Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

Ali poznate optimalen pH za vaše rastline?

Kislost ali bazičnost (alkalnost) vode merimo s pH vrednostjo s koncentracijo vodikovih ionov, pri čemer je kislost tem večja, čim nižja je vrednost pH. Voda v našem vodovodnem sistemu je nevtralna oz. rahlo bazična (alkalna) njen pH pa je okrog 7,2.

 

Rastline, tako kot ljudje, imajo spremenljivo vrednost pH-ja. Če ne vsebujejo ustreznega pH-ja, ne bodo deležne dobrega zdravja, bolj izpostavljene rastline bodo napadale glive, virusi in nezaželene žuželke. Z ustreznim pH-jem bomo vzgojili močnejše in bolj zdrave rastline.

 

Za razumevanje pH-ja je pomembno upoštevati kislost, ki določa sposobnost absorpcije in topnost različnih hranil. Raven pH-ja se giblje med 0 in 14, tako da vodo s pH-jem pod 6,9 imenujemo kisla voda, medtem ko se z vrednostjo nad 7,1, šteje kot bazična voda. Raven pH 7 predstavlja nevtraleno.

pH vrednosti
Raven pH namakalne vode prav tako spreminja vrednosti pH zemlje. Voda iz pipe v večini primerov vsebuje višjo raven pH-ja (nad 7), zlasti v mestih, saj vsebuje več kalcija. Priporočeni pH za vse vrste gojenja se giblje med 6,5 in 7,5. Zalivanje rastlin z višjim ali nižjim pH, lahko poškodujejo rastline. Vsaka rastlina ima svojo idealno pH vrednost tal. Rastline, ki rastejo v zemlji, ki ima za to vrsto rastline neugoden pH, bodo slabše rasle, dajale slabši pridelek, sčasoma pa lahko tudi propadejo. Zato je potrebno za rast rastlin vzdrževati ustrezno raven pH tal.

Z nižjim pH-jem (manj kot 4), torej več kisline, lahko poškodujemo korenine rastlin. Poleg tega se nekatera hranila zlahka raztopijo s tako ravnijo pH-ja, ki jih rastline hitro absorbirajo, to pa lahko povzroči preveč aluminija in železa ter pomanjkanje drugih pomembnih hranil, kot so magnezij, kalij ali fosfor. Z nižjim pH-jem lahko težke kovine povzročijo tudi "nekrozo" v koreninah rastlin.

Voda z visokim pH-jem ima tudi negativne učinke na rastline, ker je bolj bazična, je manj sposobna raztapljati hranilne snovi. To lahko povzroči pomanjkanje hranil v rastlinah in posledično težave pri njihovi rasti (rumenenje listov, rast se ustavi...).
 
Kako stabilizirati pH vode
S pH-metrom lahko merimo koncentracijo vodika v vodi. Ko poznamo pH vode, ga lahko nadzorujemo z uporabo nekaterih kislinskih / bazičnih izdelkov, ki jih lahko dodamo gnojilom in hranilnim raztopinam, ki jih rastline absorbirajo.
 

 

 

Uporaba reverzne osmoze vode
Voda iz reverzne osmoze ima pH približno 6,5. Če uporabljamo to vrsto vode, vedno poznamo pH, kar nam bo olajšalo delo pri zalivanju rastlin. Iz reverzne osmoze pridobimo tudi vodo brez vsebnosti kemikalij (klora), kot tudi soli in težkih kovin, ali z drugimi besedami, nižjo vodo z EC (električna prevodnost). Z uporabo kakovostne vode bomo rastlinam zagotovili bolj zdravo rast in jih zaščitili pred napadi gliv in virusov.
 
Reverzna osmoza / deionizacija.
Reverse Osmosis + deionizacijski sistem, optimiziran za akvarijske in akvaponske namene.
Odstrani 99% klora in zmanjša usedline do 5 mikronov.
Prav tako eliminira do 100% vseh soli in težkih kovin, ki zagotavljajo čisto vodo v 000 ppm.
 
 
 
Vodoodporni IP67 pH tester z velikim zaslonom LCD, ki prikazuje pH in temperaturo C ali °F).
Velik zaslon prikazuje očitavanje v razširjenem razponu od -2,0 do 16,0 pH in hkrati prikazuje temperaturo od -5,0°C do 105,0°C ali23,0°F-221,0°F.
 
 
Preberite še:
 
10 razlogov za zmanjšanje EC in odstranitev klora iz vaše vode
 
GrowMax Water filtri
 

 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas