Merchandise Novosti Akcije

Zakaj je sladkor pomemben za rastline?

Spodbudite proizvodnjo sladkorja z različnimi metodami

Za pridelovalce je bistveno, da vedo, kako se sladkor porazdeli po rastlini, in tudi vi, kot gojitelj, bi se morali naučiti povečati proizvodnjo sladkorja.

Da bi pri gojenju rastlin povečali donos, morate zagotoviti, da vaše rastline prejmejo dovolj sladkorja. Poglejmo si, zakaj je sladkor tako pomemben za proces rasti in kako lahko vi kot gojitelj, spodbudite proizvodnjo sladkorja z različnimi metodami.

Obstaja veliko stvari, ki jih je treba upoštevati za optimizacijo zdravja in donosa vaših rastlin. Eden od teh pomembnih dejavnikov je raven sladkorja v rastlinah. Morda se zdi precej čudna spremenljivka, v resnici pa je to eden od glavnih dejavnikov, ki vplivajo na rast in s tem tudi na končni donos. Ko rastlina proizvede dovolj sladkorja in ga pravilno porazdeli na prave dele svoje strukture, bodo končni plodovi večji in zagotovo polnejšega okusa.

Vsi smo že slišali za fotosintezo. Fotosinteza je naravni proces, ki ga izvajajo vse rastline, v kateri se sončna svetloba pretvori v sladkor. Obstaja več načinov za izboljšanje tega postopka in spodbujanje k večji proizvodnji sladkorja. Vendar ne gre samo za dodajanje dodatkov; sladkorji morajo doseči prave dele na rastlini, nekatera področja pa zahtevajo več sladkorja kot druga.

Načelo razdeljevanja sladkorja se imenuje "absorbcijska sila", kjer se sladkor pretaka ali "nabira" v različnih organih rastline. Vendar, pa se hitrost tega pretoka spreminja, in popki so tisti, ki potrebujejo in prejmejo večino sladkorja. Tudi mlajši listi zahtevajo več sladkorja, saj še vedno rastejo, medtem ko pa starejši in zreli listi potrebujejo manj. Neabsorbiran sladkor se prenese na mlade liste. Ta postopek se lahko zdi dokaj preprost, vendar je precej zapleten.

Vsak del rastline poskuša obdržati čim več sladkorja zase. Tisti organ, ki ima večjo absorbcijsko silo, bo prejel več sladkorja. To pomeni, da bodo organi z večjo sesalno močjo dobili več sladkorja.

Stimulacija proizvodnje sladkorja

Fotosinteza ni le absorpcija in učinkovita uporaba sončne svetlobe. Upoštevati moramo tudi številne druge dejavnike, kot so prisotnost vode, ogljikovega dioksida in zdravje tal. Z optimizacijo teh spremenljivk lahko pridelovalci spodbujajo rastline, da absorbirajo vsa hranila potrebna za proizvodnjo obilnejšega donosa.

Dobra stvar pri tem je, da postopek razdeljevanja sladkorja ne zahteva človeškega posredovanja. Na trgu lahko najdete široko paleto dodatkov s sladkorji, s katerimi bi lahko močno spodbudili fazo cvetenja. Od izdelkov z blagovno znamko do preproste melase, lahko substrate obogatimo z dodatnim sladkorjem nekaj tednov pred cvetenjem. S tem zagotovimo optimalno in učinkovito distribucijo sladkorja.

Z obrezovanjem listov povečamo proizvodnjo sladkorja

Ena izmed najpogostejših in najbolj priljubljenih metod za naravno povečanje proizvodnje sladkorja je obrezovanje listov. Ta proces pospešuje proizvodnjo tako, da se sladkor preusmeri v dele rastline, ki jih najbolj potrebujejo. Vendar se prepričajte, da ne odstranite večine listov, saj bi to onemogočilo celoten proces z zaustavitvijo fotosinteze.

Odstranite mlade liste takoj, ko se razvijejo, saj to preprečuje porabo preveč energije. Pomaga pa, da sadeži absorbirajo več sladkorja. Ne pozabite, da so listi eden največjih proizvajalcev sladkorja. Izogibajte se torej odstranitvi višje rastočih listov, saj ti zajamejo večino sončne svetlobe.

Vse rastline ne absorbirajo sladkorja neposredno, temveč ga proizvajajo. To se zgodi zahvaljujoč vrsti notranjih presnovnih procesov, ki v pravih pogojih vodijo k večjemu donosu. Zato je stvar spodbujanja rastline, da presnavlja in sintetizira več sladkorja. Ta mehanizem omogoča, da rastline postanejo močnejše in bolj odporne na različne bolezni. S tem povečajo velikost in število sadežov ter okrepijo okus in moč.

Močan biološki spodbujevalec cvetenja Plagron Sugar Royal!

Spodbuja pridelavo klorofila in posledično nastajanje smole/kristalov. Za maksimalne rezultate uporabljajte Sugar Royal v kombinaciji z Green Sensation. Če obdobje rasti traja dlje kot dva tedna, začnite uporabljati Sugar Royal v tretjem tednu rasti, pa vse do enega tedna pred zaključkom obdobja cvetenja. Če obdobja rasti ni, začnite z uporabo en teden pred zaključkom obdobja cvetenja. Prednosti: odličen vonj in okus, izboljšana aktivnost ter večji donos.

Kupi izdelek

100% organski spodbujevalec cvetenja Biobizz TopMax (booster)

Je rastlinskega izvora. Vsebuje huminske kisline katere izboljšajo pretok hranil v rastlini. Zagotavlja bujno proizvodnjo cvetov, torej oblikovanje velikih poganjkov. Poleg tega povečuje nivo sladkorja v razcvetju in daje sladko ter nežno aromo. Dodaja se k ostalim gnojilom ali v vodo pri zalivanju. Uporablja se skozi celoten ciklus cvetenja in zagotavlja bujno cvetenje in je primeren za vse substrate.

Kupi izdelek

Preberite tudi: