Merchandise Novosti Akcije

Feminizirana semena konoplje

Feminizirana semena konoplje

Feminizirana semena konoplje so le eden v vrsti »nenavadnih« izrazov, s katerimi ste se srečali pri raziskovanju te teme, kot so tudi izrazi - hermafroditi, hibridi in moške ter ženske rastline. Večino zgoraj naštetih izrazov boste zasledili na našem blogu, v tem članku pa bomo pojasnili, kaj je feminizirano seme konoplje in kako se proizvaja.

Ženska in moška rastlina konoplje v naravi

Rastline, gojene s tradicionalnimi tehnikami, so lahko moškega in ženskega spola, kar pomeni, da je konoplja dvodomna rastlina in se v naravi oprašuje s prenosom cvetnega prahu iz moških pelodnih vrečk na ženske cvetove s pomočjo vetra ali žuželk. Semena, pridobljena s to tradicionalno (naravno) metodo, so glede spola v enakem razmerju – približno 50 % pridobljenega semena je bodisi moškega bodisi ženskega spola.

To pomeni, da lahko pridelovalci konoplje, zlasti industrijske, poleg standardnih semen vzgojijo 50 % konoplje ženskega spola iz semen, pridobljenih v prejšnji letini.

Če je cilj pridelovalca kakovosten cvet z visokimi odstotki kanabinoidov in terpenov, je gojenje kanabisa iz standardnih semen, ki jim pogovorno rečemo »bag seed« ali »regular«, dejavnost z nizko dobičkonosnostjo.

To težavo, ki se pojavi pri pridelovalcih, ki ne uporabljajo feminiziranih semen, običajno rešujemo s sejanjem dvakrat večje količine od sprva načrtovane, pri čemer je treba upoštevati, da bo približno polovica pridelka neuporabna – polovico moških rastlin bo treba odstraniti v fazi rasti pred cvetenjem (preflower stage), da se prepreči oploditev preostalih ženskih rastlin.

Vas zanima nakup semen konoplje? Ogljete ponudbo feminiziranih semen konoplje

Feminizirana semena: revolucija v industriji konoplje

Tehnike pridobivanja feminiziranih semen so eden najpomembnejših dosežkov v industriji proizvodnje in predelave konoplje/kanabisa.

Leta 1990 je znanstvenikom iz nizozemske družbe Dutch Passion kot prvim uspelo »proizvesti« feminizirana semena konoplje. Prva poskusna letina s feminiziranimi semeni je vsebovala več kot 95 % ženskih rastlin.

Velika prednost gojenja iz feminiziranih semen konoplje je, da rastlin ni treba izbirati pred cvetenjem, kar omogoča boljše načrtovanje gojenja in stabilnejše pridelke.

Prednosti in slabosti feminiziranih semen

Gojenje konoplje iz feminiziranih semen je veliko lažje, zlasti za začetnike.
V nadaljevanju so navedene glavne prednosti in slabosti gojenja s to vrsto semen. 

Prednosti

  • Možnost gojenja cvetov, za razliko od moških rastlin
  • Visok odstotek kanabinoidov, flavonoidov in terpenov
  • Izbira spola ni potrebna (odstranjevanje moških rastlin)

Slabosti

  • Cena
  • Relativno zahteven proizvodni postopek
  • Ni donosno pri industrijski pridelavi

Kako se proizvajajo feminizirana semena konoplje?

Obstaja več industrijskih tehnik, ki omogočajo zanesljivo pridelavo feminiziranih semen konoplje.

Najbolj znana metoda, ki jo je mogoče popolnoma nadzorovati, je obdelava ženske rastline konoplje s koloidnim srebrom ali z raztopino srebrovega tiosulfata. Ta metoda vpliva na hormonski sistem rastline in tako spodbuja spremembo spola.

Koloidno srebro namreč vpliva na proizvodnjo etilena, hormona, ki sodeluje pri določanju spola konoplje, kar je zelo podobno vlogi testosterona/estrogena pri ljudeh. Rezultat je konoplja z ženskim cvetom in moškimi pelodnimi vrečkami.

Po oprašitvi druge ženske rastline s cvetnim prahom, pridobljenim iz zgoraj opisane rastline, dobimo seme, ki je v velikem odstotku ženskega spola – okoli 95 do 99 %.