Merchandise Novosti Akcije

Načrtovanje indoor pridelave ene ali več rastlin

Načrtovanje indoor pridelave ene ali več rastlin

Morda je najpomembnejše vprašanje, ki si ga morate kot pridelovalec zadati, koliko časa se lahko posvetite gojenju rastlin? Delo, družino in socialne zaveze je težko uravnotežiti.

Preden začnete z gojenjem, si naredite načrt, da določite velikost razpoložljivega prostora za gojenje. Če načrtujete lasten growbox za gojenje ali prirejate celoten prostor v rastlinjak, morate najprej opraviti meritve. Določite koliko svetlobe lahko spustite, medtem ko ohranite optimalne okoljske pogoje. Razčlenili bomo ključne dejavnike, ki jih je treba upoštevati pri izbiri gojenja.

Genetika, ki jo izberete, in vaš najprimernejši način pridelovanja, dasta končno rešitev, koliko časa je potrebnega za pridelavo. Vsak prostor za rast je drugačen, toda dva dejavnika morata biti nenehno nadzorovana. Temperatura in relativna vlažnost sta ključna okoljska pogoja, ki ju morate regulirati.

Ultra zvočni vlažilni zraka za indoor in outdoor Ultrazvočni vlažilnik zraka na 3 membrane odlikuje tiho delovanje, nizka poraba energije, primeren za manjše prostore. Ta visoko kakovosten generator megle, je zelo kompakten in zato idealen za vgradnjo v zelo majhnih prostorih. Njegovo ohišje je posebej prevlečeno (nikelj in titan), da bi lahko bilo čiščenje le-tega lažje. Razvit je posebej za notranjo in zunanjo uporabo in se lahko uporablja na različnih področjih, kot so vrtovi, akvariji, notranji vodnjaki ali bazeni. Z uporabo plavajočega stikala, lahko generator megle obratuje v bazenih vseh velikosti. Poleg tega se lahko megla razdeli v prostoru z uporabo ventilatorjem.


Velika količina gojenja: Sea of Green (SOG)

Tehnika "Sea of Green" (kot že ime pove - morje zelenega) je, da v gojitvenem prostoru postavimo veliko rastlin. Običajno se za doseganje najboljših rezultatov in lažje kontrolo celotnega pridelka, uporabijo potaknjenci ali "avtomatske" sorte. Ta tehnika je zelo hitra in produktivna.

Zakoreninjeni potaknjenci morajo rasti od 1 do 2 tedna v vegetataciji preden gredo v cvet z 12/12 urnim ciklusom v naslednjih 8-10 tednih. Avtomatske sorte lahko izpostavimo svetlobnemu ciklu 18/6, 20/4 ali 24/0, da bi že lahko pobrali končni pridelek po 8-10 tednih od setve.

Vzgoja konoplje v notranjih prostorih

Ker rastline nikoli ne bodo imele dovolj časa za rast v višino, bo cilj pridobiti manjše z enim samim velikim cvetom. Pod 400W žarnico HPS lahko zraste od 4 do 16 rastlin na m² v vazah od 5 do 12 litrov. Ročno namakanje tako velikega števila rastlin lahko traja predolgo in mnogi pridelovalci raje uporabljajo hidroponske avtomatizirane sisteme. Dobro načrtovana (SOG) tehnika lahko nudi od 4 do 6 žetev na leto.
 
Če želite gojiti manjše število rastlin in doseči največjo produktivnost iz vašega prostora za gojenje, boste morali uporabiti nekaj tehnik za povečanje donosa. Imate dve možnosti: obrezovanje ali upogibanje. Očitno je, da lahko uporabljate obe. Svetujemo vam, da združite te dve tehnike, da bi dobili najboljše rezultate.

Obrezovanje

Najpogostejši tehniki obrezovanja za povečanje donosa sta cepljenje (topping - rez konice stebla) in odstranjevanje odvečnega listja (fimming).

V primeru cepljenja, naj bo rez konice stebla čist in gladek, medtem pa se obrezovanje listja opravi s škarjami. Rastline boste tako spodbudili, da postanejo bolj grmičaste in razvile bodo več glavnih popkov namesto enega. Oba načina je mogoče uporabiti večkrat, odvisno od tega, koliko bočnega prostora v prostoru želite zapolniti.

Ne pozabite, da vsako obrezovanje, ki ga opravite, bo rastlina potrebovala nekaj dni, da si opomore. Čas je cena, ki jo je treba plačati s posegom teh metod obrezovanja. Faza vegetativne rasti bo daljša in lahko traja od 6 do 8 tednov.

LST - Low stress training

LST ali Low Stress Training je tehnika za oblikovanje rastlin, primerna tudi za pridelovalce začetnike. Podobna kot pri prejšnjih metodah obrezovanja omenjenih zgoraj. Deluje zelo dobro, če jo spremlja tehnika ScrOG ali "Screen of Green". Pridelovalci lahko manipulirajo z rastlino z upogibanjem in vezanjem vej v vegetativni fazi, tako jo prisilijo, da postane bolj gosta. Na ta način je mogoče zasedati 1 m² površine z 2 do 4 rastlinami.

t.i. low stress training

ScrOG - Screen of green

Izkušeni pridelovalci, ki so se naučili uporabljati eno ali več tehnik opisanih zgoraj, lahko dodatno povečajo donos v kateremkoli gojitvenem prostoru z združevanjem obrezovanja in upogibanja s ScrOG tehniko. S prepletanjem razvejanosti v vegetativni fazi, do tretjega tedna cvetenja je najbolj profesionalen način za optimiranje gojitvenega prostora, ko je to najbolj potrebno.

Načelo, na katerem temelji ScrOG tehnika, je to, da ohranite največje število cvetov pod svetlobo.

Scrog tehnika pri indoor vzgoji

Vse veje pod mrežo morate porezati, da bi vso energijo rastline preusmerili v proizvodnjo cvetov. V tem primeru bo trajalo 8 tednov ali več vegetativne rasti ter vsakodnevno vzdrževanje. Ena sama rastlina, ki je obdelana s ScrOG tehniko, lahko ponudi enak pridelek kot gojenje s SOG tehniko.

Grow Net mreža

Mreža za vzgojo konoplje in drugih rastlin Grow Net je elastična mehka gumirana mreža primerna za uporabo v grow boxih. Mreža nudi potrebno podporo rastlinam, da še bolje in lažje uspevajo.  Postavimo jo lahko horizontalno ali vertrikalno odvisno od tipa ali načina sajenja. Mreža je razstegljiva od 60x60 do 120x120 cm in ima 36 razdelkov.

YOYO - Plant Support

Plant support Če imate večje rastline, ki potrebujejo podporo, Yoyo je prava rešitev. Ta pomična rastlinska opora se lahko pritrdi na strop prostora ali Grow Box-a in kavelj lahko nežno potegnete navzdol za povezavo okoli veje na področju, kjer je podpora potrebna. Kot rastlina raste, Yoyo se bo počasi sklapljal (krajšal vrv), ampak bo ne glede na to še zmeraj podpiral vejo v enakem položaju. Yoyo je potrebno namestiti na dobro uveljavljene rastlin, saj lahko potegnite mladike iz njihovih loncev.

Škarje za obrezovanje

Škarje za obrezovanje

Škarje Easygrow Easy Snips so idealne za obrezovanje rastlin. Ultra lahke, proti zdrsne škarje z ergonomičnim dizajnom.