Merchandise Novosti Akcije

10 razlogov zakaj znižati EC (električno prevodnost) vode

10 razlogov zakaj znižati EC (električno prevodnost) vode

Obstaja več razlogov za znižanje EC (električna prevodnost) in odstranitev klora iz vaše vode. Če bi vaše rastline lahko govorile, bi vas prosile za kakovostnejšo vodo!

Kaj je EC in zakaj jo morate poznati?

Kratica EC pomeni električno prevodnost - konduktivnost (electrical conductivity), izraža pa koncentracijo mineralnih soli hranilne raztopine in je tesno povezana s prehrano rastlin. To je ena glavnih stvari, ki jih je treba upoštevati pri rasti rastlin. Ta parameter EC dopolnjuje pH (potencial vodika) in je bistvena vrednost, ki omogoča merjenje koncentracije hranil potrebnih za razvoj rastlin v vsaki fazi rasti, ki neposredno vpliva na zdravje in energijo.

Če je substrat nasičen s solmi, se metabolizem rastlin postopoma zmanjšuje in pride do prekomerne porazdelitve (reverzna osmoza), kar povzroča vidne znake na listih kot so ožganost, krempljasti listi, izsušenost itd. Merjenje EC, pa postane bistveno tudi pri uporabi substratov, ki slabijo hranljive snovi, saj bodo rastline potrebovale gnojenje z mineralnimi ali organskimi hranili. Zato morate redno meriti EC.

1. Več hrane za rastline

Upoštevajte, da lahko rastline prejmejo EC od 1,4 do 2,2 glede na vrsto rastline ali fazo rasti. Če na primer voda, ki jo uporabljamo ima EC vrednost 1,0, potem bomo lahko dodali samo 0,4 do 1,2 hranil, da dosežemo najvišjo raven. Če pa po drugi strani začnemo z EC v vodi le z 0,1 ali 0,2 ali celo 0,0, bomo lahko našim rastlinam dodali veliko več hranil.

Merilec elektro-konduktivnosti za vzgojo rastlin

Merilec elektro-konduktivnosti ADWA EC/TDS AD31 Z merjenjem električne konduktivnosti vode določimo količino raztopljenih soli v hranilni raztopini.

Gnojila so namreč običajno v obliki soli, ki v vodi disocirajo na ione. Električna prevodnost oz. konduktanca je odvisna od količine in valentnosti ionov v raztopini. Na podlagi tega podatka lahko ocenimo količino gnojil v gojilnem mediju. V kompletu je tudi kalibracijska tekočina 1413 µS/cm.

Indikator stabilnosti

Milwaukee pH55 ima indikator stabilnosti in Hold funkcijo, da zamrzne zaslon za enostavno in natančno branje podatkov. Velik zaslon ima tudi grafične simbole, ki vas bo vodil skozi vse postopke.

Kompenzacija temperature sonde za hitrejše in natančnejše merjenje. Dvojni elektrodni spoj omogoča nadomestitev nove sonde na zelo hiter in enostaven način! V kompletu sta tudi tekočini za umerjanje PH4 in PH7.

2. Zdrave korenine

S spuščanjem EC odpravljamo soli, ki jih v naši vodi ne želimo. To nam bo dalo bolj zdrave korenine, tako da se izognemo nastanku vodnega kamna v koreninah in tako bodo lahko absorbirale 100% dodanih hranil.

3. Zaščitite podlago (zemljo)

Vemo, da zemlja vsebuje koristne mikroorganizme, katerih funkcija je zaščititi korenine rastlin, jih ohranjati čiste in zdrave, tako da imajo največjo sposobnost absorbiranja hranil in gnojil. Vendar, ko zalivamo s klorirano vodo iz pipe, uničimo naše koristne bakterije, ki so prisotne v zemlji. Klor bo prav tako zažgal občutljive korenine.

4. Vzdržujte pH vrednost

Z uporabo sistema reverzne osmoze znižamo EC in dosežemo uravnotežen pH, saj ta voda ima pH približno 6,5.

Reversna osmoza - odstranitev klora iz vode

Reverse Osmosis Filter Maxquarium 000PPM je vodni sistem za akvarije in akvaponiko.

Reverzna osmoza + deionizacijski sistem, optimiziran za akvarijske in akvaponske namene. Odstrani 99% klora in zmanjša usedline do 5 mikronov. Prav tako 100% uniči soli in težke kovine, kar zagotavlja čisto vodo v 000 ppm.

5. Preprečite blokado hranil

Visoka EC lahko vsebuje večje količine mineralov trdne vode, kot so kalcij in magnezij, znan tudi kot vodni kamen. Visoke količine teh mineralov, skupaj z dodanimi odmerki hranil, lahko blokirajo ali nasičijo korenine rastlin, ki jim preprečujejo absorpcijo dodanih hranil, ki je znana tudi kot "blokada hranil".

6. Zaščitite druge mikroorganizme

V primeru, da moramo uporabiti specializirane mikroorganizme (npr. za zatiranje črvov ali drugih zajedavcev itd.), ne bo smiselno, če bomo zalivali s klorirano vodo, ker bo klor pomoril mikroorganizme, ki smo jih ravnokar dodali.

7. Izognite se rastnim problemom

Velikokrat naletimo na majhne probleme ali izzive z našimi rastlinami, ne da bi vedeli od kod prihajajo te težave (rumeni, suhi in zgoreli listi, otežena rast itd.). Strokovni pridelovalci nam zagotavljajo, da če začnemo gojiti rastline z uporabo nizke EC, se je veliko teh problemov mogoče izogniti, saj bomo natančno vedeli, katere hranilne snovi in kakšne količine dobivajo naše rastline.

8. Dosežite boljše rezultate

Če začnemo gojiti s čisto vodo, rastline ne bodo absorbirale nezaželenih elementov, ki bi bili lahko prisotni v vodi in zato bomo dosegli 100-odstotno učinkovitost iz dodanih hranil in gnojil.

9. Čista voda je osnova za gojenje

Tako kot mora biti zgrajena hiša z dobro in trdno podlago, moramo začeti tudi gojenje s čisto vodo, da bomo imeli močno podlago za rast. Pravi način, da našim rastlinam pomagamo z rastjo do svojega polnega potenciala je, da začnemo s čisto vodo, brez klora in z nizko EC vode.

10. Kakovostna voda za nas in naše rastline

Končno eno preprosto vprašanje. Če vodo raje pijemo čisto, kakovostno in brez klora (pogosto ustekleničeno), zakaj ne bi dali enake vode našim rastlinam? TUDI ONE SI ZASLUŽIJO KAKOVOSTNO VODO!

Autpot Flexi Tank

AutoPot FlexiTank rezervoar je revolucionaren način shranjevanja vode! Kompleten rezervoar v eni sami majhni in kompaktni škatli.

Za montažo ne potrebujete nobenega orodja, zmanjšuje stroške skladiščenja in prevoza in sama montaža traja le nekaj minut. Za razliko od drugih rezervoarjev in sodov, lahko "AutoPot Flexi Tank" kadar ga ne potrebujete, zložite ter enostavno pospravite. FlexiTank je zelo prilagodljiv.

Video