Merchandise Novosti Akcije

Tehnike gojenja za preprečevanje ali zmanjševanje napadov listnih uši

Kaj so listne uši?

Ko govorimo o listnih ali rastlinskih ušeh, običajno mislimo na veliko družino žuželk, ki vključuje več kot 4.000 vrst rastlinskih zajedavcev.

Aphididae (aka)

Kaj jih lahko vidite?

Listne uši lahko povzročijo upočasnjeno rast, lisaste liste, rumenenje, zadušeno rast, zvito listje, porjavitev, venenje, majhen pridelek in smrt rastlin.

Biološki cikel listnih uši

Listne uši so lahko krilate ali brez kril. Prva generacija, ki se izleže pozimi, je običajno brez kril. Vendar, pa lahko po več generacijah zmanjka prostora na gostiteljski rastlini. To sproži nastanek generacije krilatih uši, ki se lahko selijo na druge rastline gostiteljice. Vse listne uši, izležene iz zimskih jajčec, so samice. Pomladi in poleti se izleže še nekaj generacij samic. Samice lahko živijo 25 dni, v tem času pa vsaka izleže jajčec za še 80 novih uši. Pomladno in poletno razmnoževanje poteka nespolnobrez samcev.

Kakšni so znaki prisotnosti škodljivca?

Listne uši se hranijo s sokom iz ličja, kar rastlino oslabi in povzroči presnovno neravnotežje, zvijanje listov in v skrajnih primerih tudi odpadanje listov. Odpadanje listov slabo vpliva na količino in kakovost končnega pridelka. Listne uši v rastlino tudi sproščajo strupe in tako sistematično spremenijo njihov razvoj.

Poleg tega je medena rosa, ki jo izločajo, idealno gojišče za različne glive, ki na listih tvorijo oviro in preprečujejo absorpcijo svetlobe.

Najbolj pa je pri listnih ušeh škodljivo prenašanje virusov. Listne uši lahko prenesejo na desetine virusov iz bolnih rastlin na zdrave v vsega nekaj sekundah, zlasti krilate generacije. Največja težava z virusi je, da zanje ni zdravila, zato pri rastlinah, ki nanje niso odporne, neizogibno pride do zmanjšanja končnega pridelka.

Kako preprečiti listne uši in druge škodljivce?

Obstaja več tehnik gojenja, ki jih je mogoče uporabljati za preprečevanje ali zmanjševanje napadov listnih uši.

Te vključujejo:

  • odstranjevanje plevela, ki lahko služi kot gojišče za jajčeca in odrasle uši;
  • uporaba mrež za žuželke (včasih prepojenih z insekticidom) za pokrivanje rastlin;
  • izogibanje pretirani uporabi dušikovih gnojil;
  • odstranjevanje ostankov rastlin;
  • vnos rastlinskih vrst, ki lahko služijo kot gojišče za plenilce;
  • rastlino lahko zaščitite proti listnim ušem tako, da jo poškropite s sredstvom CANNACURE

 

Okolju prijazen izdelek Canna Cure odpravlja škodljivce in plesni, medtem ko spodbuja rast in cvetenje. Razvili so ga v "Canna Research Laboratories", za razliko od katerega koli drugega fitofarmacevtskega sredstva, saj je tudi hranilo, ki zagotavlja zdravje rastlinam. Pršilo Canna Cure tvori dodatno "kožo" za vaše rastline. Ta plast izboljša barvo listov in moč ter hkrati zagotavlja, da rastlina še vedno lahko diha. To pomeni, da omogoča optimalno fotosintezo. Tako imajo rastline priložnost, da se osredotočijo na cvetenje. Prav tako se bodo škodljivci zataknili na lepljivo plast, saj jim bo tako onemogočena priložnost, da poškodujejo liste. V kombinaciji z drugimi hranilnimi snovmi Canna proizvodov in dodatkov, bo Canna Cure pomagal vašim rastlinam upreti se morebitnim prihodnjim boleznim. Zelo pomembno je, da se Canna Cure uporablja na obeh straneh listov.

 

Rešitve za zatiranje škodljivca

Naravni sovražniki listnih uši so med drugim pikapolonice in tenčičarice. Ličinke tenčičaric (Chrysoperla sp.) so nenasitni plenilci listnih uši.

Morda vas zanima tudi:

Ojoj! Kaj pa ti rumeni listi? Mislite, da rastline nimajo kaj za povedati, ko gre nekaj v njihovem okolju ali prehrani iz ravnotežja? Včasih kar kričijo v tišini. Zelo pomembno je vedeti, kako bi morala izgledati zdrava rastlina.