Merchandise Novosti Akcije

Uporaba konoplje leta 1930 preden jo je vlada prepovedala

Leta 1930 je bilo ključno desetletje za konopljo

Pred davčnim zakonom v zvezi s konopljo iz leta 1937, je bila pogosto uporabljena kot zdravilo. Toda po nacionalni kampanji za stigmatizacijo in prepovedjo, se je njena uporaba v medicini zmanjšala in tako je bil njen ugled uničen.

Toda pred sto leti je bila konoplja vsem dostopna. Po vsej državi so jo lahko kupovali v lekarnah, kot tekočino ali kot smolo. Vlada je ni regulirala, kar pomeni, da so podjetja lahko oglaševala konopljine proizvode kot zdravilne za dolg seznam bolezni.

Konoplja kot sedativ

Narkotik, sedativ ali antispazmodik? Napoj iz konoplje "Eli Lilly and Company’s - Cannabis Fluid Extract" je bil označen kot strup, ker si lahko vzel le eno kapljico, saj je bil delež alkohola 80%. Po današnjih standardih je Lilly's Extract of Cannabis Fluid le barvilo.

Čeprav ne priporočajo uporabe katerega koli izdelka, kot je ta, je razumevanje medicinske konoplje kot "antispazmodično" ne preveč daleč od resnice. Danes je medicinska konoplja ena redkih učinkovitih zdravil za epilepsijo ali avtizem.

Zdravljenje histeričnih žensk

Z dolgim seznamom uporabe je zdravilo "Lloyd Specific Medicine" precej daleč od specifičnih. Ta tinktura je bila tržena kot zdravilo za veliko stvari, od katerih je večina namenjena ženskam. Lahko bi "zdravili" melanholijo, PMS, bolečine v želodcu, težave z živčnim sistemom in kakršno koli vedenje, za katerega bi človek za žensko rekel, da je "nora".

Na steklenici piše: "To je koristno pri histeričnih bolnikih in pri blagih oblikah norosti pri ženskah, še posebej, če je to posledica menstrualnih nepravilnosti, ki so vzrok bolečine". Etiketa dodaja: "Odpravlja seksualni apetit".

Za astmo

Podjetje "Grimault" je izdelalo tisto, kar so imenovali "indijske cigarete". Glavni cilj tega izdelka je bilo zdravljenje astme.

Danes so izraelski raziskovalci ugotovili, da lahko nekateri kanabinoidi zmanjšajo vnetje astme. Natančneje CBD v tekoči obliki, lahko zdravi astmo. To pa ne pomeni, če kadite konopljo, da je to zdravo, če bolehate za astmo. Kljub temu so bile te cigarete v celoti dovoljene za tovrstno zdravljenje.

Za zdravljenje gonoreje

"Wm.S.Merrell", kemijsko podjetje s sedežem v Ohaiu, je pridelovalo indijsko konopljo. Rekli so, da je ta tinktura anestetik za zdravljenje gonoreje. Kolikor vemo danes, to ni res.

Pri Wm.S.Merrell so izdelali celo vrsto proizvodov, za katere bi lahko rekli da so medicinski proizvodi iz konoplje. Ena izmed njih je bromo-kloral, ki je močno sedativno in hipnotično zdravilo, ki se ga danes zelo težko dobi.

Kot orodje za sprostitev

Seanse ob kajenju konoplje še zdaleč ni sodobna inovacija. Od 19. stoletja naprej so se teh srečanj udeležovali urbani ustvarjalci in temu namenili veliko pozornosti. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so Balzac, Baudelaire, Dumas in drugi francoski intelektualci ustanovili "Le Club des Hashishins".

Med leti 1920 in 1930, so imenovali take seanse "Tea Pads". Leta 1938 je Meyer Berger, novinar iz New Yorkerja, obiskal eno izmed seans v Harlemu. Opisal je prizor: "štiri sobe z devetimi kavči s smetanasto obarvanimi stenami z nekaj preprostimi preprogami". Glasba je bila pogosto pomemben del kulture teh seans. Berger dodaja, da je gostitelj igral "čudne ritualistične teme". Poleg tega so številne seanse izvirale iz jazz kulture, ki so pritegnile široko paleto strank. Konoplja povezana z jazz kulturo in prek afriško ameriških skupnosti je eden od razlogov, zakaj so jih oblasti prepovedale.

Za odstranjevanje kurjih očes

Antique Cannabis Book navaja več kot 40 različnih blagovnih znamk za odstranjevanje kurjih očes. V tem času je bila konoplja tipično in najpogostejše zdravilo za kurja očesa.

Čeprav ni veliko raziskav o konoplji, ki zdravi kurja očesa, vemo, da je konoplja močno protibakterijsko zdravilo. Iz tega razloga je lahko koristna za zunanja obolenja, kot sta luskavica in ekcem.

Za zdravljenje uroloških okužb

Davčna zakonodaja iz leta 1937 je konopljo uvrstila v pravna sredstva za različne bolezni. Zdravilo, ki bi se lahko uporabilo kot sredstvo za nespečnost, bi lahko tudi (domnevno) ozdravilo urološke okužbe.

Oglaševalci so dejali, da so najbolj priljubljene "tinkture" zgodnjega 20. stoletja pozdravile urološke okužbe ali bolezni sečil. Ljudje so jih uporabljali tudi za zdravljenje spolno prenosljivih bolezni. V veliki meri zaradi zakona o davku na konopljo in po zakonodaji, ki je preprečila raziskave o konoplji, še vedno ne vemo kateri kanabinoidi so koristni za različne bolezni.

Konoplja kot starodavno zdravilo

Preden je vlada prepovedala uporabo konoplje, je bila le ta zdravilo. Čeprav so nekatere od zgornjih navedb videti smešne, zdravstveni delavci danes vračajo nekatere od teh v uporabo.

Morda ni tako smešno razmišljati o konoplji kot o zdravilu, ki pozdravi vse vrste bolezni, saj z uporabo sodobne znanosti lahko natančno določimo, kako lahko konopljo uporabimo za zdravljenje različnih bolezni!