Merchandise Novosti Akcije

Nadzor relativne vlažnosti in temperature pri (indoor) gojenju rastlin

Na končne rezultate pri indoor gojenju močno vpliva način pridelovalca kako obvladuje parametre, ki vplivajo na rast rastlin. Obstajata dva osnovna dejavnika, ki jih je mogoče zlahka pozabiti, ko razmišljamo o drugih načinih o povečanju pridelka, velikosti in splošnega zdravja. V nadaljevanju boste izvedeli kako oba dejavnika obdržati v optimalnem obsegu.

Kako zagotoviti ustrezno raven vlage in temperature od sadik do žetve

Določiti moramo, kakšno vlažnost in temperaturo potrebujemo pri gojenju kulture, ki jo gojimo. Razumno je, da se življenje rastlin razdeli v štiri različne faze, v katerih je treba prilagoditi vlažnost in temperaturo, saj je nadzor tega zelo pomemben. Na splošno je zelo enostavno ohranjati pravilne parametre v čim večji konstanti v različnih fazah rasti.

Prva stvar, ki si jo morate zagotoviti, je regulator za vlago in temperaturo, po možnosti digitalni s pomnilniško funkcijo, ki prikazuje največje in najnižje vrednosti iz preteklosti. S to napravo lahko natančno spremljamo in reguliramo razmere pri indoor vzgoji.

Regulator vlage in temperature 16A

1. Sejalna faza

  • Sadike in kloni imajo radi visoko raven vlažnosti 65-70%
  • Razlog: koreninski sistem še ni vzpostavljen
  • Visoka vlažnost omogoča dovod vode skozi liste
  • Temperatura z dejavnimi lučmi naj bo 22-25°C, brez luči pa 4-5°C nižja, vendar ne nižja od 20°C


2. Vegetacijsko obdobje

  • Raven vlažnosti se lahko zniža za 5% vsak teden (sprejemljivo območje je 40-70%)
  • Temperaturo je mogoče nekoliko povečati (ni pa potrebno)
  • Razlog: korenine absorbirajo več vode; izhlapevanje skozi liste ohladi rastlino
  • Temperatura z dejavnimi lučmi naj bo 22-28°C, brez luči pa 4-5°C nižja


3. Cvetoče obdobje

  • Raven vlažnosti je treba znižati na 40-50% (izjemno pomembno)
  • 55% vlažnost je zgornja meja (nad 60% je res slabo)
  • Najbolje je, da rahlo nižate temperaturo
  • Temperatura z dejavnimi lučmi naj bo 20-26°C (izogibajte se visokim temperaturam)


4. Pozno cvetenje (1-2 tedna pred žetvijo)

  • Naslednji koraki niso tako nujni, lahko pa izboljšajo donos, okus in videz
  • Spustite vlažnost kolikor se da (30-40%)
  • Temperatura z dejavnimi lučmi naj bo 18-24°C, brez pa 5-10°C nižja

Nastavitev vlažnosti in temperature

Zdaj, ko imamo dobro predstavo o ravni vlažnosti in temperature, ki ju želimo, je čas, da pridemo do praktičnega dela in poiščemo načine, kako se stvari postavijo v ravnovesje, ko te niso.

Večina pridelovalcev se bo borila, da bo znižala relativno vlažnost in temperaturo, kar je v cvetenju zelo pomembno. V nekaterih hladnejših regijah in glede na razsvetljavo lahko pride do nasprotnega scenarija, zato je treba dvigniti temperaturo ali vlažnost.

A. Nižanje vlažnosti:

  • Nastavite izhodni ventilator na višjo hitrost
  • Povečajte dovod svežega, hladnega zraka
  • Zalijte rastlino takoj po vklopu luči
  • Uporabite razvlaževalnik

EC ventilator z vgrajenim LCD krmilnikom - EC 125 LCD

Pretok zraka pri 0 [Pa] = 950m³/h in 14 nastavitev! Ventilator EC (elektronsko komutirani motor) ima premer 125mm, je zelo močan ventilator z 950m³/h pri 0 [Pa]. Ventilator EC ima značilnost, da ne povzroča dodatnega hrupa pri nizkih obratih. Vgrajen LCD zaslon s tipkovnico omogoča zelo enostavno nastavitev in branje vseh informacij, ki jih daje ventilator, kot so dejanska nastavljena hitrost, temperatura, vlažnost dan / noč in obrati motorja na minuto (rpm). Integrirani svetlobni senzor v sondi prepozna dnevne / nočne načine delovanja. Ventilator ima integrirani napajalni kabel 1,5m Schuko in integrirano tipalo / sondo 4m. Programiranje 14 posameznih nastavitev je zelo enostavno, programirate s samo tremi gumbi.

