvaliteten, nima patogenih snovi ter zagotavlja idealno razmerje med kisikom in vodo.
 
KAMENA VOLNA
Rockwool (kamena volna) pridobivamo z obdelavo mešanice različnih kamnin. Je mehko vlakno, podobno bombažu. Rockwool, ki ga uporabljamo v vrtnarstvu je v obliki kock, "blokov" ter plošč, v različnih dimenzijah. Ima izjemno kapaciteto absorbiranja in zadrževanja hranilne raztopine. Prednost Rockwool-a je ta, da lahko zadrži do 20% zraka, tudi ko je popolnoma nasičen s tekočino. Tako nudi rastlinam ogromno kisika potrebnega za hitro rast. Nedvomno gre za najboljšo izbiro, saj se na takšen način izognemo prekomernemu zalivanju. Rockwool je na voljo v različnih dimenzijah. Kocke za kalitev lahko prenesemo v večje kocke in te na plošče večjih dimenzij ali v vaze z glinoporjem oz ekspandirana glina, v zemljo ali ostale vrste substratov.
 
 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas