10 Prednosti uporabe CMH sijalke

Keramično metalhalogenidna sijalka (Ceramic Metal Halide) z dušilko Lumatek 315W

Vedno večje število gojiteljev v indoor prostorih rad izbere keramične metalhalogenidne sijalke (CMH - Ceramic Metal Halide), kot svojo najljubšo izbiro za gojenje. Oziroma CDM - ceramic discharge metal-halide (keramično razelektritveni metalhalogenid), za katere se velikokrat v opisih uporablja tudi izraz LEC (Light Emitting Ceramic), kar pa pomeni isto.

Oglejte si 10 razlogov, da ugotovite, ali je CMH sijalka primerna za vaše gojenje:
Obstaja vedno večji seznam razlogov, zakaj je pomembno preučiti CMH sijalke. Čeprav so začetni stroški sistema dražji od drugih sistemov razsvetljave, vam bo tak sistem s CMH sijalko dolgoročno prihranil denar.

1. Zagotovite najširši spekter

CMH sijalke delujejo z ogrevanjem keramične cevi znotraj same sijalke. Keramika lahko prenese veliko višje temperature, kot drugi materiali, ki se običajno uporabljajo v drugih lučeh. Ta višja temperatura ustvari svetlobni vir, ki je podoben sončnim žarkom.

Ker je svetloba, ki jo oddaja CMH sijalka podobna naravni sončni svetlobi, dobivajo rastline širšo paleto uporabne svetlobe, kot jo lahko proizvedejo druge vrste luči za gojenje.

2. Najboljši CRI – Indeks barvne reprodukcije

CMH sijalke zagotavljajo najvišji indeks barvne reprodukcije (CRI - Color Rendering Index)  v primerjavi z drugimi lučmi za gojenje. Objekti, ki so v celoti vidni v naravni svetlobi, imajo za človeško oko indeks 100. To nam pove kako bogato bodo prikazane barve predmetov pod sijalko. Indeks barvne reprodukcije je parameter, ki karakterizira vse vrste virov svetlobe - tako naravne, kot umetne. Indeks kaže, v kolikšni stopnji dani vir svetlobe omogoča opazovanje barv.

Umetna razsvetljava ne reproducira iste svetlobe kot sonce, vendar so CMH sijalke zelo blizu z oceno CRI indeksa, ki se giblje od 80 do 96.

3. Zagotovite UV razsvetljavo

CMH sijalke, kot funkcija nudenja večjega spektra svetlobe, zagotavljajo bistveno več ultravijolične svetlobe, kot mnoge druge vrste luči. Rastline v svoji vegetativni stopnji uspevajo s to vrsto svetlobe in pripomorejo k razvoju močnejših vej.

4. Stabilnost barve

V nasprotju z različnimi drugimi vrstami luči za gojenje, CMH sijalke zagotavljajo dosledno kakovost in trajanje svetlobe v celotni njeni življenjski dobi. Mnoge druge vrste sijalk izgubljajo učinkovitost s časom, ki morda niso očitne za človeško oko; CMH sijalke ohranjajo širok spekter.

5. Boljša učinkovitost

To je odvisno od primerjave in trajanja uporabe sijalk, CMH sijalke so do 20 odstotkov bolj učinkovite kot druge vrste sijalk. Pridelek na 1 watt CMH sijalk, je višji.

6. Dolgotrajnejše sijalke

To je še ena subjektivna korist, sijalke CMH trajajo dlje, kot halogenske in žarnice na žarilno nitko. Potrjeno je bilo do 24.000 ur delovanja (skoraj 3 leta).

7. Manj toplote

Čeprav delujejo pri višjih temperaturah, CMH sijalke oddajajo manj toplote kot druge vrste sijalk. To je pomembno v manjših prostorih za gojenje, kjer lahko svetloba prispeva k prevelikim temperaturam za učinkovito rast in pridelek. To pa pomeni, da je sijalka sama lahko bližje rastlinju, kar zmanjšuje možnost izgorevanja listov, kot pa pri pri nekaterih drugih vrstah luči za gojenje.

8. Ni elektromagnetnih motenj

Keramika v CMH svetilkah ne moti elektronike, kot so mobilni telefoni ali televizijski signali, na način, ki ga lahko uporabljajo nekatere druge vrste luči ali elektronske predstikalne naprave.

9. So prilagodljive

Prehod na novo vrsto luči za gojenje, pomeni nakup dodatkov za spremembe. Vendar, pa so sijalke CMH izdelane tako, da se prilagodijo večini reflektorjem (odsevniki).

10. Stroški padajo

Keramične metalhalogenidne sijalke niso najcenejša možnost za gojenje. Pravzaprav stanejo veliko več, kot drugi tipi. Ker še naprej zavzamejo večji del tržnega deleža pri gojenju, se njihovi stroški začenjajo zniževati. Ker se CMH sijalke proizvajajo v večjih količinah, bi morala njihova cena še naprej upadati.

Sijalka Lumatek 315W CMH je zasnovana za uporabo z elektronsko dušilko Lumatek in je izdelana s tehnologijo visoko kvalitetnih keramičnih obločnih cevi in specifično hortikulturno plinsko mešanico, ki ustvarja optimalno spektralno proizvodnjo za zdravo rast rastlin.
CMH tehnologija ustvarja visoko energijsko raven PAR/PPF z nizko toploto pri celotnem spektru, ki je bližje sončni svetlobi in ustvarja bolj zdravo rast rastlin in večji pridelek. PCA keramična cev omogoča, da žarnica deluje pri višjih temperaturah, kar izboljša barvno reprodukcijo, svetilnost in učinkovitost. Pulse-start tehnologija omogoča krajši čas vklopa in počitka, daljšo življenjsko dobo svetilke ter boljše vzdrževanje lumnov.

Dušilka Lumatek 315W CMH Dimmable + Adapter E40. CMH tehnologija je trenutno v vzponu saj izpodbija starejšo tehnologijo po učinkovitosti kot tudi varčnosti. Tehnologija Ceramic Metal Halide (CMH) ima širok svetlobni spekter, ki je bolj podoben soncu kot katera koli druga oblika sijalke HID. Komplet Lumatek CMH proizvaja več svetlobe, manj toplote, nudi optimalen nadzor, bolj učinkovit je in zagotavlja večji izkoristek. Lumatek CMH dušilka omogoča različne nastavitve (dimmable).