Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

Izpiranje rastlin (flushing)

Resnica o izpiranju: kaj je, zakaj je tako pomembno, in najboljši način, kako pridemo do splakovanja z največ koristi.

 

V svetu gojenja se je razvila prava razprava o temi izpiranja rastlin pred žetvijo pridelka. Nasprotniki te tehnike verjamejo, da naj bi izpiranje pred žetvijo odstranilo bistvene hranilne snovi, očitno je to slaba ideja. Na drugi strani, pa zagovorniki te tehnike, se zavzemajo za pravilno odločitev, da izpiranje osvobodi rastline prekomernih hranil in kontaminantov ter vodi do celovitejšega kakovostnejšega pridelka.

 
Kaj je izpiranje?
 
Preden se lotimo razlogov, zakaj je izpiranje rastlin zelo pomembeno, moramo natančno razumeti, kaj to je.
Izpiranje vključuje zalivanje rastlin brez dodanih hranil za časovno obdobje pred žetvijo, od dneva ali dva, do tedna ali več, odvisno od načina gojenja. Namen tega je, da rastlinam omogočimo, da porabijo hranila, ki so jih že absorbirala, saj s tem zmanjšamo celotno vsebnost hranil in kontaminantov končnega pridelka.
 
Izpiranje priporočamo za vse načine gojenja, bodisi hidroponično, na kokosovih vlaknih ali zemeljski osnovi. Čas splakovanja je različen, odvisno od načina gojenja, ki ga uporabljamo.
 
Pomen izpiranja:
 
Čeprav nekateri v tej panogi trdijo drugače, je pomembnost izpiranja rastlin potrdila velika večina pridelovalcev. Ko najbolj izkušeni kultivatorji niso poskusili izpirati rastline pred žetvijo, so iz prve roke občutili očitne razlike v kakovosti donosa.
Med rastnim ciklom ste verjetno opazili, da rastline zadržujejo prekomerne količine hranil, soli in drugih spojin. Če rastlinam ne omogočimo, da bi te presežne spojine odstranili z izpiranjem, bo končni izdelek precej ostrejši in bolj grenak. Neuporaba izpiranja lahko povzroči, da pridelek trpi tudi zaradi drugih negativnih stranskih učinkov, kot sta neprijeten kemični okus in vonj
 
Izpirati ali ne izpirati: preučevanje argumentov za in proti:
 
Kljub veliki večini pridelovalcev, ki razumejo pomen izpiranja rastlin in so to preverili v praksi, obstajajo nekateri, ki temu nasprotujejo.
 
Nekaj drznih trditev NEIZPIRANJA:
 
1.Uničevanje rastlinskih hranil v katerikoli fazi rastnega cikla, je kontraproduktivno in nikakor ne koristi rasti.
2.Ko se hranila absorbirajo v rastlinsko tkivo, tam tudi ostanejo. Rastlina jih ne more izločiti ali jih uporabiti.
3.Če je izpiranje dejansko koristna praksa, potem bi rastline, ki se gojijo v hidroponičnih sistemih, vedno imele boljši okus od rastlin, ki se gojijo v zemeljski osnovi, ker se zemlje ne more učinkovito sprati.
4.Zadrževanje hranilnih snovi povzroča rastlinam stres, kar ovira in ne spodbuja rast.
5.Izpranje rastlin je "neuporaben" pomen, ki ga niso podprle ali podpirale nobene legitimne znanstvene študije.
 
No, pa razčistimo te argumente proti izpiranju rastlin enega za drugim:
 
1.Izpiranje rastlin ne pomeni, da jim speremo hranilne snovi. Nasprotno, izpiranje omogoča rastlinam možnost, da uporabijo te presežne hranilne snovi, ki so jih nakopičile v celotnem ciklu rasti. Ko hranimo svojo rastlino na polno s hranili vse do žetve, ta ohranja prekomerno količino spojin, ki vpliva na kakovost končnega pridelka, vključno z njegovim okusom, vonjem in izgledom.
 
