Merchandise Novosti Akcije

Kako prepričati nekoga, da začne z ekološkim gojenjem?

Živeti v harmoniji z naravo, pobrati najboljše naravno pridelano sadje, zelenjavo in zelišča, ne da bi pri tem škodovali komur koli ali čemur koli. Ideja o ekološkem vrtu zveni odlično. Morda ste že kje prebrali prednosti za ekosistem, kot so koristi za čebele, boljša podtalnica ali širjenje uporabnih mikroorganizmov.

Toda tudi največji bio navdušenec bo postal skeptičen, ko bo njegovo prvo žetev ogrozila horda ličink. Kako premagati te izzive? V naslednjem članku vam razkrijemo skrivnost ekološkega gojenja.

Prodaja mineralnih in organskih gnojil

Ponudba organskih in mineralnih gnojil.

Hitro in enostavno gojenje ni vedno rešitev

Ali vaše gojenje ogrožajo ličinke, polži ali glive? Vaše možnosti za hitro in preprosto poseganje v mejah ekološkega gojenja so minimalne! Po več vrstah raziskav boste našli pesticid, ki bo rešil problem v nekaj urah. Nič več dela in nič več misli, saj vaše rastline bi se hitro rešile te nadloge! Zaradi tega je očitno, da so mnogi gojitelji pripravljeni pozabiti na vse negativne vidike pesticidov. Mimogrede, enako velja za mineralna gnojila in druge običajne gojitvene metode.

Če se pogovarjate z običajnimi pridelovalci, bodo mnogi povedali podobne zgodbe o tem, zakaj se še niso preusmerili na ekološko gojenje. To je smiselno, če si lahko predstavljate potrebo po hranjenju vaše družine, ki živi od lastne proizvodnje. Ali pa v manjšem obsegu, strah pred neuspehom lahko ogrozi ugled gojitelja. Tak način razmišljanja bi lahko opisali kot egoistično, kratkovidno in manj globalno. Nihče ne ocenjuje na enak način pomen narave, kot sta njena ohranitev in zaščita.

Začnite z organskim načinom življenja v vašem vrtu

Verjamemo, da bi moral biti naš cilj, da prepričamo vsakega pridelovalca za organski način gojenja, kakor tudi, da se opozarjamo med sabo, da delamo pravo stvar. Organsko gojena hrana, sveža iz naših vrtov je verjetno najbolj zdrava stvar, ki jo lahko pridelamo.

Nitrati, prekletstvo in blagoslov ob istem času

Nitrat je osnovni vir za rast in metabolizem katere koli rastline. Če je oskrba z nitrati v zemlji prevelika, bo vašo rastlino ožgalo. Velika količina nitrata se pogosto nahaja v mineralnih gnojilih. Presnova nitratov v rastlini povzroča "nitrite", kar lahko povzroči poškodbe, zlasti na mladih rastlinah.

Nitriti se lahko pretvorijo tudi v "nitrozamine", še posebej, ko se segrejejo. Takšne spojine so običajno rakotvorne, zato bi bilo smiselno, da je izpostavljenost nitratu čim manjša. Znanstvene raziskave, ki ocenjujejo zdravstvena tveganja nitratov na rastlinah, se morajo nadaljevati.

Veliko kemikalij, veliko težav

Pesticidi in herbicidi so tudi onesnaževalci rastlin. Dober primer je listje tobaka. Pogosto je onesnaženo z več desetimi pesticidi in fungicidi. Zaradi posebnih podnebnih razmer ga gojijo v zaprtih prostorih, da bi nadomestili pomanjkanje avtoregulacije ekosistema pri rasti. Večina kemikalij še vedno ostane na listju, zato pri kajenju vnašate toksine v svoje telo. To velja enako za tobak brez aditivov.

Enako velja za vse druge rastline, ki so užitne. Limone so še en odličen primer. Pred nekaj leti je bila limonina lupina popolnoma nevarna za uporabo zaradi pesticidov. Tudi če jo operete ali olupite, toksini prodrejo v notranjost sadja. To je eden od razlogov, zakaj bi morali vedno preiti na biološko gojenje limon.

Pomagati naravi

Vaše telo bo pridobilo veliko zaradi prehoda na organsko pridelano hrano, pa tudi veliko drugih ljudi, živali in celoten ekosistem. Začetek se lahko zdi težek, vendar z vsakim letom ne bo le vaše telo bolj zdravo, ampak tudi narava, ki nas obdaja.

Če imate svoj vrt, se bodo mikroorganizmi razmnoževali in širili ter opravili nekaj težkega dela namesto vas. Čebele bodo postale vaše najboljše prijateljice in dognali boste, da se večina težav ponavadi reši sama.

Če kupujete lokalno pridelano hrano, boste kmetom dali priložnost, da nadaljujejo s svojim velikim delom in ohranitvijo svoje zemlje za nadaljnjo ekološko gojenje, torej, brez možnosti poseganja velikih korporacij.

Preden dajemo svojim rastlinam karkoli poleg vode, se moramo vprašati, ali bi želeli spiti kozarec vode z najmanjšo kapljico kemikalije, ki se uporablja na rastlinah?

Organska vs mineralna gnojila