Merchandise Novosti Akcije

Kako preprečiti blokado hranil v rastlinah?

Ali je vaša rastlina izčrpana in slabotna? Ali listi spreminjajo barvo? To morda ni pomanjkanje hranilnih snovi, ampak nepravilna absorpcija hranil. V tem članku boste izvedeli kako preprečiti blokado hranil (angl. nutrient lockout)?

Ko so vaše rastline v stanju blokade hranilnih snovi, morate ukrepati hitro. Vedeti morate kako prepoznati blokado in kako jo odpraviti, da bi jo preprečili v prihodnosti.

Torej, svojo rastlino ste nahranili z vsemi potrebnimi hranili, potrudili ste se za pravilno namakanje in luči ste namestili na idealno razdaljo od rastlin. Če kljub vsemu temu vaša rastlina še vedno izgleda slabotno in z razbarvanimi listi, se morda soočate z blokado hranil. Ta pogoj ima vizualne učinke podobne pomanjkanju hranil. V bistvu se dogaja točno to. Vaša rastlina ne absorbira potrebnih mineralov, saj korenine "blokirajo" vnos hranil.

Če ste prepričani, da vaša raztopina hranil ni problem, potem preberite naslednje.

Kaj je in kako pride do blokade?

Blokada hranil poteka, ko so v koreninskem območju prisotne hranilne snovi, kot so magnezij, cink, železo in kalij, vendar jih rastlina ne more absorbirati. To se lahko zgodi v vseh rastnih substratih, in se največkrat pojavi v zemlji, kokosu ali kameni volni.

Blokada hranil je lahko posledica nasičenost gnojil z visoko vsebnostjo soli. Včasih lahko presežek enega hranila blokira absorpcijo drugih. To je pogosta težava s katero se srečujejo številni pridelovalci.

Druga razširjena težava, ki vodi do blokade hranil, je napačna raven pH v substratu. Izredno kislinski ali alkalni substrat blokira absorpcijo hranil. Zato se prepričajte, da je raven pH v substratu med 6,0 in 6,5.

Odkrijte blokado hranil

Prepoznavanje blokade hranil je lahko težavno. Vaše rastline se vam lahko zdijo podhranjene, ko je problem dejansko nekaj drugega. Lahko je to presežek hranjenja, vrsta nihanj v ravni pH-ja ali drugi stresni dejavniki, ki negativno vplivajo na koreninsko območje rastline. Rastline so zelo ranljive in zahtevajo vsakodnevno skrb za doseganje ustreznega pridelka. Biti zainteresiran in skrbeti za svoje rastline je že polovica bitke pri prepoznavanju blokade hranil.

Ta problem se pojavi pri šibkih rastlinah. Rast se zdi upočasnjena in listi postanejo rumeni. Če blokada ni odpravljena, bo ta rumena barva postala rjava, listi se bodo začeli zvijati in izgledali bodo zgoreli.

Kako rešiti blokado hranil?

Ena od prvih stvari je, da preverite, ali pravilno dozirate hranila. Prepričajte se, da uporabljate prave količine in pravo kombinacijo gnojil. Ta pojav je bolj pogost pri uporabi mineralnih gnojil, ki temeljijo na soli, saj se te kopičijo in spreminjajo pH substrata. Zato vam dodajanje drugih hranil ne mora pomagati.

Če ste preverili, ali je vaša mešanica hranil popolna, je naslednji korak preveriti, ali je tudi pH pravilen. Če želite to narediti, boste morali najprej "sprati" rastni substrat. To opravite enkrat v ciklu teme in enkrat v ciklu svetlobe.

Uporabite svežo vodo z uravnoteženim pH-jem, da sperete zemljo. Presežek vode, ki teče skozi substrat, pomaga raztapljati kopičenje soli in olajša naknadno absorpcijo hranil. Ko je ta postopek zaključen, morate rastlini takoj dati pravi odmerek hranil in vodo. Najprej pa poskrbite, da se zemlja posuši, tako da lahko korenine "zadihajo" in se tako prepreči gnitje.

Prav tako lahko poskusite z raztopino za uravnavanje pH-ja. Ti izdelki dobro delujejo v situaciji, ko je prisotna blokada hranilnih snovi, vendar ne odstranijo kopičenja soli. Zato priporočamo, da izvedete popolno izpiranje, ker bo tako delovanje dolgoročno preprečilo ponovno pojavljanje te težave.

Biološki uravnalec pH vrednosti Plagron Lemon-Kick, s katerim se lahko niža vrednost pH hranilne raztopine do idealne vrednosti 5,5 - 6,5. Zgolj hranilna raztopina s pravilno pH vrednostjo lahko zagotavlja rastlini pravilno absorpcijo hranilne raztopine v pravilnem razmerju. 
  • Učinkuje spodbujajoče na metabolizem in hitrejšo rast
  • Naravno zmanjšuje pH vrednost
  • Trikrat učinkovitejši od ostalih pH regulatorjev
  • Uporablja se lahko za fazo rasti in cvetenja rastline

GHE pH Down Dry je neškodliv dokler ga ne pomešamo z vodo. Ko se navlaži se spremeni v močan regulator pH-ja. Ko ga dodamo v vodo, je popolnoma raztopljiv in je uporaben v fazi vegetacije in pri cvetenju. V vodi se poplnoma razgradi.

  • Dušik je v taki obliki, da ga rastlina absorbira zelo počasi, kar ne moti fazo cvetenja
  • Fosfor je za fazo cvetenja za močne korenine in zdravo rast
  • Poglavitna uporaba je znižanje vrednosti Ph, prah lahko uporabimo tudi za čiščenje in dezinfekcijo vseh elementov hidrosistema
  • Za doseganje pH vrednosti od 5,0 do 6,0 je v večini primerov priporočljiva doza 1 gram na 5-6 litrov vode
  • Za čiščenje hidro sistemov pomešajte 1gram na 1 liter vode in pustite cirkulirati vodo eno noč, za tem splahnite s čisto vodo

Uporabljajte visoko kakovostne proizvode

Nekaj, kar si je koristno zapomniti, je pomen uporabe kakovostnih hranil in organskih gnojil. Kot smo že omenili, se gnojila na osnovi mineralnih soli kopičijo v koreninskem območju. Podobno kot pri ljudeh, sol dehidrira rastlino in ji preprečuje pravilen vnos koristnih hranil.

Zdaj, ko ste bolj poučeni, preizkusite ta priporočila pri vašem gojenju. Ugotovili boste, da nekateri nasveti delujejo bolje ali jih je lažje izvajati kot druge. Samo vi boste lahko ocenili, kaj najbolje deluje za vaše rastline.