B. Nižanje temperature

Tako kot nižanje vlažnosti: povečajte skupni pretok zraka v prostoru za rast tako, da omogočite iztekanje bolj toplega zraka in dotekanje več  hladnega zraka. Vedno imejte izklopljeno razsvetljavo čez dan, ponoči pa vklopljeno. Ko gojite s svetilkami HPS, razmislite o uporabi zračno hlajenih reflektorjih

Reflektor je primeren za 400W in 600W sijalke. Bat Cool Tube 125x490mm je sestavljen iz steklene cevi z reflektorjem, ki je nameščen na vrhu. Njegova oblika omogoča direkten priklop na ventilacijski sistem. Na tak način lahko izsesamo zrak direktno v zunanji prostor in tako konstantno ohlajamo luč. S tem sistemom so lahko rastline bližje sijalki in izkoristek luči je bistveno večji. Tudi življenska doba sijalke je daljša, saj je le-ta konstantno hlajena. Bat Cool Tube reflektor je narejen iz prvovrstnih sodobnih materialov, ki omogočajo visoko raven odsevnosti. Največja prednost izdelka je sistem za hlajenje. Učinkovita in enostavna rešitev omogoča prioročno postavitev reflektorja neposredno nad oz. blizu rastline. Večino svetlobnih teles je zaradi tveganja ožiga potrebno namestiti vsaj 65 cm nad rastlino. Sistem za hlajenje sijalke bo zmanjšal tveganje poškodb rastline, ki bi jih sicer lahko povzročila vročina. Ta iznajdljiva rešitev hkrati preprečuje nepotrebno ogrevanje rastlin. Reflektor s sistemom hlajenja odstrani tudi do 90% toplote in zagotavlja boljši nadzor nad okoljem ter optimalno izrabo svetlobe.

C. Višanje vlažnosti

  • Ročno povišajte nivo vlage s steklenico za pršenje (ne bo vam vzelo veliko časa)
  • Površina tal naj bo vlažna, vendar ne mokra
  • Obesite mokre brisače ali pa postavite posodo z vodo v prostoru za gojenje
  • Investirajte v vlažilnik z velikim rezervoarjem za vodo (majhni zahtevajo konstantno polnjenje)


Ultrazvočni vlažilnik zraka na 3 membrane odlikuje tiho delovanje, nizka poraba energije, primeren za manjše prostore. Ta visoko kakovosten generator megle, je zelo kompakten in zato idealen za vgradnjo v zelo majhnih prostorih.

Njegovo ohišje je posebej prevlečeno (nikelj in titan), da bi lahko bilo čiščenje le-tega lažje. Razvit je posebej za notranjo in zunanjo uporabo in se lahko uporablja na različnih področjih, kot so vrtovi, akvariji, notranji vodnjaki ali bazeni.

Z uporabo plavajočega stikala, lahko generator megle obratuje v bazenih vseh velikosti. Poleg tega se lahko megla razdeli v prostoru z uporabo ventilatorjem.

D. Višanje temperature

  • Vedno lahko nadgradite obstoječo razsvetljavo z močnejšo (več vatov = več toplote)
  • Na dno šotora ali prostora postavite grelno podlogo
  • Dobro izolirajte prostor z izolacijskimi materiali
  • Uporabite preprost grelnik s termostatom

Pomembno je vedeti, da sta raven vlažnosti in temperature tesno povezana med seboj. Celotno sliko dobite, ko poznate osnovno načelo, da topel zrak vsebuje več vlage kot hladen zrak. To je eden od razlogov, zakaj je potrebno izločiti veliko toplega zraka iz sobe za rast, in idealno omogočiti vstop hladnega zraka, saj topel zrak preprosto zadržuje preveč vlage.