Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

GNOJENJE: Kako uporabljati hranilne snovi pri gojenju rastlin

Mnogi gojitelji pogosto dodajajo veliko količino hranil v substrat. Vendar to lahko včasih povzroči več škode kot koristi. Oglejmo si kako hraniti rastline, ne da bi presegli zmerno količino.

 

Vsi elementi, ki omogočajo življenje in rast rastline, so naravno prisotni v vodi, zemlji in zraku. Povsem normalno je, da želite svojim rastlinam dodati bogato ponudbo hranilnih snovi, da bi jih kar najbolje izkoristili za svoj pridelek, ampak...

 

Gojitelji porabijo velike zneske za nakup najnaprednejših gnojil na trgu, to pa ne zagotavlja vedno najboljših rezultatov, saj v nekaterih primerih lahko celo poslabša situacijo. Katere in koliko hranilnih snovi dejansko potrebujejo vaše rastline?

 

Rastline potrebujejo dušik, fosfor in kalij, da bi postale močne in zdrave (N, P, K so simboli teh treh makroelementov). Ti elementi se ne nahajajo v čisti obliki, temveč so povezani v bolj zapletenih molekulah, ki jih rastline zlahka absorbirajo. Organska gnojila vsebujejo NPK v obliki naravnih molekul, ki so bolj zapletena od tistih v mineralnih gnojilih.

 

TRI FAZE ŽIVLJENJA

Tako kot pri živalih, zahtevajo tudi rastline nekoliko drugačna hranila skozi faze rasti v kateri se nahajajo. V fazi rasti sadik ne potrebujejo dodatnih hranil. V tem primeru je pomembno, da koreninskemu sistemu zagotovimo dovolj vlage in prostora z ustrezno velikimi vazami za njihovo prosto rast.

 

Pri rasti v umetnih substratih, ki ne vsebujejo naravnih hranil, je treba za rast sadik zagotoviti koreninske ojačevalce ali stimulatorje. Koreninski stimulatorji vsebujejo encime, bakterije in druge spojine, ki spodbujajo rast zdravih in močnih korenin. Gnojila za rast sadik vsebujejo mešanico treh glavnih elementov (NPK) običajno v pravilnem odstotku, ki ustrezajo prvim trenutkom življenja mladih rastlin. Podobne rezultate dobite tudi tako, da hranite sadike z običajnimi gnojili za vegetativno fazo, pri čemer dodate le četrtino priporočenega odmerka za odrasle rastline.

 

UMETNI SUBSTRATI:

                              

           Visoko kakovostni prečiščen glinopor                 Kamena volna je mešanica različnih kamnin

 

KORENINSKI STIMULATORJI:

                                                  

                        Encimski ekstrakt za rastline                                     100% organski stimulator rasti korenin

 

Rastline v vegetativni fazi rasti potrebujejo visoko vsebnost dušika in kalija ter povprečno količino fosforja. Kot splošno pravilo, bi morala biti količina fosforja približno polovica količine dušika, medtem ko se kalij lahko razlikuje od ene tretjine do polovice količine dušika. V cvetoči fazi, pa je treba raven dušika drastično zmanjšati, da se poveča fosfor in ohraniti enako vsebnost kalija, kot v vegetativni fazi. Ne pozabite, da se vsa gnojila, ki se prodajajo na trgu, razlikujejo za vsako fazo rasti in cvetenja po teh osnovnih načelih.

 

Prehod na ustrezno mešanico hranil, ko rastline začnejo cvetočo fazo, pomeni, da jih morate hraniti z drugačnim ravnotežjem NPK-ja. Na etiketah proizvodov je vedno označen odstotek dušika, fosforja in kalija s kodo in pripadajočim številom: NPK 5-18-5 (kjer vsaka številka označuje ustrezne deleže N, P in K, ki so prisotni v gnojilu). Pravo razmerje elementov v izdelku vedno označuje proizvajalec. Gnojilo razredčite z vodo, ob upoštevanju priporočenih odmerkov s strani proizvajalca.

 

Poleg te spremenljive mešanice NPK-ja, rastlina potrebuje tudi majhne količine mikroelementov. Nekateri od njih so pomembnejši od drugih za pravilno rast rastline, vendar jih mora dobra mešanica zemlje že vsebovati več kot dovolj. Ti sekundarni elementi so skoraj vedno prisotni tudi v običajnih gnojilih poleg NPK-ja. Na trgu je prav tako mogoče kupiti specializirane dodatke, vendar je to priporočljivo za bolj izkušene gojitelje, saj lahko pretirano hranjenje škoduje.

 

DODATKI:

 

                        Bat Guano                                          Mega Worm                                                Supermix

                                                  

Netopirjevo gnojilo za boljši okus in aromo     Vsebuje mikorize in trikoderme      Vsebuje žive glive, bakterije, vitamine in minerale

 

POMANKLJIVO ALI PREKOMERNO GNOJENJE

Pri gojenju rastlin morate biti zelo previdni, saj rastlina z zmanjšano količino gnojil bo nudila boljše pridelke kot rastlina, ki je prekomerno pognojena. Dodajte hranila v vodo le za vsako drugo zalivanje, in če ste v dvomih o odmerkih, jih samo zmanjšajte za polovico. To so najlažja in najučinkovitejša pravila za gnojenje rastlin.

 

Pomanjkljivosti in presežke hranilnih snovi lahko zaznate s spremembo videza in barve rastline. Številni simptomi prekomernega dodajanja hranil so podobni tistim, kot pri pomanjkanju hranil. Najbolj očitni znaki hranilnega "neravnovesja" so porumenelost in nepravilna rast listov v obliki in velikosti, z rjavimi pikami in ožganimi robovi. Rumenenje listov signalizira problem, ko gredo rastline skozi vegetativno rastno fazo ali, če so pravkar začele cvetočo fazo. Povsem normalno pa je rumenenje listov v zadnjih tednih cvetenja.

 

Če ugotovite, da s korekcijo v prehrani ne morete odpraviti težave, spirajte zemljo s čisto vodo z nevtralnim pH-jem nekaj dni. Nato ponovno uporabite majhne koncentracije gnojila, ne da bi pri tem presegli polovico priporočenih odmerkov. Odstranite tudi nekaj centimetrov zemlje iz površine, saj bi ta lahko vsebovala visoke koncentracije hranil. Na ta način imate možnost "resetirati" substrat, vendar je to drastičen ukrep, ki ga je mogoče uporabiti le v ekstremnih primerih.

 

Opomba: Rastlino, ki jo resno prizadene pomanjkanje ali presežek hranil, je najverjetneje nepopravljivo poškodovana. Za obnovitev moči bo trajalo nekaj dni, pri čemer bo donos verjetno povprečen.

 

POMEMBNO

pH je ključnega pomena za pravilno porabo hranljivih snovi v vaših rastlinah. Vsa gnojila običajno spremenijo pH vode in pH substrata, zato neuravnoteženi pH lahko blokira vnos hranil. Vedno poskušajte ohraniti pH pod nadzorom in prilagoditi njegovo vrednost glede na primer, pri čemer lahko uporabite nekatere izdelke, ki so posebej formulirani za gojenje (npr. PH Up in pH Down, raztopine, ki lahko dvigujejo in znižujejo nivo pH).

 

                                                         

             Za znižanje pH vrednosti                             Za zvišanje pH vrednosti 

 

Hranila se pogosto shranjujejo v sami rastlini po absorpciji. To lahko naredi okus končnega pridelka zelo neprijeten in kemičen. Večina pridelovalcev preneha gnojiti nekaj dni ali celo tedne pred žetvijo, da bi "splaknila" celoten substrat in prisilila rastline k uporabi zadnjih zalog gnojila.  

 

 

 

Preberite še:


BAT GUANO Gnojilo z makro in mikro hranili


IZPIRANJE RASTLIN (flusing)


KORENINSKI SISTEM rastlin

 

 

 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas