Merchandise Novosti Akcije

Ojoj! Kaj pa ti rumeni listi? Razlogi za klorozo.

Mislite, da rastline nimajo kaj za povedati, ko gre nekaj v njihovem okolju ali prehrani iz ravnotežja? Včasih kar kričijo v tišini. Zelo pomembno je vedeti, kako bi morala izgledati zdrava rastlina.

Dejansko ime za rumeno listje je "kloroza". Pri gojenju na prostem ali v zaprtih prostorih lahko rumenenje listov povzroča suha zemlja. V hidroponiki pa to običajno pomeni, da je nekaj narobe s hranilno raztopino.

S tem, ko rečemo, da so listi rumeni, ni dovolj, da bi natančno ugotovili kaj je lahko narobe s hranilno raztopino. Kakšna je ta rumena barva in kje tej listi rastejo na rastlini? Lahko le upamo, da se je sprememba barve pojavila šele pred kratkim, ker so taki simptomi lahko posledica resnejših težav z vašimi rastlinami.

Pomankanje dušika (N)

Gladki rumeni listi so pogosto posledica pomanjkanja dušika (N), vendar se prvi znaki tega pomanjkanja pojavijo, ko postane rastlina bolj svetlejše zelene barve, kot bi morala biti. Takrat začne rastlina kazati bujno rast bolj v zgornjem delu in v stranskih vejah. Prav tako bodo listi tanki in krhki. Primanjkljaj dušika opazimo pri starejših nižje rastočih listih, ki postopoma začnejo odpadati. Podobne težave nastajajo tudi pri preveč izsušenih koreninah.

Simptomi pomanjkanja dušika:

  • Listi začnejo postajati od bledo zelene do rumene barve
  • Rumenenje se začne na spodnjih listih
  • Rumeni listi se počasi začnejo spreminjati v rjave
  • Listi pričnejo odpadati
  • Počasna rast v vegetativnem obdobju

Pomanjkanje kalija (K)

Kot smo že omenili je rumenenje pojav pri pomanjkanju dušika, saj listi začnejo spreminjati barvo iz svetlo zelene do rumene barve, to pa je lahko znak pomanjkanja tudi kalija (K). Premajhna raven kalija bo povzročila porumenelost samo na določenem delu lista in to porumenelost bo spremljala ožganost, ki se začne na robu in sčasoma se bo premaknila v notranjost lista. Če take okoliščine trajajo nekaj časa, bodo simptomi prešli na mlajše liste.

Simptomi pomanjkanja kalija:

  • Simptome pomanjkanje kalija boste najprej videli na starejših listih, vendar ne vedno.
  • Listi s pomanjkanjem kalija postanejo rumeni, rjavi ali ožgani na robovih.
  • Simptome najprej opazite na vrhu rastline.
  • Ožgani robovi lahko izgledajo podobno kot ožganost od preveč hranil.

Pomanjkanje železa (Fe)

Tudi pomanjkanje železa (Fe) je pogost pojav rumenih madežev ali lis med listnimi žilami. V primeru hude pomanjkljivosti železa se lahko pojavi popolna odsotnost klorofila in to brez madežev. To se začne na novih listih in zgleda kot sredinski rumeni trak, ki se počasi širi.

Simptomi pomanjkanja železa:

  • Novi listi so popolnoma rumeni
  • Svetlo rumena (na videz skoraj bela) barva na novih listih je znak pomanjkanja železa.
  • Včasih so prizadeti rumeni listi tako poškodovani, da jim ni več pomoči, včasih pa začnejo postajati zeleni, saj  rastlina še naprej raste.
  • Sčasoma lahko celoten list postane zelen in razmeroma zdrav, čeprav je najprej bil rumen od pomanjkanja železa.
  • Sposobnost rumenih listov, da sčasoma postanejo zeleni, je še en znak pomanjkanja železa, ker pri večini drugih  pomanjkljivosti hranil se noben rumen list ne more spremeniti v zeleno.

Obstajajo tudi drugi vzroki za rumenenje listov, kot so pomanjkanje žvepla (S) in pa zgodnje faze nekaterih bolezni. Vsak vzrok ima svoje edinstvene simptome. Redno preverjajte vse vaše rastline in opazujte kaj se dogaja z njimi. Dobro je, da čim prej ugotovite in odpravite težavo.

Ali še bolje, preprosto redno testirajte hranila z ustreznimi merilnimi instrumenti, da dobite natančne meritve vseh bistvenih snovi in mikrohranil.