Merchandise Novosti Akcije

Ali mojim rastlinam primanjkuje železa?

Kako prepoznati pomanjkanje železa v rastlinah?

Pomanjkanje železa pogosto zamenjamo z drugimi vrstami pomanjkljivosti ali boleznimi.

Ne glede na to ali ste začetnik ali izkušen gojitelj, se boste nekoč verjetno srečali s kakšno rastlinsko pomanjkljivostjo. V tem primeru s pomanjkanjem železa. Poglejmo kako prepoznati to pomanjkljivost, zakaj je to pomembno in kako lahko rešite ta problem.

Kako prepoznate pomanjkanje železa v rastlinah?

Pomanjkanje železa v rastlinah je enostavno prepoznati zaradi zeleno-rumene barve, še posebej na mladih listih in poganjkih na vrhu rastline. Vene ali žile običajno ostanejo zelene barve. Ker pomanjkanje železa traja, se rumenenje širi na večje liste in ti sčasoma postanejo bolj belkasti. Pomanjkanje železa v vseh primerih zavira rast rastline.

Rumenenje listov povzroča kloroza, proces, v katerem rastlina zaradi previsokega pH ne more absorbirati železa, tako pa posledično proizvede manj klorofila.

Ker pomanjkanje železa pogosto zamenjujemo z drugimi prehranskimi pomanjkljivostmi, je pomembno, da se prepričamo, ali si simptome pravilno razlagamo. Preberite kako prepoznamo simptome pomanjkanja železa.

Kakšna je funkcija železa za rastlino?

Železo izpolnjuje ključno vlogo v metabolizmu rastline in je bistven element za rastline. Opravlja številne pomembne funkcije v celotni presnovi in je bistvenega pomena za proizvodnjo klorofila, rastlinske snovi, ki rastlini daje zeleno barvo.

Železo najdemo zelo pogosto v zemeljski površini saj je celo četrti najpogostejši element. V naravi lahko vidite v veliko primerih, da je zemlja obarvana rdečkasto rjavo zaradi prisotnosti železa v tleh, ki oksidira pod vplivom stika s kisikom.

Rastlina le v določenih oblikah in pod pravimi pogoji lahko pravilno absorbira železo. Mnogi gojitelji domnevajo, da če je v substratu dovolj železa, se lahko prepreči pomanjkanje le tega. Železo mora biti v kelatni obliki, da ga rastlina ustrezno absorbira in močno je odvisna tudi od pH substrata.

Kako prepoznati simptome pomanjkanja železa?

Pomanjkanje železa v rastlinah pogosto napačno diagnosticiramo in zamenjamo s pomanjkanjem kalcija, pomanjkanjem magnezija ali pomanjkanjem mangana. Sama pozornost na rumene liste ni dovolj. Pomembno je, da prepoznamo različne simptome, da bi lahko pravilno diagnosticirali.

Pomanjkanje železa je vidno v zgornjem delu rastline. Rumeni listi se pojavljajo pod mlajšimi listi in poganjki. Žile na porumenelih listih ostanejo zelene.

Drug simptom pomanjkanja železa v rastlinah je zaviranje rasti, ki ima lahko pomembne posledice za pridelek, naprimer cvetovi, ki bodo ostali precej manjši. V primeru hude pomanjkljivosti železa se lahko veje celo izsušijo.

Vzroki pomanjkanja železa

Vzroke pomanjkanja železa v rastlinah pogosto najdemo v substratu, na katerem rastlina raste. S kalcijem bogata in alkalna zemlja (pH > 6,5) je tudi pogost vzrok pomanjkanja železa. S kombinacijo škropljenja in dodajanja šote se lahko vpliv kislosti in pH-ja zmanjša.

Nizka temperatura korenin je lahko tudi vzrok za pomanjkanje železa. Zaradi nižje temperature v koreninskem okolju je metabolizem počasnejši in rastlina absorbira manj železa.

Presežek bakra, mangana in cinka v substratu se tudi kaže kot vzrok za pomanjkanje železa. Gre za ravnotežje med različnimi dejavniki, ki vplivajo na rast in cvetenje rastline. Z uporabo visokokakovostne prehrane za rastline ste lahko prepričani, da imate minimalno tveganje za prehranske pomanjkljivosti.

Ko je rastni medij preveč vlažen, korenine ne dobijo dovolj kisika. To povzroči večje tveganje za gnitje korenin, zaradi česar koreninski sistem deluje slabše zaradi poškodovanih ali mrtvih korenin.

Preprečevanje pomanjkanja železa

Mnogi gojitelji enostavno odtrgajo ali porežejo rumene liste iz rastline. Seveda je to olajšanje simptomov, medtem ko se vzroki lahko preprečijo. Preprečiti je seveda boljše, kot pa zdraviti! Z izbiro pravega substrata in kakovostne rastlinske prehrane ste že naredili nekaj, kar rastline obvaruje pred pomanjkanjem železa. V fazi rasti lahko uporabite Atami B'cuzz Booster, v fazi cvetenja, pa lahko izberete Atami Bloombastic, da bi vaš pridelek pridobil na železu!

B'cuzz Soil Booster je bil izdelan posebej za gojenje v zemlji. Ugodno vpliva na pomembne mikroorganizme in bakterije, ki dajejo substratu življenje in zagon. S tem prispeva k izboljšanju stanja rastline in zagotavlja dodatno stabilnost in biološko ravnovesje v substratu, zaradi česar se razvoj koreninskega sistema poveča. Poleg vodnih bakterij ta booster vsebuje tudi bistvena kelatna mikrohranila. Prav tako pomaga določiti citronske kisline, tako, da vsa pomembna hranila neposredno pretvori v energijo za rožo.

Atami Bloombastic formula vsebuje biološke minerale v kombinaciji z biološkimi stimulatorji. Zasnovan posebej za cvetenje vaših rastlin. Edinstvena kombinacija elementov v Bloombastic-u bo sprožil eksplozivno prizvodnjo sladkorja, ki bo zagotovil mehak in sladek okus cvetov poleg velike kompaktnosti. V primerjavi z drugimi boosterji, Bloombastic vsebuje vsaj 50% več fosforja in kalija.