Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

Hidroponično gojenje - substrati

Morda je težko razumeti načelo za hidroponično gojenje, kako lahko rastlina raste samo v vodi? Poglejmo kakšne so funkcije substratov v takšnem gojenju.

 


Hidroponično gojenje je gojitvena metoda, ki jo sestavlja rast rastlin neposredno v vodi in raztopini hranilnih snovi. Obstaja več različic te metode, z ali brez pomoči substrata. Vendar pa po definiciji rastline rastejo brez prisotnosti zemlje.

 

To metodo je že od leta 382 pr.n.št. učinkovito uporabljala populacija aztekov. V tistih časih so bile rastline gnojene z raztopino hranil, brez substrata. Ker ima zemlja svoj lasten ekosistem, ki ga sestavljajo nenehno razvijajoče se bakterije in hranila v različnih količinah ter bolj ali manj uravnotežen pH, je substrat zaradi tega nezanesljiv in manj stabilen. Vendar pa je te spremenljivke lažje upravljati le z vodo. S pravimi tehnikami gojenja lahko ta proces ponudi višjo kakovost in bogatejši donos pridelka.

 

Čeprav ta metoda v glavnem vključuje le uporabo vode, korenine še vedno potrebujejo neko osnovo na katero se lahko oprejo. Očitno ne morete semena samo spustiti v kozarec vode in hranilnih snovi ter čakati, da bo kaj zraslo. V tem članku se bomo osredotočili na to temo, kjer vam bomo predstavili različne substrate za gojenje ter njihove prednosti in slabosti.

 

Substrati za hidroponično gojenje

Kot že mnogi veste, substrati za hidroponično gojenje ne vsebujejo hranil, zato morate sami poskrbeti za hranilne snovi z namakanjem. Ker so korenine v stalnem stiku z vodo in substrat ni nič drugega kot osnova za rast, bo rastlina razvila svoj koreninski sistem. Na ta način bodo korenine brez svetlobe lahko nadaljevale z razvojem. To zagotavlja odlično preskrbo s kisikom za koreninski sistem, ki omogoča rastlini, da postane zdrava in močna ter optimizira vnos hranil.

 

Pri hidroponičnem gojenju morajo biti gojitelji precej bolj previdni, saj ima ta metoda lahko prednosti in slabosti. Čeprav rastline hitreje zorijo, se tudi prehrambene pomanjkljivosti ali katera koli druga težava razvija prav tako hitro. Vendar pa lahko kot gojitelj te metode vzpostavite popolnoma avtomatiziran sistem. Na ta način lahko ohranite kulturo pod nadzorom tako, da namenite samo nekaj minut dela na teden. Namestitev je lahko zapletena, vendar ponuja velike prednosti. S poznavanjem nekaj osnovnih korakov hidroponičnega gojenja, bodo rastline manj izpostavljene k najpogostejšim obolenjem in bodo manj ranljive za napade škodljivcev.

Hidroponični krožni sistem Wilma 4 Small.
Wilma zagotavlja, da bojo vaše rastline oskrbljene s hranilno raztopino na profesionalen način ter da rastlini nič ne manjka in da deluje optimalno.
Ročno namakanje zato ni več potrebno v sistemih, kot so Wilma 4 Small.
Rastline imajo v takšnih sistemih dovolj prostora, da se optimalno razvijejo.
Taki sistemi za gojenje so zelo lahki, enostavni za premikanje in zelo stabilni, kar omogoča rastlini da stoji čvrsto pokonci, tudi ko zraste.

Sredstva, kot so perlit, gramoz, pesek in vulkanski kamen, se pogosto uporabljajo v hidroponičnih vrtovih. Vendar pa se s povečano priljubljenostjo te metode na trgu pojavljajo novi substrati. Ekspandirana glina, kamena volna, perlit, kokosova vlakna, se danes pogosto uporabljajo in preizkušajo. V nadaljevanju predstavljamo podrobneje nekatere od teh substratov.

 

PEBBLES

To je verjetno najbolj priljubljen rastni medij v današnjih hidroponičnih sistemih. Verjetno ste ga že videli v cvetličnih vazah v različnih oblikah in velikostih. Te majhne rjave kroglice nudijo odlično prezračevanje za korenine, in če je zagotovljeno ustrezno namakanje, se koreninski sistem hitro razvija. Korenine niso podvržene stresu, s čimer optimizirajo absorpcijo hranil. Izogibajte se nakupu cenejših glinenih kroglic na trgu in poskrbite, da boste kupili že oprane in z uravnoteženim pH-jem. Na ta način vam kasneje ne bo treba skrbeti za te parametre, s čimer se izognete zapletenosti celotnega procesa.

 

Visoko kakovostni prečiščen glinopor.
Plagron Euro Pebbles glinopor je ekspandirana glina najvišje kakovosti!
Primerna je za hidroponično gojenje rastlin.

 

KAMENA VOLNA

Je odličen izolacijski material in zelo priljubljen substrat za gojenje tudi v hidroponičnih sistemih. Zagotavlja visoko zračnost in učinkovito zadrževanje vode. Čeprav je potreben čas in izkušnje za obvladovanje celotnega procesa, preverite pH kamene volne, ki mora biti približno 5,5. To naredite tako, da jo potopite v hranilno raztopino s pH blizu 4,5 in EC (električna prevodnost) z vrednostjo 0,5-0,6. Ta postopek bi moral trajati približno 24 ur. Če pH ne doseže želenih vrednosti, potem morate ponovno potopiti kocke v raztopino za nekaj ur in pri tem preverjati pH, dokler ga ne stabilizirate.

 

Rockwool oz. kameno volno pridobivamo z obdelavo mešanice različnih kamnin.
Je mehko vlakno, podobno bombažu.
Rockwool, ki ga uporabljamo v vrtnarstvu je v obliki kock, »blokov« ter plošč, v različnih dimenzijah.
Ima izjemno kapaciteto absorbiranja in zadrževanja hranilne raztopine.

 

KOKOSOVA VLAKNA

Posebno priljubljena so tudi kokosova vlakna kot naravni odpadni material iz kokosove zunanje lupine. Uporablja se jih lahko večkrat in bolje zadržujejo vlago kot pa zemlja, kar omogoča koreninam učinkovitejšo absorbiranje vode in s tem tudi hranilne snovi. Kokosova vlakna lahko ponovno uporabljamo tudi do 5 let. To je odlična možnost za gojenje v zaprtih prostorih, saj niso občutljiva na glive, čeprav zadržujejo vodo v daljšem časovnem obdobju.

 

Ima stabilno pH-vrednost, kar je v nasprotju z drugimi hidrološkimi substrati.

Plagron Cocos Brix ima tudi visoko zmogljivost zadrževanja/vpijanja vode, tako da ni potrebno prekomerno zalivanje.
 
PERLIT

To je mineral, ki se pri segrevanju na določeno temperaturo razširi do večkratne velikosti. Perlit je relativno poceni in enostaven za uporabo, zato je priljubljena možnost kot substrat. Ima odlične prezračevalne in zadrževalne lastnosti. Perlit se ne reciklira, zato ga je mogoče ponovno uporabiti. Ta vidik je pomemben z okoljskega vidika, saj njegovo dolgotrajno obdobje nadomesti dejstvo, da ga ni mogoče reciklirati. Je substrat, ki se ne razgradi, zato ga je mogoče uporabljati več let. Njegov pH je nevtralen in običajno prevzame kislost ali alkalnost uporabljene hranilne raztopine. Poleg tega se lahko opere in posuši, pri čemer se vrne na nevtralno vrednost pH 7,0.

 

 

KATERA JE NAJBOLJŠA MOŽNOST ZA VAS?

Na trgu ne obstaja substrat, ki bi bil primeren za vse. Gojenje rastlin ni natančna znanost, saj je veliko odvisno od dejavnikov, ki vplivajo na samo gojenje. Napake so del gojenja in iz njih se tudi marsikaj naučimo. S pridobivanjem izkušenj boste našli najboljši substrat za svoje rastline in vašo metodo gojenja. Nekateri substrati zahtevajo več pozornosti za večji donos, medtem ko drugi manj, vendar ne ponujajo enakih rezultatov. Upamo, da vam bo ta članek lahko služil kot vodnik za ocenjevanje različnih substratov na trgu, in da smo vam pomagali sprejeti prvi korak, da začnete s hidroponičnim gojenjem.

 

 

 

 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas