Gnojila, hidroponika, kapljično namakanje, zalivalni sistem, grow box, luči za rastline

031/717-085
info@hempatia.si

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas

10 prednosti uporabe CMH - keramično metalhalogenidne sijalke (Ceramic Metal Halide)

Obstaja vedno večji seznam razlogov, zakaj je pomembno preučiti CMH sijalke. Čeprav so začetni stroški takega sistema dražji od drugih sistemov razsvetljave, vam bo tak sistem s CMH sijalko dolgoročno prihranil denar.

 

Vedno večje število gojiteljev v indoor prostorih rad izbere keramične metalhalogenidne sijalke (CMH - Ceramic Metal Halide), kot svojo najljubšo izbiro za gojenje. Oziroma CDM - ceramic discharge metal-halide (keramično razelektritveni metalhalogenid), za katere se velikokrat v opisih uporablja tudi izraz LEC (Light Emitting Ceramic), kar pa pomeni isto.

 

Oglejte si 10 razlogov, da ugotovite, ali je CMH sijalka primerna za vaše gojenje:

 

1.Zagotovite najširši spekter

CMH sijalke delujejo z ogrevanjem keramične cevi znotraj same sijalke. Keramika lahko prenese veliko višje temperature, kot drugi materiali, ki se običajno uporabljajo v drugih lučeh. Ta višja temperatura ustvari svetlobni vir, ki je podoben sončnim žarkom.

Ker je svetloba, ki jo oddaja CMH sijalka podobna naravni sončni svetlobi, dobivajo rastline širšo paleto uporabne svetlobe, kot jo lahko proizvedejo druge vrste luči za gojenje.

 

2.Najboljši CRI – Indeks barvne reprodukcije

CMH sijalke zagotavljajo najvišji indeks barvne reprodukcije (CRI - Color Rendering Index) v primerjavi z drugimi lučmi za gojenje. Objekti, ki so v celoti vidni v naravni svetlobi, imajo za človeško oko indeks 100. To nam pove kako bogato bodo prikazane barve premetov pod sijalko. Indeks barvne reprodukcije je parameter, ki karakterizira vse vrste virov svetlobe - tako naravne, kot umetne. Indeks kaže, v kolikšni stopnji dani vir svetlobe omogoča opazovanje barv.

Umetna razsvetljava ne reproducira iste svetlobe kot sonce, vendar so CMH sijalke zelo blizu z oceno CRI indeksa, ki se giblje od 80 do 96.

 

3.Zagotovite UV razsvetljavo

CMH sijalke, kot funkcija nudenja večjega spektra svetlobe, zagotavljajo bistveno več ultravijolične svetlobe, kot mnoge druge vrste luči. Rastline v svoji vegetativni stopnji uspevajo s to vrsto svetlobe in pripomorejo k razvoju močnejših vej.

 

4.Stabilnost barve

V nasprotju z različnimi drugimi vrstami luči za gojenje, CMH sijalke zagotavljajo dosledno kakovost in trajanje svetlobe v celotni njeni življenjski dobi. Mnoge druge vrste sijalk izgubljajo učinkovitost s časom, ki morda niso očitne za človeško oko; CMH sijalke ohranjajo širok spekter.

 

5.Boljša učinkovitost

To je odvisno od primerjave in trajanja uporabe sijalk, CMH sijalke so do 20 odstotkov bolj učinkovite kot druge vrste metal-halidne sijalke. Pridelek na 1 watt CMH sijalk, je višji.

6.Dolgotrajnejše sijalke

To je še ena subjektivna korist sijalk CMH, ki trajajo dlje kot ostale sijalke ali žarnice. Potrjeno je bilo do 24.000 ur delovanja (skoraj 3 leta).

 

7.Manj toplote

Čeprav delujejo pri višjih temperaturah, CMH sijalke oddajajo manj toplote kot druge vrste sijalk. To je pomembno v manjših prostorih za gojenje, kjer lahko svetloba prispeva k prevelikim temperaturam za učinkovito rast in pridelek.

To pa pomeni, da je sijalka sama lahko bližje rastlinju, kar zmanjšuje možnost izgorevanja listov, kot pa pri pri nekaterih drugih vrstah luči za gojenje.

 

8.Ni elektromagnetnih motenj

Keramika v CMH svetilkah ne moti elektronike, kot so mobilni telefoni ali televizijski signali, na način, ki ga lahko uporabljajo nekatere druge vrste luči ali elektronske predstikalne naprave.

 

9.So prilagodljive

Prehod na novo vrsto luči za gojenje, pomeni nakup dodatkov za spremembe. Vendar pa so sijalke CMH izdelane tako, da se prilagodijo večini reflektorjem (odsevniki). Potreben je nakup adapterja PGZX 18 za grlo E-40 ter dušilke primerne za CMH sijalke.

 

                                                                 

                    Keramično okovje E40 (grlo)                                                                dPapillon 315W

 

Toplota, ki nastaja na površini sijalke, se ne prenese neposredno na rastlino, temveč posredno, z zrakom, ki deluje kot nosilec. Z uporabo odprtega reflektorskega koncepta se ustvari naravni zračni tok, s katerim se toplota enakomerno porazdeli po celotnem okolju in s tem preprečuje nastanek vročih točk na rastlini. Reflektor omogoča ogrevanje, ki se oddaljuje od krošnje, kar močno zmanjšuje vroče točke in poveča celotno življenjsko dobo sijalke (manj toplote).
 

10.Stroški padajo

Keramične metalhalogenidne sijalke niso najcenejša možnost za gojenje. Pravzaprav stanejo veliko več, kot drugi tipi. Ker še naprej zavzamejo večji del tržnega deleža pri gojenju, se njihovi stroški začenjajo zniževati. Ker se CMH sijalke proizvajajo v večjih količinah, bi morala njihova cena še naprej upadati.

 

 

 

 

Brezplačna dostava po Sloveniji

Pri nakupu nad 50€
vam nudimo
brezplačno
dostavo.

15 dnevna možnost vračila

Garancija za
varen nakup.

Več o tem

O podjetju

Naziv: Lifedrop d.o.o.
Skladišče: INDUSTRIJSKA CESTA 11F
Elektronski naslov: info@hempatia.si

Več o nas