Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

8 nasvetov o gojenju rastlin

Z veseljem vam pomagamo najti pot z razlago najpogostejših težav pri gojenju rastlin.

 
Kot začetni pridelovalec verjetno želite, da vaša prva kultura popolnoma uspe. V tej temi vas podučimo, kako lahko dosežete najpomembnejše dejavnike, da lahko vaša rastlina nemoteno raste. Srečno!
 
1.Preveč vode
Prekomerno zalivanje rastline lahko povzroči velike težave v kratkem času. Zlasti v šotnih podlagah z visoko zmogljivostjo zadrževanja vode, je glavni vzrok za Pythium obolenje (to je gliva koreninskega območja tako v zaprtih prostorih, kot na prostem), ter druge patogene stvari, ki povzročajo gnilobo korenin. Prepričajte se, da substrat ni preveč moker v daljšem časovnem obdobju in poskrbite, da lahko presežna voda odteka. Redno kontrolirajte substrat s prstom, ali je dovolj suh, da ga ponovno zalijete.
 
Pythium - gliva koreninskega območja:
 
 
2.Preveč gnojila
Prekomerno gnojenje ali preveč kopičenja mineralov v substratu, so običajne težave pri vzgoji začetnikov. V primeru akumuliranja mineralov, rastlina absorbira manj vode, ker je koncentracija mineralov v substratu višja, kot v rastlini. Simptomi prekomerne uporabe so vidni, ko se rastlina začne sušiti, se nagibati ter konice listov postanejo rjave in na izgled suhe.
 
Rastlina se suši, nagiba, konice listov se sušijo:
 
 
3.Neustrezena pH vrednost
Nepravilna vrednost pH ima lahko veliko neželenih posledic. Idealna pH vrednost je med 5,5 - 6,5. Če vrednost presega te meje, bo imela rastlina problem z absorbiranjem ranil. Idealna vrednost pH se spreminja, saj nekatera hranila najbolje absorbirajo v kislem okolju, nekatera druga pa imajo raje bazično okolje. Priporočljivo je redno meriti pH vrednost v substratu. Ko gojite 100% naravno, vam ni treba meriti vrednosti pH, če ima voda normalno pH vrednost.
 
Idealna pH vrednost je med 5,5 - 6,5:                                      Milwaukee PH55 Pocket Size pH/Temp Meter:
            
 
 
4.Premalo svetlobe
Prisotnost svetlobe je ena najpomembnejših potreb rastline. Z dovolj svetlobe se na listih sproži proces fotosinteze. Prepričajte se, da svetlobni vir nad rastlino ni previsoko, in da je pravilno usmerjen, kajti v nasprotnem primeru se rastlina lahko upogne in tako dobi premalo svetlobe za razvoj čudovitih zrelih plodov.
 
Pravilno nameščen vir svetlobe:                                                                        dPapillon 315w:
                        
 
 
5.Odstranite listje
Listi so največji proizvajalec sladkorja na rastlini. Sladkorji so hiter vir energije za rastlino, s pomočjo katerih lahko ustvari nove liste, brsti, veje, korenine itd. Najboljša možnost odstranjevanja listov je, ko se ti nahajajo v popolni senci, saj se na teh listih nahajajo žuželke in bolezni. To pa zato, ker so manj pomembni in so lahek plen.
 
Klorofil je zelena snov, ki spremeni svetlobo v sladkor na listih rastline:
 
 
6.Vaza je premajhna
Pomembno je, da se koreninam vaših rastlin zagotovi dovolj prostora za razvoj. Ko je rastlina presajena v premajhno vazo, se korenine ne razvijajo pravilno. Posledično bo rast in razvoj plodov nazadoval. Pri koreninah se pojavi stres, saj imajo premalo prostora za pravilen razvoj. Prepričajte se, da ji zagotovite ustrezno velikost vaze.
 
Različne velikosti vaz Gronest:
  
 
 
7.Premalo prezračevanja
Ko vzgajate rastline v zaprtih prostorih, je pomembno, da imajo vedno dotok svežega zraka. Svež zrak je potreben za dihanje, saj tako rastlina odstrani CO2 iz zraka in ga uporablja za fotosintezo, kar posledično pomeni proizvodnjo sladkorjev.
 
Ventilator za dovod svežega zraka:
 
8.Napačna temperatura
Ko rastlina doživi prenizko ali previsoko temperaturo, obstaja velika verjetnost, da bo  imela težave z rastjo, ker metabolizem ne deluje pravilno. Če je temperatura previsoka, obstaja možnost, da se pore zaprejo, zaradi česar rastlina absorbira manj CO2 in posledično vpliva na fotosintezo. Razloga za skrb ne bo, če ohranjate temperaturo v prostoru za gojenje med 20 - 26°C.
 
Krmilniki za nadzor temperature, vlage...
 
 
 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas