Merchandise Novosti Akcije

Vodič za uspešno gojenje rastlin pod umetno svetlobo

Vodič za uspešno gojenje rastlin pod umetno svetlobo

Za uspešno gojenje rastlin pod umetno svetlobo je nujno razumevanje pomena svetlobe kot eno od ključnih komponent za preživetje in zdravo rast rastlin. Brez svetlobe namreč ni fotosinteze.

Pod vplivom svetlobe zeleni deli rastline pretvorijo sončno energijo v kemično energijo in iz vode ter ogljikovega dioksida pridelajo hrano zase, predvsem v obliki ogljikovih hidratov, kot so sladkorji.

Gojenje rastlin pod umetno svetlobo.

Umetni svetlobni viri za gojenje rastlin v notranjih prostorih

Sonce, naravni vir svetlobe, je mogoče nadomestiti z umetno svetlobo. Raziskave so pokazale, da so foto-sintezno aktivne valovne dolžine svetlobe med 400 in 700 nanometri.

Umetna svetila, namenjena gojenju rastlin v zaprtih prostorih, zato nudijo distribucijo tega spektra svetlobe, imenovanega PAR (Photosynthetically Active Radiation). Rastline največ svetlobe absorbirajo v modrem in rdečem delu spektra.

Pri gojenju pravilna in učinkovita raba umetne svetlobe bistveno prispevata h kakovosti rastline, poleg tega pa lahko tudi upravljamo z njenimi rastnimi fazami. Vplivamo lahko, kdaj bo rastlina v fazi rasti oz. cvetenja. Izbiri luči za uspešno gojenje gre zato nameniti veliko pozornosti in tudi primeren budžet.

Obstaja veliko različnih virov umetne svetlobe, ki je odvisna od vrste rastline. Na primer; za gojenje konoplje se priporoča kot najbolj primerna LED, HID ali pa fluorescentna svetila.

Fluorescentna svetila

Najcenejša izbira med tremi opisanimi izdelki v tem članku so fluorescentne sijalke. Ne potrebujejo povezave na zunanji prezračevalni sistem. So energetsko varčne žarnice, ki jih lahko namestimo blizu rastline, kar pomeni, da so dobrodošla izbira pri majhnih prostorih za gojenje konoplje.

So nekoliko manj učinkovite, zato so priporočljive zlasti za pridelovalce, ki želijo vzgojiti manjše število rastlin konoplje (npr. eno ali dve), prav tako so dobra izbira kot dodaten vir svetlobe, ki je energetsko varčen.

Žarnice TRILITE za gojenje konoplje

Sijalka Trilite CFL 200 W Grow 6400K

Primer sijalka, ki je primerna ta obdobje rasti rastline. Več sijalk za fazo rasti si lahko ogledate tukaj.

Neonska sijalka Elektrox PLL 55 W Flower(Bloom) 2700 K

Primer sijalke, ki je primerna za fazo cvetenja. Oglejte si še druge sijalke, ki so primerne za fazo cvetenja rastlin.

HID (High-Intensity Discharge)

HID svetilke nudijo večjo svetilno moč kot fluorescentne sijalke. To pa posledično pomeni, da se bolj segrevajo in da je za kakovostno rast konoplje pod umetno svetlobo HID svetil nujno potrebna kontrola temperature prostora, v katerem se goji rastline, in sistem prezračevanja za odvajanja toplote (kar je treba prišteti v kalkulacijo investicije ob izbiri HID svetil).

Za fazo vegetacije se priporoča raba MH (Metal halide) sijalk s prevladujočim modrim spektrom svetlobe.

Sijalke konoplje za vzgojo rastlin Lumatek MH sijalke so med najbolj pogosto uporabljenimi sijalkami na trgu in so namenjene tako za začetnike na področju gojenja rastlin v zaprtih prostorih, kot tudi za strokovnjake.

Za fazo cvetenja so odlične HPS (High-Pressure Sodium) sijalke, ki oddajajo oranžno-rdeči spekter svetlobe.

Sijalke Sylvania so primerne za vzogjo konoplje Konkurenčna cena proizvodov Sylvania, enega največjih svetovnih proizvajalcev virov umetne svetlobe, omogoča, da so prvovrstna izbira za notranjo razsvetljavo. Širok izbor proizvodov ponuja najrazličnejše tehnološke rešitve.

LED (Light-Emitting Diode)

Za največjo učinkovitost gojenja v zaprtih prostorih so najustreznejša LED svetila. Svetleče diode vsebujejo valovne dolžine v celotnem svetlobnem spektru, kar pomeni, da so primerne za celoten življenjski cikel rastline.

Za investicijo v LED luči se običajno odločijo profesionalni pridelovalci, saj je cena tovrstnih svetil znatno višja od fluorescentnih ali HID sijalk. Njihove prednosti se kažejo v tem, da porabijo zelo malo električne energije, imajo dolgo življenjsko dobo in ustvarijo zelo malo toplote.

Lumatek LED rešitve celotnega spektra uravnotežijo kakovost svetlobe (spektre) s količino svetlobe (intenzivnostjo in trajanjem), ki je dovolj za osvetlitev z enim virom za celoten cikel rasti od vegetativnega stanja do cvetenja.

LED lumatek za indoor vzgojo konoplje

Lumatek Zeus 600 W Led PRO Grow Light je cenovno ugodna nastavljiva visokokakovostna svetilka s polnim spektrom.

Drobni praktični namigi za gojenje pod umetno svetlobo

  • Ko je rastlina v vegetativni fazi – ustvarja nove poganjke in liste, jo izpostavimo zlasti svetlobni valovni dolžini med 400–520 nm. Priporočljiv čas osvetlitve v tej fazi je 18 ur svetlobe in 6 ur teme, torej počitka.
  • Da bo rastlina razvila cvetove, ure osvetlitve spremenimo tako, da rastlina prejme 12 ur svetlobe in 12 ur teme. V fazi cvetenja jo osvetlimo z valovno dolžino med 630–660 nm.

Potrebujete dodatno pomoč pri indoor vzgoji rastlin pod umetno svetlobo?

Vsekakor je uspešno gojenje konoplje pod umetno svetlobo kompleksno področje kombinacije različnih znanj, zato vam toplo svetujemo posvet z izkušenimi strokovnjaki na tem področju, kakršni so v ekipi Hempatia.