Merchandise Novosti Akcije

Celovit vodnik za uspešno indoor gojenje rastlin

Celovit vodnik za uspešno indoor gojenje rastlin

Pri gojenju na prostem za vse skrbi mati narava, v notranjih prostorih pa ste vi kot glavni ustvarjalec vsega. Za dosego potrebnih pogojev za uspešno rast je treba posnemati okolje, ki je za rastlino primerno. 

Pri indoor gojenju je primarna naloga čim bolj oponašati naravne razmere. Da bi dosegli minimalne sprejemljive pogoje, moramo razumeti potrebe rastline.

Kaj potrebujete za kakovostno indoor gojenje?

1. Growbox oz šotor za gojenje
2. Sistem razsvetljave
3. Sistem prezračevanja
4. Hranila
5. Substrat
6. Vaze ali lonci
7. Ostala oprema in pripomočki
8. Seme

Growbox (rastlinjak za notranje prostore)

Growbox je posebej narejen prostor, v katerem bo rastlina rasla. Na voljo so različne dimenzije in dizajni. Za večje growboxe potrebujemo močnejše komponente in boljšo opremo. Na tržišču so na voljo različne velikosti: 80 x 80 x 160 cm, 100 x 100 x 200 cm, 120 x 120 x 200 cm, 150 x 150 x 200 cm, itn.

Pomembno! Večja dimenzija growboxa pomeni močnejšo sijalko ter številne pripadajoče dodatke. Če sami izdelujete growbox, je potrebno notranjost prekriti s posebnimi folijami.

  1. Mylar folija
  2. Srebrno bela ali črno bela folija
  3. Diamond Diffusion odbojno platno
  4. Zaščitna folija za tla

Razlika je v sposobnosti odboja svetlobe znotraj samega growboxa.

Razsvetljava

Ko ste se odločili za pravo dimenzijo šotora je potrebno izbrati tudi primeren sistem za razsvetljavo. Sistem razsvetljave običajno vključuje sijalko (oz. žarnico), dušilko in reflektor.

Sistem za razsvetljavo za gojenje rastlin

Komplet za razsvetljavo

Pri izbiri razsvetljave za gojenje rastlin je na voljo veliko različnih možnosti. Naši strokovnjaki so pripravili različne komplete razsvetljave z vsemi potrebnimi izdelki.  Oglejte si komplete za razsvetljavo.

Tipi sijalk:

  • HPS/MH (high pressure sodium / metal halide)
  • CMH (keramično metalhalogenidna sijalka (Ceramic Metal Halide)) oziroma LEC (Light Emitting Ceramic)
  • CFL (compact fluorescent)

HPS / MH sijalke so primerne za začetnike. Pravijo tudi, da je ta sijalka mati vseh razsvetljav. Te sijalke so na voljo v različnih jakostih (250W, 400W, 600W in 1000W). Žarnica HPS oddaja rdeči spekter, približno 2200K, medtem ko MH oddaja modri spekter približno 6500K. Modri spekter je potreben v vegetaciji rastline, medtem ko je v obdobju cvetenja potreben rdeči spekter. Delovanje HPS/MH sijalke zahteva dušilko (oz. predstikalno naprava), da jo prižge in vzdržuje napetost v njej. Poznamo dve vrsti dušilk; elektromagnetne in digitalne.

Elektromagnete dušilke so bolj težje in se več segrevajo, medtem ko se digitalne dušilke manj in imajo veliko več opcij. Če izberete to vrsto razsvetljave, se morate odločiti tudi katero vrsto reflektorja (odsevnik) izbrati. Poznamo več vrst reflektorjev:

Vedno večje število gojiteljev v indoor prostorih rad izbere keramične metalhalogenidne sijalke (CMH - Ceramic Metal Halide), kot svojo najljubšo izbiro za gojenje. Oziroma CDM - ceramic discharge metal-halide (keramično razelektritveni metalhalogenid), za katere se velikokrat v opisih uporablja tudi izraz LEC (Light Emitting Ceramic), kar pa pomeni isto.

CMH sijalke delujejo z ogrevanjem keramične cevi znotraj same sijalke. Keramika lahko prenese veliko višje temperature, kot drugi materiali, ki se običajno uporabljajo v drugih lučeh. Ta višja temperatura ustvari svetlobni vir, ki je podoben sončnim žarkom. Ker je svetloba, ki jo oddaja CMH sijalka podobna naravni sončni svetlobi, dobivajo rastline širšo paleto uporabne svetlobe, kot jo lahko proizvedejo druge vrste luči za gojenje.

Sijalke CFL so primerne za vegetacijo saj manj grejejo in porabijo malo električne energije. Imajo slabo prepustnost svetlobe, oddajajo zelo malo lumna, zato morajo biti zelo blizu rastline.

Sistem za prezračevanje

Izmenjava (ekstrakcija) zraka v growboxu je izjemno pomembena, saj mora potekati neprekinjeno. Za pravilno delovanje je potrebno uporabiti primeren cevni ventilator (turbina) glede na dimenzije growboxa. Izmenjavo zraka v growboxu omogočajo pasivne odprtine za dovod zraka, ki s pomočjo cevnega ventilatorja ustvarja podtlak (vakuum), ki je potreben za pretok.

Sistem za prezračevanje za namene gojenja rastlin v notranjih prostorih

Sistem za prezračevanje

Sistem za prezračevanje običajno zajema več proizvodov. To so cevni ventilatorji, navadni ventilatorji, ALU cevi in filtri.

Izdelki za prezračevalne sisteme lahko kupite tukaj.

Poleg cevnih ventilatorjev, ki omogočajo odvod zraka iz boxa, so potrebni tudi ventilatorji za kroženje zraka (t.i. Clip Fani), ki poskrbijo za mešanje svežega zraka. Ti ventilatorji imajo tudi drugačen namen, in sicer, zibanje in hlajenje krošnje rastlin, da preprečijo ožganost ali žariščne točke (hot spote). Za filtriranje zraka in odpravljanje neprijetnih vonjav je potreben tudi ogljikov filter. Filter se priključi na cevni ventilator, ki izsesa ves zrak iz growboxa in tako izmenja zrak.

Hranila

Hranila so izredno pomembna pri indoor gojenju. Po 30 dneh se v substratu zmanjša vsebnost hranil, zato jih je potrebno dodati, da lahko rastlina nemoteno nadaljuje svojo rast in razvoj.

Poznamo več vrst gnojil, kot npr.:

Hesi je primer hibridnega gnojila, ki vsebuje sestavine mineralnega in tudi organskega izvora.

Gnojila in hranila za rastline

Paket hranil

Za začetnike priporočamo "starter pack", saj ima na voljo vso potrebno hrano in dodatke. Paket osnovnih hranil Hesi Pack Soil

Substrat

Izbira kakovostnega substrata je pomemben dejavnik. Dobro je biti seznanjen s sestavo in načinom njenegovega skladiščenja. Slabo skladiščenje lahko zaplete razmere glede škodljivcev. Obstaja možnost, da lahko naredite tudi svojo mešanico. Vermikulit, kokos ali perlit se lahko v odmerjeni količini zmeša h kupljeni zemlji.

Hranila plagron za fazo rasti rastlin

Substrat LightMix

Lightmix je primeren za začetno fazo rasti in odlična izbira za vse tiste kateri želite gnojiti rastline od samega začetka.

Ogled in nakup izdelka Plagron Lightmix.

Pomembno! Obogateni substrati ne potrebujejo hranil prvih 30 dni, medtem ko obstajajo tudi minimalno obogatene različice substrata in zahtevajo dodajanje hranil po prvih 7-10 dneh.

Vaze

Vaze ali lonci se izbrajo glede na število rastlin in velikost growboxa. Npr. velikost 100 x 100 x 200 je prostor za 4 vaze s prostornino 18L ali podobne različice z manjšo litražo. Korenina rastline se mora nemoteno razvijati, da lahko absorbira vso hrano in v skladu s tem brez težav raste. Prav tako je drenaža izjemno pomembna postavka, sicer prihaja do težav, ki jih je kasneje zelo težko rešiti.

Vaze in lonci autopot za indoor gojenje

Vaze in lonci

V naši spletni trgovini je na voljo velika ponudba vaz, podstavkov, pladnjev in ostale opreme za vzgojo rastlin.

Oglejte si ponudbo tukaj

Danes obstajajo tudi avtopoti, kjer ni treba skrbeti za zalivanje. Vsa potrebna voda je shranjena v rezervoarju poleg growboxa, ki po potrebi avtomatsko dodaja vodo rastlini.

Ostala oprema

Pod ostalo opremo spada:

  • Timer
  • Kabli, podaljški
  • pH meter, termometer in higrometer
  • Dodatni ventilatorji za notranjo ventilacijo
  • Pripomočki za obešanje, podpiranje (yoyo, rope ratchet...)

Semena

V naši spletni trgovini je na voljo pestra ponudba različnih semenskih bank.

Koraki za zagotovitev uspešnega pridelka

Super, zdaj imamo vso potrebno opremo! Zdaj je čas, da začnete ta čudoviti cikel.

  1. Klitje
  2. Faza vegetacije
  3. Faza cvetenja
  4. Flushing (izpiranje) in žetev
  5. Ostali parametri

Klitje (poznamo več načinov)

Klitje semena konoplje

Kalitje v papirnati brisači (priporočljivo)

Seme položimo v navlaženo papirnato brisačo in ga pustimo kliti od 24 do 48h. V tem času bi seme moralo vzkliti (kalček pokuka ven iz ovojnice semena), nato ga damo v substrat, kjer se bo še naprej razvijalo.