2.Vsak pridelovalec, ki je doživel ožganost rastline zaradi prekomernega vnosa hranil, pozna argument, da ta ne more izločiti tega presežka hranil. Vprašajte kateregakoli izkušenega pridelovalca, kako popraviti ožganost rastline, in povedal vam bo, da morate sprati svoje rastline in s tem omogočiti, da porabijo presežne hranilne snovi.
Ista logika velja za izpiranje pred žetvijo. Rastlinam dajmo dovolj časa, da porabijo presežne hranilne snovi, soli in druge sestavine.
 
3.Argument, da rastline v zemeljski osnovi ni mogoče učinkovito sprati, je preprosto nelogično in napačno. Rastline, ki jih gojimo v zemlji, lahko speremo, le čas izpiranja je daljši od rastlin, ki jih gojimo v hidroponičnih sistemih ali kokosovih vlaknih.
 
4.Res je, da zadrževanje hranil povzroča stres na rastlinah in povzroča, da povečajo obrambne spojine. V nekaterih rastlinah, pa so primarne obrambne spojine pravzaprav najbolj zaželene sestavine, zato lahko izpiranje pred žetvijo pridelka znatno poveča vrednost končnega pridelka.
 
5.Večji proizvajalci gnojil zaposlujejo skupine doktorjev znanosti, botanikov, mikrobiologov, entomologov, hormonskih specialistov in organskih kemikov, saj so ti namenjeni izključno študiju najboljših praks pri gojenju in nenehno izvajajo laboratorijske raziskave. Zato pojem, da je izpiranje rastlin "neuporabno", je preprosto neresnično.
 
Resnica o izpiranju:
 
Izpiranje rastlin pred žetvijo je zelo koristna praksa. Pravzaprav, če rastline ne izpiramo, naredi to resnično tezo, ko rečejo, da lahko izpiranje odplakne vse hranilne snovi iz rastline, če izpiramo samo z navadno vodo.
Dejstvo je, da izpiranje z navadno vodo lahko povzroči, da rastline izgubijo pri rasti cvetja. Zato je ključnega pomena, da uporabimo kakovostno sredstvo za spiranje, ki je zasnovano posebej za vrsto rastline, ki jo gojimo.
 
Ko gre za sredstvo za spiranje, se prepričajmo, da uporabimo tisto, ki vsebuje vrsto kelatov. Kelati so organske spojine, ki se lahko vežejo z drugimi kemikalijami in snovmi. Med procesom spiranja se ti kelati v rastlinah pritrdijo na presežne hranilne snovi, soli in druge sestavine ter jih prisilijo ven.
 
Hkrati rastline uporabljajo le hranila, ki jih potrebujejo v teh zadnjih nekaj dneh pred žetvijo. Visokokakovostno sredstvo za izpiranje, bo rastlinam zagotovilo podporo, ki jo potrebujejo s tem procesom, skupaj s pomočjo pri čiščenju presežnih spojin, ki jih v končnem pridelku ne želimo.
 
FloraKleen za izpiranje (flushing) substratov:             Ata Clean je proizvod, ki ga dodamo namakalni raztopini v hidro sistemih:
 
                                                       
 
 
                       
 
 
 
Timing je ključnega pomena: kdaj sprati svoje rastline
 
Poleg tega, da uporabimo pravo sredstvo za izpiranje, moramo zagotoviti, da izpiramo tudi ob pravem času, saj bomo tako izkoristili največ koristi spiranja. Pred žetvijo uporabimo naslednje smernice za izpiranje:
 
-Če gojimo v zemeljski osnovi, začnemo spirati med enim in dvema tednoma pred žetvijo.
-Če gojimo v kokosovih vlaknih, začnemo spirati svoje rastline en teden pred žetvijo.
-Če gojimo v hidroponičnem sistemu, je treba rastline sprati samo en dan do dva dni pred žetvijo.
 
Med spiranjem moramo pozorno spremljati rastlino, da nebi postala preveč rumena. Prilagodimo čas za izpiranje, saj le tako bo naš pridelek uspel!
 
 
 
 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas