Merchandise Novosti Akcije

Hidroponično gojenje in substrati za tak način gojenja

Morda je težko razumeti načelo za hidroponično gojenje, kako lahko rastlina raste samo v vodi? Poglejmo kakšne so funkcije substratov v takšnem gojenju.

Hidroponično gojenje je gojitvena metoda, ki jo sestavlja rast rastlin neposredno v vodi in raztopini hranilnih snovi. Obstaja več različic te metode, z ali brez pomoči substrata. Vendar, pa po definiciji rastline rastejo brez prisotnosti zemlje.

To metodo je že od leta 382 pr.n.št. učinkovito uporabljala populacija aztekov. V tistih časih so bile rastline gnojene z raztopino hranil, brez substrata. Ker ima zemlja svoj lasten ekosistem, ki ga sestavljajo nenehno razvijajoče se bakterije in hranila v različnih količinah ter bolj ali manj uravnotežen pH, je substrat zaradi tega nezanesljiv in manj stabilen. Vendar pa je te spremenljivke lažje upravljati le z vodo. S pravimi tehnikami gojenja lahko ta proces ponudi višjo kakovost in bogatejši donos pridelka.

Čeprav ta metoda v glavnem vključuje le uporabo vode, korenine še vedno potrebujejo neko osnovo na katero se lahko oprejo. Očitno ne morete semena samo spustiti v kozarec vode in hranilnih snovi ter čakati, da bo kaj zraslo. V tem članku se bomo osredotočili na to temo, kjer vam bomo predstavili različne substrate za gojenje ter njihove prednosti in slabosti.

Substrati za hidroponično gojenje

Kot že mnogi veste, substrati za hidroponično gojenje ne vsebujejo hranil, zato morate sami poskrbeti za hranilne snovi z namakanjem. Ker so korenine v stalnem stiku z vodo in substrat ni nič drugega kot osnova za rast, bo rastlina razvila svoj koreninski sistem. Na ta način bodo korenine brez svetlobe lahko nadaljevale z razvojem. To zagotavlja odlično preskrbo s kisikom za koreninski sistem, ki omogoča rastlini, da postane zdrava in močna ter optimizira vnos hranil.

Pri hidroponičnem gojenju morajo biti gojitelji precej bolj previdni, saj ima ta metoda lahko prednosti in slabosti. Čeprav rastline hitreje zorijo, se tudi prehrambene pomanjkljivosti ali katera koli druga težava razvija prav tako hitro. Vendar, pa lahko kot gojitelj te metode vzpostavite popolnoma avtomatiziran sistem. Na ta način lahko ohranite kulturo pod nadzorom tako, da namenite samo nekaj minut dela na teden. Namestitev je lahko zapletena, vendar ponuja velike prednosti. S poznavanjem nekaj osnovnih korakov hidroponičnega gojenja, bodo rastline manj izpostavljene k najpogostejšim obolenjem in bodo manj ranljive za napade škodljivcev.

Hidroponični krožni sistem Nutriculture Wilma 4 Small zagotavlja, da bodo vaše rastline oskrbljene s hranilno raztopino na profesionalen način ter da rastlini nič ne manjka in da deluje optimalno. Ročno namakanje zato ni več potrebno v sistemih kot so Wilma 4 Small. Rastline imajo v takšnih sistemih dovolj prostora, da se optimalno razvijejo. Taki sistemi za gojenje so zelo lahki, enostavni za premikanje in zelo stabilni, kar omogoča rastlini, da stoji čvrsto pokonci, tudi ko zraste. Nutriculture Wilma sistemi so bili posebej zasnovani za profesionalno uporabo.

Sredstva, kot so perlit, gramoz, pesek in vulkanski kamen, se pogosto uporabljajo v hidroponičnih vrtovih. Vendar, pa se s povečano priljubljenostjo te metode na trgu pojavljajo novi substrati. Ekspandirana glina, kamena volna, perlit, kokosova vlakna, se danes pogosto uporabljajo in preizkušajo. V nadaljevanju predstavljamo podrobneje nekatere od teh substratov.

Pebbles

To je verjetno najbolj priljubljen rastni medij v današnjih hidroponičnih sistemih. Verjetno ste ga že videli v cvetličnih vazah v različnih oblikah in velikostih. Te majhne rjave kroglice nudijo odlično prezračevanje za korenine, in če je zagotovljeno ustrezno namakanje, se koreninski sistem hitro razvija. Korenine niso podvržene stresu, s čimer optimizirajo absorpcijo hranil. Izogibajte se nakupu cenejših glinenih kroglic na trgu in poskrbite, da boste kupili že oprane in z uravnoteženim pH-jem. Na ta način vam kasneje ne bo treba skrbeti za te parametre, s čimer se izognete zapletenosti celotnega procesa.

Plagron Euro Pebbles glinopor je ekspandirana glina najvišje kakovosti, ki je primerna za hidroponično gojenje rastlin. Možno jo je dodati tudi zemlji za boljšo zračnost. Ima visoko sposobnost zadrževanja vode in kisika. Lahko se jo uporablja več let.

Kamena volna

Je odličen izolacijski material in zelo priljubljen substrat za gojenje tudi v hidroponičnih sistemih. Zagotavlja visoko zračnost in učinkovito zadrževanje vode. Čeprav je potreben čas in izkušnje za obvladovanje celotnega procesa, preverite pH kamene volne, ki mora biti približno 5,5. To naredite tako, da jo potopite v hranilno raztopino s pH blizu 4,5 in EC (električna prevodnost) z vrednostjo 0,5-0,6. Ta postopek bi moral trajati približno 24 ur. Če pH ne doseže želenih vrednosti, potem morate ponovno potopiti kocke v raztopino za nekaj ur in pri tem preverjati pH, dokler ga ne stabilizirate.

Rockwool (kamena volna) pridobivamo jo z obdelavo mešanice različnih kamnin. Je mehko vlakno, podobno bombažu. Uporabljamo ga v vrtnarstvu v obliki kock, »blokov« ter plošč, v različnih dimenzijah. Ima izjemno kapaciteto absorbiranja in zadrževanja hranilne raztopine. Prednost Rockwool-a je ta, da lahko zadrži do 20 % zraka, tudi ko je popolnoma nasičen s tekočino. Tako nudi rastlinam ogromno kisika potrebnega za hitro rast. Nedvomno gre za najboljšo izbiro, saj se na takšen način izognemo prekomernemu zalivanju. Kocke za kalitev lahko prenesemo v večje kocke in te na plošče večjih dimenzij ali v vaze z glinoporjem oz. ekspandirano glino, zemljo ali ostale vrste substratov. Na voljo v različnih dimenzijah.

Kokosova vlakna

Posebno priljubljena so tudi kokosova vlakna kot naravni odpadni material iz kokosove zunanje lupine. Uporablja se jih lahko večkrat in bolje zadržujejo vlago kot pa zemlja, kar omogoča koreninam učinkovitejšo absorbiranje vode in s tem tudi hranilne snovi. Kokosova vlakna lahko ponovno uporabljamo tudi do 5 let. To je odlična možnost za gojenje v zaprtih prostorih, saj niso občutljiva na glive, čeprav zadržujejo vodo v daljšem časovnem obdobju.

Plagron Coco Brix predstavlja idealno podlago za tiste, ki raje uporabljajo naravne in izredno čiste proizvode. Ima stabilno pH-vrednost, kar je v nasprotju z drugimi hidroponskimi substrati. Plagron Cocos Brix ima tudi visoko zmogljivost zadrževanja - vpijanja vode, tako da ni potrebno prekomerno zalivanje. Vsebuje nizko EC vrednost in ima uravnotežen hranilni vnos. Trichodermi pa poskrbijo za zaščito pred zlonamernimi glivicami. Coco Brix je mogoče ponovno uporabiti in je primeren tudi kot sredstvo za izboljšanje tal.

Perlit

To je mineral, ki se pri segrevanju na določeno temperaturo razširi do večkratne velikosti. Perlit je relativno poceni in enostaven za uporabo, zato je priljubljena možnost kot substrat. Ima odlične prezračevalne in zadrževalne lastnosti. Perlit se ne reciklira, zato ga je mogoče ponovno uporabiti. Ta vidik je pomemben z okoljskega vidika, saj njegovo dolgotrajno obdobje nadomesti dejstvo, da ga ni mogoče reciklirati. Je substrat, ki se ne razgradi, zato ga je mogoče uporabljati več let. Njegov pH je nevtralen in običajno prevzame kislost ali alkalnost uporabljene hranilne raztopine. Poleg tega se lahko opere in posuši, pri čemer se vrne na nevtralno vrednost pH 7,0.

Aditiv za substrat Plagron Perlite za bolj zračno podlago in boljšo drenažo! Pomešan z zemljo bo občutno izboljšal zračnost in s tem bodo korenine absorbirale veliko več potrebnega kisika. Perlite je ekspandirana vulkanska kamnina, katera ustvari porozni substrat in boljšo drenažo. Uporablja se za izboljšanje strukture prsti. Je zelo kvaliteten, nima patogenih snovi ter zagotavlja idealno razmerje med kisikom in vodo.

Katera je najboljša možnost za vas?

Na trgu ne obstaja substrat, ki bi bil primeren za vse. Gojenje rastlin ni natančna znanost, saj je veliko odvisno od dejavnikov, ki vplivajo na samo gojenje. Napake so del gojenja in iz njih se tudi marsikaj naučimo. S pridobivanjem izkušenj boste našli najboljši substrat za svoje rastline in vašo metodo gojenja.

Nekateri substrati zahtevajo več pozornosti za večji donos, medtem ko drugi manj, vendar ne ponujajo enakih rezultatov.

Upamo, da vam bo ta članek lahko služil kot vodnik za ocenjevanje različnih substratov na trgu, in da smo vam pomagali sprejeti prvi korak, da začnete s hidroponičnim gojenjem.

Oglejte si izdelke za hidroponično gojenje.