Pomembno! Pri prenosu semena v substrat, ne glede na način kalitve, ga vstavimo na primerno globino tako, da ovojnica ni popolnoma prekrita z zemljo in zalijemo z občutkom. Zelo pomembno je zagotoviti, da se substrat ne napoji s preveč vode, ker to lahko sproži mehanizme gnitja.

Faza vegetacije

Faza vegetacije konoplje

Vegetacijska faza traja od samega začetka, dokler se ne pojavijo prvi pestiči. Način razsvetljave, ki se uporablja v vegetaciji je 18h svetlobe / 6h teme, 20h svetlobe / 4h teme ali manj pogosto 24 svetlobe / 0 teme. Cilj vegetacije je zapolniti prostor kolikor je mogoče, in veje ohraniti na istem nivoju za boljšo porazdelitev svetlobe.

Tehnika gojenja LST in HST

V vegetaciji lahko uporabimo več različnih tehnik gojenja; npr. LST (low stress training) ali HST (high stress training). Pri LST tehniki se veje vežejo, kar omogoča več svetlobe za nižje rastoče veje. Toko je omogočena priložnost za boljši razvoj. S HST tehniko je pristop nekoliko drugačen, bolj invaziven. Najboljši primer je "topping". Želene vrhove obrežemo, da spodbudimo rast spodnjih vej.

V vegetacijski fazi se dodajo le ojačevalci (boosterji), saj ima rastlina v prvih 30-35 dneh, odvisno od kakovosti substrata, vse kar potrebuje. Najpogosteje uporabljeni dodatki so pospeševalci rasti korenin. V primeru daljše vegetacije je treba dodati tudi nekaj gnojila za rast, kjer prevladuje dušikova (N) komponenta.

Preberite tudi: Z zdravim koreninskim sistemom do donosnejšega pridelka

Faza cvetenja

Faza cvetenja konoplje

Faza cvetenja se začne s spreminjanjem svetlobnega režima na 12h svetlobe in 12h teme. Ko dan in noč postaneta enake dolžine, rastlina začne cveteti. V naslednjem obdobju se rastlina začne raztezati in ekstremno rasti v višino. Rast in raztezanje kmalu prenehata (cca. 2 tedna) in cvetovi se začnejo gostiti.

V fazi cvetenja ima rastlina povečano potrebo po fosforju in kaliju. Skladno s tem in tabelo proizvajalcev gnojil, ki jih uporabljamo, dodamo vse potrebne dodatke in stimulatorje.

Pomembno! Vsako gnojilo ima navedeno NPK razmerje na embalaži. V vegetaciji uporabljamo gnojilo z več N komponento, medtem ko pri cvetenju uporabljamo gnojilo z več P in K komponento.

Flushing (izpiranje) in žetev

Primer flushing oziroma žetev.

Med rastnim ciklom ste verjetno opazili, da rastline zadržujejo prekomerne količine hranil, soli in drugih spojin. Če rastlinam ne omogočimo, da bi te presežne spojine odstranili z izpiranjem, bo končni izdelek precej ostrejši in bolj grenak. Neuporaba izpiranja lahko povzroči, da pridelek trpi tudi zaradi drugih negativnih stranskih učinkov, kot sta neprijeten kemični okus in vonj.

  • Če gojimo v zemeljski osnovi, začnemo spirati med enim in dvema tednoma pred žetvijo.
  • Če gojimo v kokosovih vlaknih, začnemo spirati svoje rastline en teden pred žetvijo.
  • Če gojimo v hidroponičnem sistemu, je treba rastline sprati samo en dan do dva dni pred žetvijo.

Priporočamo branje članka: Izpiranje rastlin (flushing)

Žetev

Kdaj je čas za žetev, nam bodo najbolje pokazali trihomi. Trihome je treba pogledati pod mikroskopom in oceniti, ali je rastlina zrela ali ne. Prozorni trihomi kažejo, da rastlina še ni zrela za obiranje, saj ne dosega svojega polnega potenciala. Prav tako obstajajo megleni ali mlečni in rjavi trihomi. Vsaka od teh barv določa, kakšen potencial bo imela rastlina. Največji potencial doseže, ko je 3/4 trihomov mlečno obarvanih, ostalih četrt pa rjavo.

Ostali parametri

Temperatura in vlaga sta zelo pomembna dejavnika pri indoor gojenju. Da bi zagotovili optimalne pogoje, je treba upoštevati temperaturo in vlažnost, odvisno v kateri fazi rasti je rastlina. Optimalna temperatura za indoor gojenje med vegetacijo je 20-30C, v fazi cvetenja pa od 18-26C. Vlaga v vegetaciji mora biti od 40-60%, medtem ko pa v cvetenju približno med 40 in 50%. Da bi lahko nadzirali ta dva parametra, je potrebno imeti dobro sestavljeno prezračevanje, da dosežemo želene pogoje v growboxu.

Priporočamo branje članka: Relativna vlažnost in temperatura