Merchandise Novosti Akcije

Nasveti za zdrave korenine, s katerimi si boste zagotovili boljši pridelek

Nasveti za zdrave korenine, s katerimi si boste zagotovili boljši pridelek

Koreninski sistem je pogosto podcenjeni element rastline, saj se tu začne in konča življenje vseh rastlin. V tem članku vam bomo predstavili nasvete in izdelke za zdrave in močne korenine, ki vam bodo zagotovile odličen pridelek.

Korenine določajo značaj rastline, saj ji zagotovijo količino vode in vse pomembne minerale. Zahvaljujoč se milijonom majhnih dlačic, ki pokrivajo korenine, preoblikujejo minerale v škrob, ki ga rastlina uporablja za rast.

Obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na rast korenin (npr. temperatura, vlaga, kisik itn.). Vse te dejavnike je treba imeti pod nadzorom, če želimo, da koreninski sistem pravilno absorbira vodo in minerale ter jih pošilja naprej v "telo" rastline in na koncu zagotovi homogeno zeleno barvo, zdrave cvetove in močne veje.  Da bi prišli do te točke, si je treba zapomniti pomemben, a vendar skoraj neviden dejavnik – to je sistem ukoreninjenja.

V fazi kaljenja korenine začnejo absorbirati hranila in vodo iz okolice. Bolje kot koreninski sistem opravlja svoje delo, večja in bolj zdrava bo postala rastlina. Če absorpcija ne poteka dobro, se rastline odzovejo tako, kot da bi jih prizadela kuga: njeni listi in veje se obarvajo rumeno, listi pa kar naenkrat odpadejo.

Poglejmo si torej nekaj nasvetov za močne in zdrave korenine!

Zagotovite koreninam kisik

Zelo pomembno je vedeti, da korenine "vdihavajo" kisik, medtem ko ostali deli rastline rabijo ogljikov dioksid (CO2). Koreninski sistem uporablja kisik za pretvorbo škroba v energijo. To energijo uporablja za pošiljanje hranil do rastline, da ustvari še več škroba.

Ker korenine hranijo kisik, moramo izbrati vazo ali sistem vaz, ki omogoča dobro prezračevanje. Pomanjkanje kisika pri koreninah poveča verjetnost, da bo to negativno vplivalo na koreninski sistem.

Ne pozabite tudi na čist prostor z ustreznim prezračevanjem oziroma ventilacijo, saj boste na tak način preprečili nastanek rastlinskih bolezni.

Priporočamo naslednja izdelka.

Vaze za indoor gojenje rastlin

Fabric Pot vaze

Primerne za uporabo v zaprtih prostorih in na prostem. Podjetje Gronest je izdelalo tehnično napreden izdelek z zaščitno plastjo "Aqua Breathe". S tem visoko kakovostnim izdelkom so dosegli optimalno vzdržljivost, prezračevanje in zadrževanje vlage v enem izdelku. Gronest vaze se lahko operejo in so razgradljive.

Več informacij o izdelku

Vaze za boljšo koreninsko rast

Air Rap vaza

Vaza, ki jo je mogoče reciklirati. Aktivno izboljša kakovost koreninskega sistema rastline. Ta revolucionarni pristop proizvaja čudovite, nespiralne koreninske sisteme, ki jih ni mogoče razviti v nobeni drugi posodi. Narejena je iz recikliranega HDPE, je okrogle oblike s perforirano steno. Zaradi navadnih in navzven usmerjenih stožcev ni ploskih površin, kar odpravlja vsako možnost za ustvarjanje spiral in znatno poveča stopnjo rasti. Zaradi strukture lonca bodo korenine usmerjene v zračne luknje na koncu stožcev, kjer bodo dehidrirale in odmrle. Rastlina se bo odzvala s proizvodnjo več korenin, da bi nadomestila izgubo. Hitra izgradnja močnega in gostega koreninskega sistema daje pridelovalcu veliko prednosti, npr. krajše obdobje rasti, zmanjšanje izgub in boljša zmogljivost rastlin.

Več informacij o izdelku

Velikost posod naj bo primerna velikosti koreninskega sistema

Če začnete gojenje rastlin v vazah, ne uporabite ogromnih posod. Z veliko površino se lahko korenine "utopijo".

Presaditev je preprosto neizogibna. Najbolje, da začnete z majhno vazo in nato rastlino presadite v večjo, ko koreninskemu sistemu zmanjka prostora. Na trgu imate na voljo različne vrste posod, nekatere celo z bočnimi luknjami, da bi lahko korenine rastle prosto.

Pestra ponudba vaz za indoor gojenje rastlin
Vaze, podstavke in pladnje različnih vrst in dimenzij lahko kupite tukaj.

Poskrbite za primerno zadrževanje vlage

Zelo pomembno je, da skrbite za zemljo oziroma podlago. Hranila in vodo, nabrana v spodnjem delu rastline, po potrebi vsrkavajo listi (dokler je koreninski sistem v optimalnih razmerah), zato je zelo priporočljiva šota, ki lahko zadrži vlago.

Šotne tablete

Substrat v obliki šotnih tablet Jiffy Coco 20 kos

Jiffy Coco peleti oz. šotne tablete so idealni rastni substrat za kaljenje semen, ki so narejene iz kokosovih vlaken. V vodi se razširijo tako, da nastane gladka košarica iz inertnih kokosovih vlaken, ki zadržuje svojo vlago.

Več informacij izdelku

Čeprav je res, da korenine potrebujejo vlago, bodite previdni s količino vode, ki jo zagotavljate svojim rastlinam. Če je substrat preveč vlažen, lahko koreninski sistem dejansko uničite, zato je bolje pustiti, da se posuši.

Če substrat ne absorbira vsega in se voda začne nabirati, lahko pritegne žuželke in posledično bolezni, kar bo vplivalo na rast rastlin. Zato je potrebno zagotoviti ustrezno drenažo podlage. Najboljši način, kako vedeti, ali ima rastlina pravo količino vode, je, da potisnemo prst v zemljo. Če je zemlja še vlažna, počakajte še malo pred ponovnim zalivanjem.

Temperatura mora biti primerna tudi za korenine

Na enak način kot temperatura vpliva na liste in cvetove, vpliva tudi na zemljo. Korenine večinoma rastejo ponoči, ko ostali deli rastline počivajo. Zato korenine ljubijo temo in temperaturo med 24 °C in 25,5 °C. Prepričajte se, da je temperatura v tem intervalu in se bistveno ne spreminja.

Prevelika temperatura lahko povzroči veliko težav, zlasti v hidroponiki, saj bi lahko zmanjšala kapaciteto zadrževanja kisika v vodi. Zato je zelo pomembno, da vzdržujemo udobno temperaturo, ki pomaga pri rasti korenin. Če je za to potrebna uporaba klimatskih naprav ali ventilatorjev, bo to pametna naložba.

Hranila in presežek soli

Nekatere kemikalije, ki jih najdemo v neorganskih hranilih, lahko povzročijo poškodbe korenin: v zemlji nastajajo presežki soli, kar preprečuje absorpcijo hranilnih snovi  (nutrient lockout), ki jih potrebuje rastlina. Ko pomanjkanje hranilnih snovi postane očitno (npr. izguba barve ali izguba togosti), priporočamo temeljito čiščenje zemlje, da odstranite presežek soli.

Za izpiranje korenin zalivajte zemljo z veliko vode, da se odstranijo presežki hranil iz koreninskega območja. Za lažjo predstavo: rabite trikrat toliko vode kot kapaciteta posode, npr. za 11-litrski lonec rabite 33 l vode. Da bi preprečili prenasičenost z vodo, moramo nadzorovati drenažo tako, da voda, s katero smo izpirali, mora tudi odteči iz zemlje. Eden od najboljših znakov, da koreninsko izpiranje deluje, je, da morajo biti zadnji litri vode odtekanja praktično čisti.

Glivice - Mycorrhiza in Trichoderma

Korenine imajo rade tudi druge vrste hranilnih snovi. "Mycorrhiza in Trichoderma" ščitita korenine in izboljšata razvoj rastline.

Glivice "Mycorrhiza" prodrejo v koreninski sistem, saj iščejo hrano. Rastlina absorbira hranljive snovi lažje, glivice pa imajo ogromno koristi od ogljikovih hidratov in vitaminov, ki jih rastlina proizvede med fotosintezo, tako imata obe strani korist od tega simbiotičnega odnosa. Tako "mycorrhiza" pomaga rastlinam pri proizvodnji večjega pridelka.

Glivice "Trichoderma" se nahajajo v skoraj vseh substratih in znano je, da krepijo razvoj rastline. Preživijo lahko temperature v razponu od 5 do 35 °C. Trichoderma zagotavlja dodatno zaščito rastlin pred slabimi glivicami. Rastlina uporablja energijo za rast bolj učinkovito, saj ne potrebuje energije proti obrambi pred zlonamernimi glivami.

Organsko gnojilo za zemljo in kokos

Mešanica 9 različnih vrst spor Mikorize Mycotrex 100 g 

Trdno, 100 % organsko gnojilo za zemljo in kokos. Odlično gnojilo za vse vrste cvetočih rož, zelenih rastlin, trave, drevesa in grmovja. Za rastline v vazah in na prostem, pri notranjem, kot tudi zunanjem sajenju. Vsebuje mešanico koristnih fungov. Njihova lastnost je, da povečajo koreninsko absorbiranje hranil do 700 %.

Več informacij o izdelku

Organski stimulator za korenine

Piranha. 100 % organski stimulator korenin.

Vsebuje 24 različnih vrst koristnih bakterij, ki pripomorejo k večji razvejanosti in učinkovitejšem delovanju koreninskega sistema. Z uporabo Piranhe naj bi se volumen korenin povečal tudi do 700 %, kar pomeni sedemkrat večja absorpcija v vodi raztopljenih hranil. Preprečuje gnitje korenin in rastlino ščiti pred razvojem škodljivcev ter nezaželeno plesnijo.

Bogatejši koreninski sistem pa pomeni tudi bolj zdravo rastlino in posledično obilnejšo proizvodnjo cvetov in plodov.

Več informacij o izdelku

Če pri presajanju vidite, da so korenine močne, bele in čiste, ste na pravi poti. Vse se razvija tako, kot se mora. Če se tudi zgornji del rastline razvija do popolnosti, bodo cvetovi že v nekaj tednih pripravljeni na žetev.

In ne pozabite: korenine so bistvenega pomena za pridobivanje bogatega in uspešnega končnega pridelka!

Priporočamo tudi: