Merchandise Novosti Akcije

Humična in fulvična kislina v gojenju

Ne samo, da humične in fulvične kisline prispevajo k večjemu potencialu pridelka, temveč se lahko uporabijo tudi neodvisno od vrste pridelka, ki ga gojite, bodisi v zemlji ali hidroponiki. Vse več pridelovalcev izkorišča prednosti humične in fulvične kisline.

Te kisline zagotavljajo dobro zdravje korenin in boljše prilagajanje hranil z večjim potencialom pridelka. Ugotovite, zakaj bi morali vključiti humične in fulvične kisline v gojenje vaših pridelkov.

Humične in fulvične kisline so naravni pospeševalci rasti, ki na različne načine podpirajo razvoj rastlin. Povečajo absorpcijo hranil, pomagajo oblikovati zdrave korenine in zagotavljajo splošno bolj zdrav razvoj rastlin v vseh fazah rasti.

Humična in fulvična kislina dobro sodelujeta skupaj, saj imata vsaka svoje koristi za boljšo rast rastlin. Humična kislina izboljšuje zdravje tal in samo rast, fulvična kislina pa olajša absorpcijo in uporabo razpoložljivih hranil.

Zakaj uporabljati humične in fulvične kisline?

Danes večina gojiteljev uporablja sisteme z nizko vsebnostjo humičnih in fulvičnih kislin. Nekatere vrste pridelkov, ki se gojijo v hidroponičnih sistemih in se pri tem uporablja inertne substrate, kot je npr. perlit, so popolnoma brez humičnih in fulvičnih kislin. Pri notranjem ali zunanjem gojenju je zemlja pogosto izčrpana teh kislin ali vsebuje le majhne sledi. Z dodajanjem humičnih in fulvičnih kislin lahko močno izboljšate pogoje za rast.

Kaj so humične in fulvične kisline?

Humične in fulvične kisline so humusne substance, ki predstavljajo naravne kisle organske polimere, igrajo vrsto pomembnih vlog v organizmu in prenašajo hranljive snovi. Delujejo dobro v simbiozi ter vsaka ima svoje prednosti za boljšo rast rastlin. Humična kislina izboljšuje zdravje zemlje in rast, medtem ko fulvična kislina poskrbi za naravno absorpcijo in uporabo hranil v rastlinah.

Humična kislina

Humične kisline so kompleksne kisline, ki nastanejo pri razkrajanju organskih materialov, ki jih prenašajo mikroorganizmi v tleh. Njihova barva se giblje od temno rjave do črne in je topna v alkalni vodi. Ima visoko molekularno maso, zaradi česar je odličen naravni dodatek. Izboljša lastnosti zemlje, jo integrira in pomlajuje. Hkrati izboljšuje razpoložljivost, mobilnost in upravljanje hranil v substratu, kot tudi zadrževanje vode.

Humična kislina dopušča aktivno in hitro absorbcijo hranil in mineralov, kot so kalcij, železo, magnezij, cink in mangan, s spodbujanjem za boljšo rast in bolj zdrave korenine. To velja za katero koli vrsto kulture in ponuja koristi med vsemi fazami rasti, od vzklitja do končnega pridelka.

Fulvična kislina

Fulvične kisline so del izredno bogatih virov humusnih substanc, najdenih globoko v zemlji. Njihov naravni električni naboj privlači hranila in minerale, ki so prisotni v mikrobiološki osnovi tal. Humične in fulvične kisline delujejo skupaj, da povečajo energijo v starih rastlinskih celicah in hkrati spodbujajo nastanek novih. Fulvična kislina je tesno povezana s humično kislino, zato nekateri menijo, da je to preprosto "bolj sofisticirana" različica. To je humičen material z barvami od svetlo rumene do rjave, za razliko od humične kisline. Fulvična kislina je topna pri vseh pH vrednostih (kislih in alkalnih). Njena molekularna masa je nižja od humične kisline, saj ima manj ogljika, vendar višjo vsebnost kisika.

Nizka molekularna masa daje fulvični kislini odlično sposobnost pronicanja skozi membrane rastlinskih celic, ki zlahka prodre v listje. Zaradi tega je še posebej učinkovita, če jo uporabljamo kot škropilo za liste. Poleg tega humična in fulvična kislina zmanjšujeta količino hranil, ki jo zahteva rastlina. Iz tega vidika pomeni za gojitelje bolj zdravo rast in bogatejši pridelek z nižjimi stroški.


Kako uporabljati humično in fulvično kislino

Humično kislino lahko uporabljamo na različne načine. Dodamo jo lahko z običajnim namakanjem in gnojenjem ali jo uporabite kot pršilo za liste. Na voljo kot tekočina ali prašek, ki jo razredčimo v vodi. Na ta način jo lahko enostavno uporabite kot pršilo za liste. Raztopino razpršite po vseh listih med vegetativno fazo.

Še ena posebnost uporabe fulvične kisline pri listih je, da lahko nadomesti sončno svetlobo. Očitno fulvična kislina ohranja aktivno fotosintezo, tudi če so dnevi oblačni. Zahvaljujoč tej lastnosti, ki še ni popolnoma razumljiva, se fulvična kislina uporablja za pomlajevanje osenčenih zelenih površin na rastlini.

Humične in fulvične kisline so odlične za uporabo skupaj z uravnoteženo prehransko oskrbo rastlin. Nudijo pomembne prednosti za rastline v vseh svojih rastnih fazah in vam lahko prihranijo denar pri gnojilih. S pomočjo humične in fulvične kisline boste zagotovili, da bodo rastline vedno prejele največ od hranljivih snovi.

Stimulator rasti korenin

Stimulator rasti korenin Biobizz Root Juice

Stimulator rasti korenin Biobizz Root Juice je izdelan iz naravne huminske in fulvične kisline ter morskih alg. Ta sestava je posebej oblikovana za spodbujanje razvoja korenin in pospešitev biološkega življenja koreninskega sistema. Biobizz Root Juice je idealen za uporabo v zemlji, hidroponiki ali kokosovih substratih in krepi rastline s povečanjem odpornosti na bolezni. Root Juice je 100 % organski stimulator rasti korenin.

Več o tem proizvodu

Stimulator rasti korenin

Naravni ojačevalec vitalnosti rastlin in tal G.O. Humic (Diamond Black)

Naravni ojačevalec vitalnosti rastlin in tal G.O. Humic (Diamond Black) je spodbujevalec mikrobnih aktivnosti, strukture tal, povečanja prehranskega zadrževanja in zmanjšanja porabe vode. G.O. Humic (Diamond Black) je izdelan iz čistega lesenega humusa in vsebuje izjemno visok odstotek sredstev aktivnega humusa. Te organske spojine izboljšajo absorpcijo hranil. Poleg tega, lahko G.O. Humic (Diamond Black) prav tako uporabljamo kot dodatek za izdelavo komposta.

Več o tem proizvodu