Merchandise Novosti Akcije

5 ključnih nasvetov za izbor LED luči za gojenje rastlin v zaprtih prostorih

5 ključnih nasvetov za izbor LED luči za gojenje rastlin v zaprtih prostorih

Raziskave v hortikulturi in izkušnje pridelovalcev rastlin potrjujejo, da so LED luči ne samo odlične, pač pa najboljša izbira umetne svetlobe za gojenje rastlin v zaprtih prostorih. Primerne so za celoten življenjski cikel rastlin.

Prednosti razsvetljave s tehnologijo LED (Light Emitting Diodes) v primerjavi z ostalimi se kažejo še v:

  • do 50% manjši porabi električne energije,
  • do 6-krat daljši življenjski dobi,
  • pokrivanju celotnega spektra svetlobe,
  • večji zmožnosti svetlobne intenzitete,
  • znatno manjšemu segrevanju.

LED luci za indoor vzgojo rastlin

Kako izbrati ustrezno LED luč za gojenje rastlin

Pet osnovnih korakov, ki vodi do izbire optimalne LED razsvetljave za učinkovito rast vaših rastlin v zaprtem prostoru:

1. Določite dimenzije zaprtega prostora za gojenje rastlin.

Večja kot je prostornina in manjša kot je izpostavljenost gojišča naravni svetlobi, več umetne svetlobe je potrebno dodati za bolj učinkovito rast vaše rastline. Priročna izbira za domača gojišča so že pripravljeni šotori growbox.

2. Izberite, v katerih življenjskih fazah bo rastlina osvetljena z LED svetlobo.

Od semena do zrele rastline se njeni procesi spreminjajo, skladno z različnimi rastnimi fazami pa tudi njene potrebe. Preverite, ali vaša rastlina sodi med bolj ali manj občutljive na razmerje med svetlobo in temo, kdaj in koliko svetlobe ji je priporočljivo dovajati v posameznih stopnjah rasti.

3. Upoštevajte PAR.

PAR (Photosynthetically Active Radiation) je izraz za fotosintezno aktivne valovne dolžine svetlobe, to je spekter med 400 in 700 nanometri. Rastline absorbirajo največ svetlobe v modrem in rdečem delu spektra. Najboljše LED luči nudijo enakomerno distribucijo PAR.

Ne pozabite, da je tudi usmerjenost svetlobe pomembna: direktno pod lučjo, bodo rastline prejele več vira za proizvodnjo energije, ki jo potrebujejo za rast.

4. Izberite LED luči z možnostjo različnih nastavitev.

Možnost različne izbire in spreminjanja intenzivnosti svetlobe, kot tudi avtomatskega prižiganja in ugašanja luči, bistveno pospeši učinkovitost razvoja gojene rastline v zaprtem prostoru. Nekatere modele LED luči je mogoče krmiliti na daljavo.

5. LED luči naj imajo hladilni sistem.

Čeprav se led diode v primerjavi z ostalimi tipi sijalk bistveno manj segrevajo, pa do segrevanja vendarle prihaja. Poskrbite, da bodo imele vaše LED luči primeren hladilni sistem, ki odvaja toploto.

Primeri LED luči za gojenje v notranjih prostorih

LED svetila, ki jih sestavlja večje število svetilnih diod, se za namene dodajanja svetlobe rastlinam razlikujejo po več parametrih, kot so intenziteta, barvni spekter in razpršenost svetlobe.

Lucilu Shuttle 6

Visoko učinkovita LED osvetlitev za gojenje rastlin, ki bo prinesla veselje vam in vašim rastlinam. Komponente, uporabljene pri razsvetljavi, so izdelali vodilni proizvajalci, kot sta OSRAM in LUMILED. Svetlobni spekter je primeren tako za gojenje potaknjencev kot za sajenje.

Lumatek Zeus 600 W Led Grow Light.

Cenovno ugodna nastavljiva visokokakovostna svetilka s polnim spektrom.

Fluence SPYDR 2X.

Za komercialne pridelovalce priporočamo to visokozmogljivo rešitev za razsvetljavo.

Ekipa Hempatia vam pomaga pri izbiri ustreznih LED luči

Za dodatna pojasnila in koristne nasvete vam z veseljem priskoči na pomoč ekipa Hempatija s svojim strokovnim znanjem in večletnimi izkušnjami na področju gojenja rastlin v zaprtih prostorih.