Kdaj uporabljati vodo z reverzno osmozo in zakaj gojitelji priporočajo čisto vodo?

Mnogi pridelovalci po svetu že poznajo REVERZNO OSMOZO (RO). Uporablja se jo za doseganje čiste vode brez kontaminantov za rastline. Ne glede na to, ali uporabljamo hidroponske sisteme ali tradicionalno vrtnarstvo z zemljo, je voda za naše rastline, zelo pomemben del rasti.

Vemo, da lahko klor "zažge" korenine rastlin in lahko tudi "pomori" koristne mikroorganizme prisotne v zemlji. Klor se lahko odpravi z uporabo karbonskega filtra.

Vendar pa je lahko tudi visoka EC (električna prevodnost) problem. EC je merjenje raztopljenih trdnih snovi ali raztopljenih mineralov v vodi. Preveč kalcija in magnezija v vodi lahko povzroči blokado vnosa hranilnih snovi v korenine. Drugi raztopljeni onesnaževalci; svinec, kadmij, bor, arzen in druge težke kovine so lahko tudi strupeni za vaše rastline (tako kot za človeško telo).

Edini način za odpravo raztopljenih trdnih snovi in ​​znižanje vaše EC, je sistem reverzne osmoze. GrowMax Water je zasnoval celotno paleto sistemov vrtne reverzne osmoze, ki so zasnovane z visokim pretokom za gojitelje in enostavno namestijo povezave za notranjo ali zunanjo instalacijo. GrowMax RO sistemi bodo zmanjšali do 95% raztopljenih trdnih snovi v vodi, znižali EC in odstranili klor. Ta čista voda vam bo prinesla odlično izhodišče, ko mešate in dodajate bistvene hranilne snovi za vaše rastline.

Kaj je reverzna osmoza?

Reverzna osmoza je obratni proces osmoze. Pri čiščenju vode težimo k ločevanju raztopljenih delcev iz vode. Če torej obrnemo postopek osmoze, voda z raztopinami prehaja preko membrane kot čista voda, raztopine pa ostanejo v membrani. Ta proces imenujemo reverzna osmoza. Z njim pridobimo praktično idealno čisto vodo, očiščeno vseh primesi, vključno s strupi, kemičnimi nečistočami in minerali.

Kako deluje membrana reverzne osmoze?

Naslednje informacije veljajo za vse membrane reverzne osmozne, ki jih dobavlja GrowMax Water ali drugi proizvajalci.

Membrana z reverzno osmozo je izdelana iz različnih poliamidnih plasti, skozi katere se filtrira voda iz pipe. S tem procesom dobimo vodo z nižjo EC vsebnostjo soli, brez bakterij in virusov. Pore poliamidnih plasti membrane lahko filtrirajo vodo do 0,0001 mikronov.

Proizvodne specifikacije membran za reverzno osmozo:

Specifikacije izdelajo proizvajalci membran in temeljijo na naslednjih parametrih:

  • Temperatura vode: 25°C
  • Tlak vode: 60 psi (4,3 kg/cm3)
  • TDS (skupne raztopljene trdne snovi): 500 ppm (0,7 EC)

Proizvodnja vode se bo povečala ali zmanjšala glede na razlike v zgornjih pogojih.

Primer:

  • Vodna proizvodnja se bo zmanjšala za 3,6% za vsako stopinjo pod 25°C. Torej, če je vaša temperatura vode 15°C, potem je to 10º (manj) x 3,6% = 36% zmanjšana. Torej ob takem izračunu namesto 20 L/h proizvede približno 13 L/h.
  • Če je temperatura vode še nižja, recimo 10ºC, potem je to 15º (manj) x 3.6% = 54% zmanjšana. To je 9 L/h.
  • Hkrati, če je vstopni tlak nižji od 60 psi (4,3 kg), se bo vaša proizvodnja pravtako zmanjšala.
  • Tudi če je EC višji od 0,7, potem boste imeli spet nižjo stopnjo proizvodnje. Višja kot je EC, potrebujemo večji pritisk vode.

Življenska doba membrane

Ne moremo natančno vedeti, kolikšna je življenska doba membrane z reverzno osmozo, ker je odvisna od treh dejavnikov:

  • Kakovost vode
  • Količina vode, ki se pretaka skozi
  • Količina odpadne vode

Na primer, če je EC višja, slabša je kakovost filtriranja vode, to pa pomeni, da se membrana prej napolne s solmi. Večja je količina vode, ki jo filtriramo, manjša je življenjska doba membrane, enako pa se zgodi s količino odpadne vode, kar pomeni, da z manj odpadne vode bo membrana prej polna soli. Ta zadnja točka je zelo pomembna, zato jo bomo podrobneje pojasnili v nadaljevanju.

Odpadna voda v sistemih reverzne osmoze

Vsi sistemi z reverzno osmozo morajo odpadno vodo odvesti v odtok. Zakaj? Različne poliamidne plasti membrane zadržujejo soli iz vode, vendar ta del vode ne gre v odtok, je treba izpirati iz membrane, tako da membrana ne postane polna s temi solmi.

GrowMax je zasnoval svoje sisteme reverzne osmoze za trg hidroponike in vrtnarjenja. Ker ne uporabljajo rezervoarjev pod pritiskom, ki se razlikujejo od tistih iz stanovanjskih enot, so svoje enote oblikovali za manjšo porabo vode.

Večina sistemov reverzne osmoze je oblikovana tako, da zavrne 4:1, 5:1, 6:1 ali več vode. To pomeni, da za vsak liter proizvedene vode potrebujete 4, 5 ali 6-kratno količino vode, ki jo pošlje v odtok ali vrt. Enote GrowMax so oblikovane tako, da zavrnejo samo 2:1. To prihrani veliko vode.

Namakalni sistem reverzne osmoze nam pomaga uravnati pH, odstrani do 95% soli in težkih kovin ter ščiti dobre mikroorganizme v zemlji. Odličen za organsko gojenje!

Kdaj zamenjati karbonski filter (pdf)

10 Razlogov za znižanje EC