Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

Kakšne kakovosti je voda, ki jo zagotavljate vašim rastlinam?

Dobra kakovost vode je temelj na katerem se gradi dobra žetev in ima neposredne učinke na zdravje in kakovost vaših rastlin ter na končni pridelek.  

 

Zakaj je pomembno znižati EC in odstraniti klor iz vode, ki jo uporabljamo za rastline?

 

Gojenje rastlin je dejavnost, ki nam je omogočila razvoj in preživetje kot človeški vrsti. Ob tisočletnih izkušnjah moramo dodati ogromen napredek, ki ga je v zadnjih letih uvedel razvoj znanosti saj nam je omogočil boljše razumevanje, kako optimizirati in izboljšati kakovost pridelka. Temeljni del tega je naše razumevanje pomena kakovosti vode in kako lahko komponenti, kot sta električna prevodnost (EC) in klor, vplivata na naše pridelke.

 

Noben pridelovalec, od najbolj tradicionalnega do najbolj tehnično podkovanega, ne pozabi na pomen, ki ga ima voda za rastline. Upoštevati moramo, da je voda glavni medij, s katerim lahko nenamerno vnesemo tuje snovi, ki lahko oslabijo naše rastline in posledično znižajo kakovost ter količino pridelka. Celo osnove, kot so okus, videz in hranilna vrednost pridelka, se lahko spremenijo.

 

S kakšno vodo zalivate rastline?

Ko zalivate svoje rastline z vodo iz pipe, obstaja možnost vnosa kemikalij v različnih koncentracijah, odvisno od regije kjer gojite. Na območjih trde vode lahko pride do vnosa obilice kalcija, magnezija, apna, kalija in sulfatov. Te soli bodo povečale električno prevodnost (EC). Na območjih z mehko vodo, čeprav ne bo vsebovala preveč soli, bo skoraj vedno prisoten klor.

 

Zakaj moramo znižati EC in odstraniti klor iz vode?

V nadaljevanju je 5 razlogov, zakaj je pomembno znižati EC in odstraniti klor iz vode, ki jo uporabljamo za rastline.

 

1. Količina hranil in hranilna učinkovitost

Meritev električne prevodnosti (EC) nam daje dobro oceno količine raztopljenih soli v vodi. Vsaka rastlina lahko sprejme le omejeno koncentracijo soli, ki se giblje v vrednosti EC od 1,4 do 2,2 ms/cm, odvisno od vrste in faze razvoja. To je posledica absorpcijske sposobnosti korenin. Če začnemo dajati rastlinam vodo z 1,0 ms/cm, potem je vnos količine hranljivih snovi največ od 0,4 do 1,2 ms/cm. Po drugi strani pa, če začnemo oskrbovati rastline z vodo z nizko vrednostjo EC, lahko rastlinam zagotovimo večjo količino hranil. Tudi če začnemo s čisto vodo za začetek, potem ne bodo absorbirale nezaželenih elementov, kar omogoča, da dosežemo 100-odstotno učinkovitost hranilnih snovi.

 

2. Z nižjo EC ohranimo koreninski sistem bolj zdrav

Trda voda vsebuje veliko količino mineralnih soli, ki zmanjšujejo koreninsko absorbcijsko sposobnost in vplivajo na prehranjevanje rastline. Pravzaprav lahko vse te mineralne soli, kot so apno, natrij, magnezij in druge soli, skupaj s hranili, ki jih dodajamo, povzročijo nasičenje in blokado, ki je znana kot "nutrient lock out". Z zmanjšanjem EC v vodi lahko izboljšamo zdravje korenin, tako da se izognemo "blokadi hranil".  

 

3. Zaščita mikroorganizmov v gnojilih

Večina organskih gnojil vsebuje koristne mikroorganizme, ki sodelujejo pri zdravju rastlin, ohranjajo "čist" koreninski sistem, tako, da lahko izkoristijo vso svojo absorpcijsko sposobnost za prehrano. Ti mikroorganizmi varujejo rastlino tudi pred invazijo patogenih gliv. Ko za naše rastline uporabljamo navadno vodo iz pipe, ubijemo te koristne mikroorganizme. Razlog je klor.

 

Klor je kemično razkužilo, ki ga posamezne občine (regije) uporabljajo za zagotovitev pitne vode, tako da odstranijo vse bakterije, ki so lahko prisotne, hkrati pa preprečuje širjenje alg in gliv v notranjosti dovodnih cevi in rezervoarjev. Ampak klor ni selektiven, in kot razkužilo izloča vse mikroorganizme, celo koristne. Torej, to je še en razlog, zakaj ne bi smeli nikoli uporabljati vode naravnost iz pipe, še posebej, če gojimo s koristnimi mikroorganizmi.

 

4. Večji nadzor nad pridelkom, manj težav

Z znižanjem EC v vodi dosežemo večji nadzor nad vsemi našimi metodami gojenja. Na primer z nižjo koncentracijo soli bomo imeli bolj uravnotežen in optimalen pH za naše rastline. Tudi s čistejšo vodo bomo lahko odkrili izvor vseh težav, ki se pojavljajo pri gojenju in tako odpravili vrsto neznanih spremenljivk. Z nadzorom bomo natančno vedeli kakšno vrsto in koliko hranil prejemajo naše rastline.

 

5. Večja kakovost pridelka

Zmanjševanje EC in odprava klora bo vplivalo na kakovost in večji donos vašega pridelka. Ko zalivate rastline z vodo s katero sestave ne poznate, vnašate neznano količino snovi, ki bo končala v sadju oziroma zelenjavi. Na splošno lahko vplivate na kakovost vašega pridelka, kot je okus, aroma, videz in hranilna vrednost, obenem pa tudi na količino vašega pridelka. Rastline, ki niso uspele absorbirati 100% hranilnih snovi, ki ste jih zagotovili, ali ker so dobile napačno količino soli, ker so bile oskrbljene z visoko EC, in ki niso mogle izkoristiti prednosti mikroorganizmov, ki jih je uničil klor, vam bodo zagotovile slabši in nižji kakovostni pridelek.

 

Skratka, dobra kakovost vode je temelj na katerem se gradi dobra žetev in ima neposredne učinke na zdravje in kakovost rastlin ter na končni pridelek!

 

              

          Eco Grow 240 Water Filter                                                 Power Grow 500 Reverse Osmosis Filter

 

 

 

 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas